Ισόβια για τη δολοφονία συνταξιούχου στην Έδεσσα

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε 48χρονος που κάθισε στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου (ΜΟΔ) Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενος για τη δολοφονία
71χρονου  συνταξιούχου, τον Φεβρουάριο του 2017 στην Έδεσσα.

Ο δράστης, λίγες εβδομάδες πριν διαπράξει το έγκλημα , είχε συλληφθεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον 37χρονου, πάλι στην Έδεσσα, πράξη για την οποία απολογήθηκε σε ανακριτή, αλλά, επικαλούμενος αναπηρία με πιστοποίηση του ΚΕΠΑ (σε ποσοστό 67% λόγω τοξικοεξάρτησης, ψυχικές διαταραχές κ.ά.) απέφυγε την προφυλάκιση, εκμεταλλευόμενος τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου.

Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας καταδικάστηκε τους προηγούμενους μήνες σε 15ετή κάθειρξη από το ΜΟΔ Θεσσαλονίκης. Σήμερα βρέθηκε εκ νέου ενώπιον του ίδιου δικαστηρίου, με διαφορετική όμως σύνθεση, όπου δικάστηκε για τη στυγερή δολοφονία του 71χρονου συνταξιούχου, τον οποίο μάλιστα, φιλοξενούσε στο σπίτι του.

Ο 48χρονος, σύμφωνα με τη δικογραφία,  κατάφερε στο θύμα θανατηφόρα χτυπήματα με ξύλινη ράσπα και μαχαίρι στο κεφάλι. Στη συνέχεια, έσυρε το άψυχο σώμα του ηλικιωμένου έξω από το σπίτι, στο πεζοδρόμιο όπου το εγκατέλειψε, ενώ ειδοποίησε το ΕΚΑΒ. Ο δράστης εντοπίστηκε λίγο αργότερα να περιφέρεται στους εξωτερικούς χώρους του νοσοκομείου της Έδεσσας.

Στους αστυνομικούς δήλωσε ότι σκότωσε τον 71χρονο μετά από παρεξήγηση κι ενώ είχε προηγηθεί κατανάλωση αλκοόλ. Ενώπιον του ανακριτή όμως, αναίρεσε την προανακριτική του κατάθεση λέγοντας ότι δεν υπήρχε ουσιαστικός λόγος, ούτε προηγήθηκε καβγάς.

Απολογούμενος στο δικαστήριο ομολόγησε τη δολοφονία, αλλά όταν ζητήθηκε να περιγράψει το αιματηρό επεισόδιο, απάντησε ότι δεν θυμάται τίποτα, ενώ ισχυρίστηκε ότι λόγω λήψης χαπιών είχε παραισθήσεις.

Οι υπερασπιστές του ζήτησαν να κριθεί ατιμώρητος λόγω πλήρους έλλειψης καταλογισμού (εξαιτίας της ψυχικής διαταραχής του) ή να τιμωρηθεί με ποινή μειωμένη (για τον ίδιο λόγο) και να διαταχθεί ο εγκλεισμός του σε ψυχιατρική κλινική προκειμένου να εκτίσει εκεί την ποινή του.

Τελικά το δικαστήριο κήρυξε τον 48χρονο ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση, την οποία τέλεσε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και εν πλήρει συνειδήσει. Μετά την ετυμηγορία, επέστρεψε στις φυλακές.

πηγή: ant1news.gr

_