Πώς να χωρέσεις τα πάντα μέσα σε ένα μικρό παιδικό δωμάτιο!Το παιδί σας μεγάλωσε και ήρθε η στιγμή να αντικαταστήσεις την κούνια του με ένα μεγαλύτερο κρεβάτι;

Καθώς τα σχολικά χρόνια πλησιάζουν, θα πρέπει να διαμορφώσεις έτσι το χώρο ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες του παιδιού μελλοντικά. Ο σχεδιασμός και η οργάνωση του χώρου όπου θα μεγαλώσει το παιδί σου δεν είναι πάντα μία εύκολη υπόθεση. Ειδικά αν πρέπει να χωρέσεις όλα του τα πράγματα σε ένα μικρό παιδικό δωμάτιο!

Στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο δύσκολη από ότι θα ήταν ενδεχομένως η αλλαγή του δικού σου υπνοδωματίου. Υπάρχουν πολλά σημεία που πρέπει να σκεφτείς προσεκτικά πριν ξεκινήσεις. Ένα από αυτά είναι σίγουρα η διαχρονικότητα και φυσικά η πρακτικότητα των επιλογών σου. Θα πρέπει να έχει ένα άνετο γραφείο, ώστε να διαβάζει, αλλά και να παίζει. Επίσης, ένα βολικό κρεβάτι που δεν θα χρειαστεί να αλλάξεις σε μερικά χρόνια. Ας μην ξεχνάμε τις ντουλάπες και τους χώρους αποθήκευσης, ειδικά για τα κορίτσια.

Πώς θα τα χωρέσεις όλα αυτά σε ένα μικρό παιδικό δωμάτιο; Υπάρχει τρόπος για να κάνεις ένα μικρό χώρο να μοιάζει μεγαλύτερος και να είναι αρκετά άνετος για να μην περιορίσει τις δραστηριότητες του μωρού σου; Παρακάτω θα δεις πέντε βήματα για να οργανώσεις έξυπνα το δωμάτιο του παιδιού σου και να κερδίσεις χώρο σ’ ένα μικρό παιδικό δωμάτιο!

1. Προτίμησε ένα υπερυψωμένο κρεβάτι ή κουκέτα

Μία από τις αγαπημένες λύσεις των μαμάδων για μικρά παιδικά δωμάτια είναι οι κουκέτες. Ιδανική επιλογή, αν χρειαστεί να μοιραστούν δύο παιδιά ένα δωμάτιο. Ακόμη, όμως, και σε περίπτωση που το μωρό σου, απολαμβάνει μόνο του το δωμάτιο του, η κουκέτα θα δημιουργήσει αρκετό χώρο αποθήκευσης κάτω από το κρεβάτι. Εκεί μπορείς να τοποθετήσεις γραφείο ή και συρτάρια.


Αν θέλεις να αποφύγεις το μπλέξιμο και το μικρό κίνδυνο της σκάλας, μπορείς να επιλέξεις ένα υπερυψωμένο κρεβάτι αντί για κουκέτα. Επίλεξε ένα με πολλά συρτάρια, όπου θα μπορείς να αποθηκεύεις τα ρούχα και τα παιχνίδια του παιδιού σου!

2. Διάλεξε απαλά & φωτεινά χρώματα για τον τοίχο

Ένα κοινό μυστικό για να κερδίσεις χώρο σε ένα μικρό δωμάτιο είναι να αφήσεις το φυσικό φως να ταξιδέψει στο χώρο. Αν το δωμάτιο διαθέτει μεγάλα ανοίγματα, απόφυγε το κλείσιμό τους με σκούρες και βαριές κουρτίνες. Απαλά χρώματα και ζεστές αποχρώσεις θα «ανοίξουν» το δωμάτιο, κάνοντάς το να μοιάζει πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι είναι. Επίσης, ένα μικρό παιδικό δωμάτιο είναι προτιμότερο να μην περιλαμβάνει πολύ έντονα χρώματα. Αφενός θα αδικήσουν το χώρο και αφετέρου ενδέχεται να μην αρέσουν στο παιδί, όταν μεγαλώσει. Αν δεν θέλεις να καταφύγεις σε μία πολύ κλασσική επιλογή για τα χρώματα του παιδικού δωματίου, υπάρχουν αμέτρητες αποχρώσεις ανάμεσα στις οποίες μπορείς να διαλέξεις!

3. Συνδύασε το γραφείο με μια βιβλιοθήκη

Όπως αναφέρουμε και παραπάνω, το κλειδί για μία επιτυχημένη ανακαίνιση παιδικού δωματίου είναι η προνοητικότητα. Σκέψου ότι σε ένα με δύο χρόνια το δωμάτιο του μωρού σου θα γεμίσει με σχολικά βιβλία, κασετίνες, μολύβια και μαρκαδόρους. Αν δεν θέλεις όλα αυτά να καταλήγουν κάθε μέρα στο πάτωμα, θα πρέπει να αφιερώσεις αρκετό χώρο στην αποθήκευση. Εκτός αυτού το γραφείο του παιδιού σου πρέπει να είναι ένας χώρος δημιουργίας. Γι’ αυτό θα χρειαστεί κατάλληλη οργάνωση! Συνδύασε το γραφείο με αρκετά ράφια και ντουλάπια που θα λειτουργούν σαν βιβλιοθήκη.


Tip: Προτίμησε την τοποθέτηση ταπετσαρίας αντί του ελαιοχρωματισμού αν θέλεις να ανανεώσεις το δωμάτιο του παιδιού σου! Είναι μία οικονομική και εύκολη λύση που δεν θα σε βάλει σε μεγάλο μπελά αν χρειαστεί αλλαγή.

4. Τοποθέτησε ανοιχτά ράφια στον τοίχο

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι που καθορίζει το πόσο άνετο και λειτουργικό είναι ένα δωμάτιο είναι οι αποθηκευτικοί χώροι. Εκτός από το διάβασμα για το σχολείο, το παιδί σου θα πρέπει να αισθάνεται υπέροχα όταν παίζει στο δωμάτιό του. Ακόμα και ένα πολύ μικρό παιδικό δωμάτιο, αν σχεδιαστεί σωστά, δεν πρόκειται να το περιορίσει καθόλου. Όσο περισσότερος χώρος υπάρχει στο πάτωμα, τόσο μεγαλύτερο θα φαίνεται το δωμάτιο και τόσο πιο άνετα θα μπορεί το παιδί σου να απλώσει τα παιχνίδια του στο χώρο.

Πού θα τα αποθηκεύσει λοιπόν; Μία πολύ καλή λύση είναι τα ανοιχτά ράφια! Είναι πολύ βολικά διότι μπορείς πανεύκολα να εντοπίσεις το περιεχόμενό τους και ταυτόχρονα σε βοηθούν να εξοικονομήσεις πολύτιμα τετραγωνικά μέτρα.

5. Επίλεξε μία ντουλάπα με συρόμενες πόρτες και καθρέφτες

Η συρόμενη πόρτα μπορεί να σου λύσει τα χέρια σε ένα μικρό χώρο, είτε αυτό είναι το δωμάτιο του παιδιού σου, είτε είναι ένα πολύ μικρό μπάνιο. Σκέψου πόσος χώρος χάνεται όταν είναι οι πόρτες της ντουλάπας ανοιχτές ή ακόμα χειρότερα, πόσο ενοχλητικό είναι όταν θέλεις να ανοίξεις διάπλατα την πόρτα και δεν μπορείς γιατί κάτι την εμποδίζει. Οι συρόμενες πόρτες, λοιπόν, είναι αυτό που χρειάζεται ένα μικρό παιδικό δωμάτιο. Όσο για τους καθρέφτες, είναι γνωστό κόλπο, αν θέλεις ένας χώρος να μοιάζει μεγαλύτερος. Όπως τα φωτεινά χρώματα, έτσι και οι καθρέφτες αντανακλούν το φως, αφήνοντάς το να ταξιδέψει στο χώρο. Έτσι το δωμάτιο μοιάζει πολύ πιο άνετο και χαρούμενο.


Πηγή: douleutaras.gr
_