Το ΚΕΕΛΠΝΟ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ιλαρά!


Τον προβληματισμό τους για τη συνεχιζόμενη επιδημία ιλαράς εκφράζουν οι ειδικοί, καθώς και την αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής των μέτρων πρόληψης από τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας.

Αυτά εξέφρασαν στην «Επιστημονική Συνάντηση Επαγγελματιών Υγείας για την Ιλαρά» που συνδιοργανώθηκε πριν λίγες ημέρες στο Δώμα του Ευαγγελισμού από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός».

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναπληρωτής καθηγητής χειρουργικής Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ έδωσε έμφαση στη συνεχιζόμενη επιδημία ιλαράς, καθώς και στην αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής των μέτρων πρόληψης από τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας της χώρας μας.

Η διοικήτρια του Ευαγγελισμού, Παναγιώτα Γκουλάκη-Μητσάκη, τόνισε τον προβληματισμό των επαγγελματιών υγείας σε σχέση με την ιλαρά και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ιωάννης Μπασκόζος, υπογράμμισε ότι είναι ανεπίτρεπτο να μένει κάποιος υγειονομικός ανεμβολίαστος, καθώς πρόκειται για κοινωνική ευθύνη.

Επίσης, τόνισε τη μεγάλη σημασία της καμπάνιας εμβολιασμών στους πληθυσμούς προσφύγων - μεταναστών και Ρομά, προσπάθεια η οποία θα συνεχιστεί και θα ενταθεί.


Για τους εμβολιασμούς

Τη συνάντηση άνοιξε με την ομιλία της η Θεανώ Γεωργακοπούλου, υπεύθυνη του Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, η οποία παρουσίασε τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα της τρέχουσας επιδημίας ιλαράς στη χώρα.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη εμβολιασμού όλων των επαγγελματιών υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Στη συνέχεια, η Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Θεοδωρίδου-Παπαγρηγορίου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αναφέρθηκε στις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την επιδημία ιλαράς και τους εμβολιασμούς.

Η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι οι συστάσεις για τον εμβολιασμό των βρεφών, των παιδιών και των ενηλίκων δεν έχουν αλλάξει, διότι η επιδημία ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη. Τόνισε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών θα πρέπει να γίνεται σε πρωιμότερη ηλικία, των βρεφών στην ηλικία των 12 μηνών, ενώ για τα μεγαλύτερα παιδιά, τη 2η δόση του εμβολίου, συστήνεται να την κάνουν σε διάστημα τριών μηνών μετά τον αρχικό εμβολιασμό.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο εμβολιασμός των ενηλίκων παραμένει απαραίτητος για όσους γεννήθηκαν μετά το 1970 και δεν έχουν νοσήσει ή δεν έχουν κάνει και τις δυο δόσεις εμβολιασμού που είναι αναγκαίες για την ανοσοποίησή τους.


Πηγή: tanea.gr
_