Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τα «τούβλα στην κούτα των Πάμπερς» επανέρχονται 30 χρόνια μετά

Η καταγγελία σωματοφυλάκων του μεγαλοτραπεζίτη Γιώργου Κοσκωτά για τη μεταφορά - στις 22 Αυγούστου 1988 - περίπου 90 εκατ. δραχμών (σχεδόν 265.000 ευρώ) που είχαν τοποθετηθεί σε μια κούτα με Πάμπερς με προορισμό την κατοικία του τότε υπουργού Γιώργου Πέτσου, ο οποίος απεβίωσε το 2014, είναι αυτή που επιχείρησε να συγκρίνει ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος με τους αναφερόμενους χρηματισμούς πολιτικών από την εταιρεία Novartis.  
Τα περιβόητα «τούβλα» - συμπαγείς δεσμίδες με πεντοχίλιαρα αξίας 5 εκατ. δραχμών το καθένα - πέφτουν ύστερα από 30 χρόνια στο πολιτικό προσκήνιο, ως μέτρο σύγκρισης των σκανδάλων Κοσκωτά και Novartis,  και με αναφορές για μια «νέα σκευωρία».
Στις σχετικές καταθέσεις στον ανακριτή Γ. Σκαρλάτο αλλά και στις επιτροπές της Βουλής που είχαν συσταθεί την περίοδο 1988-1990 για το σκάνδαλο Κοσκωτά είχαν προχωρήσει οι σωματοφύλακες του τραπεζίτη Ηρακλής Σηφακάκης, Μανούσος Γρυλλάκης, Βασίλης Μαμανέας, Ιωάννης Δήμου Τσώλης, Μανώλης Σκορδούλης, Αντώνης Τσαρμπόπουλος, Νίκος Τρικαλίτης  και άλλοι.
Ορισμένοι από αυτούς προχώρησαν σε αναφορές για τη μεταφορά των 90 εκατ. δραχμών σε κουτί από Πάμπερς, το οποίο φέρεται να είχε τοποθετηθεί έξω από την κατοικία του Γιώργου Κοσκωτά στην οδό Ορφέως στην Εκάλη, στο αυτοκίνητο του επιχειρηματία κ. Γιώργου Λούβαρη, στενού φίλου του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.
Ωστόσο στη διάρκεια της δίκης στο Ειδικό Δικαστήριο - την περίοδο 1991-1992 - οι σωματοφύλακες που μίλησαν για την «κούτα από Πάμπερς» περιέπεσαν σε αντιφάσεις σε σχέση με τις αρχικές καταθέσεις τους, ενώ άλλοι συνάδελφοί τους   αναφέρθηκαν σε «ανυπόστατη ιστορία». Σε κατηγορηματική διάψευση προχώρησε και ο κ. Λούβαρης.
Ακόμα αναδείχθηκε ότι ορισμένοι από τους μάρτυρες κατηγορίας είχαν συνεργαστεί με τον στρατηγό Νίκο Γρυλλάκη που είχε υπηρετήσει στην ΕΥΠ και εξέφραζε τα συμφέροντα της τότε κυβέρνησης της ΝΔ.
Επίσης είχε διαπιστωθεί ότι ορισμένοι από αυτούς είχαν διοριστεί την ίδια περίοδο χαριστικά στη ΔΕΗ χωρίς να δίνουν καμία παρουσία, αλλά και ότι έπαιρναν μηνιαίως χρηματικό ποσό από συνεργάτες του στρατηγού Γρυλλάκη.
Δύο εκ των μαρτύρων που επέμειναν για την υπόθεση των Πάμπερς είχαν αργότερα σοβαρές ποινικές εμπλοκές σε υποθέσεις «προστασίας καταστημάτων» και διακίνησης ναρκωτικών. 
Ακόμα χαρακτηριστική της «ιστορίας των Πάμπερς» που δεν είχε διευκρινιστεί πλήρως ήταν η παρουσία τότε στο Ειδικό Δικαστήριο του γνωστού ποινικολόγου Αλέξανδρου Κατσαντώνη (απεβίωσε το 2013), ο οποίος είχε επιχειρήσει να καταδείξει ότι σε κούτα Πάμπερς που είχε φέρει στο δικαστήριο δεν χωρούσαν τα προαναφερόμενα «τούβλα» με τα 90 εκατ. δραχμές.

tovima.gr - Βασίλης Λαμπρόπουλος
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια