Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οι νυχτερινές βάρδιες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2



Οι άνθρωποι που εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες, όπως προειδοποιούν οι ερευνητές, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2.

Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι άνθρωποι που εργάζονταν με εναλλασσόμενες ή ασταθείς βάρδιες, κυρίως τη νύχτα, είχαν 44% περισσότερες πιθανότητες για διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, σε σύγκριση με εργαζόμενους την ημέρα όλοι οι εργαζόμενοι σε βάρδιες ήταν πιο πιθανό να έχουν διαβήτη τύπου 2 εκτός από όσους εργάζονταν μόνιμα τη νύχτα.

Η Ceiine Vetter, του University of Colorado-Boulder, δήλωσε ότι φάνηκε δοσοεξαρτώμενη σχέση μεταξύ της συχνότητας της εργασίας σε νυχτερινές βάρδιες και του διαβήτη τύπου 2. Αυτό βοηθά να κατανοηθεί ένα κομμάτι του παζλ, στο οποίο η συχνότητα της εργασίας σε νυχτερινές βάρδιες φαίνεται να είναι σημαντικός παράγοντας.

Για την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Diabetes Care, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία 270.000 ανθρώπων περιλαμβανομένων 70.000 που έδωσαν στοιχεία για τον τρόπο εργασίας τους και υποομάδα 44.000 για τους οποίους υπήρχαν γενετικά στοιχεία. Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι στο δείγμα είχαν διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν σκορ γενετικού κινδύνου που χρησιμοποίησαν για να δώσουν μια αξία σε κάθε συμμετέχοντα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι είχαν τα υψηλότερα γενετικά σκορ κινδύνου είχαν περίπου τετραπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με ανθρώπους που είχαν χαμηλότερα.


Πηγές: Diabetes Care, iatronet.gr
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια