Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Την κατάργηση τού άρθρου 12 για τις συντάξεις χηρείας ζητά η Ένωση Αθηνών με αφορμή την ημέρα μνήμης στους πεσόντες

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση τής Ένωσης Αθηνών: Το Α΄ Ψυχοσάββατο κάθε έτους καθιερώθηκε ως Ημέρα Μνήμης των Θανόντων εν ώρα υπηρεσίας Αστυνομικών. Η Ένωσή μας συμμετείχε με
αντιπροσωπεία το Διοικητικού Συμβουλίου στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέσθηκε στον Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών τιμώντας την μνήμη εκείνων που έχασαν τη ζωή τους στο καθήκον ώστε να απολαμβάνουν οι συμπολίτες μας το αγαθό της ασφάλειας.

Αυτή τη μέρα μνήμης έχουμε χρέος να αναδείξουμε το πάγιο αίτημά μας για την απόσυρση του άρθρου 12 του Ν. 4387/2016 που αφορά τις συντάξεις λόγω θανάτου (χηρείας).

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών στήριξε έμπρακτα με την παρουσία του προεδρείου του Δ.Σ και αντιπροσώπων της την συγκέντρωση διαμαρτυρίας  που  πραγματοποίησε ο σύλλογος συζύγων θανόντων ΑΞ.Ι.Α[Αξιοπρέπεια - Ισότητα - Αλληλεγγύη], έξω από το υπουργείο εργασίας, με αίτημα  την κατάργηση του άρθρου 12 του νόμου Κατρούγκαλου, -που σε ορισμένες κατηγορίες καταργεί το δικαίωμα στη σύνταξη λόγω χηρείας- και την επαναφορά του ποσοστού χορήγησης σύνταξης στο 70% του εκλιπόντος.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Με το άρθρο 12,του γνωστού νόμου-σφαγείου 4387/2016 του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου και της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, περιέχονται για τις συντάξεις λόγω θανάτου (χηρείας)  τα εξής:

Α) Για τον επιζώντα σύζυγο, θεσπίζεται όριο ηλικίας για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης λόγω θανάτου και συγκεκριμένα το 55ο έτος, το οποίο πρέπει να έχει συμπληρωθεί κατά το χρόνο θανάτου του ασφαλισμένου ή συνταξιούχου, οπότε και η σύνταξη χορηγείται εφ' όρου ζωής, αν δεν συντρέξουν οι - περιοριστικά αναφερόμενες στην παρ. 3 της κοινοποιούμενης διάταξης - προϋποθέσεις παύσης της. Εάν ο θάνατος επέλθει προτού συμπληρωθεί το ως άνω όριο ηλικίας, η σύνταξη καταβάλλεται στον επιζώντα σύζυγο για μία τριετία. Μετά την πάροδο της τριετίας ελέγχεται εάν ο επιζών σύζυγος συμπλήρωσε ή όχι το 55ο έτος της ηλικίας. Εάν κατά τη διάρκεια της τριετίας ο επιζών σύζυγος συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας η καταβολή της σύνταξης διακόπτεται μόλις συμπληρωθεί η τριετία και άρχεται εκ νέου με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας. Εάν κατά τη διάρκεια της τριετίας δεν έχει συμπληρωθεί το 55ο έτος , διακόπτεται η καταβολή της σύνταξης με τη λήξη της τριετίας και δεν επαναχορηγείται.

Β) Τα νόμιμα τέκνα, τα νομιμοποιηθέντα, τα αναγνωρισθέντα, τα υιοθετημένα και όσα εξομοιώνονται με αυτά, δικαιούνται της σύνταξης λόγω θανάτου, εφόσον: i) Είτε είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, εκτός κι αν φοιτούν σε ανώτερες σχολές ή ανώτατες σχολές του εσωτερικού ή του εξωτερικού (ακόμη και αν φοιτούν για απόκτηση δεύτερου πτυχίου ή σε μεταπτυχιακά προγράμματα ή εκπονούν διδακτορική διατριβή) ή σε ΙΕΚ ή σε Κέντρα/Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης, οπότε και η χορήγηση της σύνταξης παρατείνεται έως τη λήξη της φοίτησής τους σε αυτές και σε κάθε περίπτωση έως τη συμπλήρωση του 24ου έτους.

Αλήθεια αυτοί  που έφτιαξαν αυτό το έκτρωμα μπορούν να  μας εξηγήσουν;

Αν ζούσε ο/η σύζυγος, δεν θα έπαιρνε την σύνταξη που του αναλογούσε;

Τι θα γίνουν οι εισφορές, 25, 30, 35 χρόνων ασφάλισης που πληρώθηκαν, στις περιπτώσεις που η ηλικία είναι κάτω από 52 ετών και η σύνταξη χορηγείται μόνο για τρία χρόνια;

Πόσο λογικό είναι να παίρνει σύνταξη κάποιος που έχει ηλικία 55 έτη και μία ημέρα και όχι κάποιος που έχει ηλικία 55 έτη παρά μία ημέρα;

Η  Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών  ζητά την κατάργηση του άρθρου 12 του νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016)  που αφορά τις συντάξεις λόγω θανάτου (χηρείας), διότι θεωρούμε ότι είναι αντισυνταγματικό, καθώς προσβάλλει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας η οποία περιγράφεται ευθέως και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Είναι πραγματικά εξωφρενικό, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να επιλέγει το πιο ανάλγητο πρόσωπό της να το δείξει σε γυναίκες που στη δυσχερέστερη στιγμή της ζωής τους , που έχασαν το στήριγμα τους, να καταδικάζονται να ζήσουν χωρίς εισόδημα.
Η χηρεία δεν είναι επιλογή, ούτε προνόμιο.
Είναι το βαρύ κτύπημα της μοίρας που ανατρέπει  τη ζωή του επιζώντα και της οικογένειας του.
ΌΧΙ στο άρθρο 12 του ν.4387/2016.
Για το Δ.Σ.
                      - Ο -                                                                                  - Ο -
                  Πρόεδρος                                                                   Γεν. Γραμματέας
                                            
         ΠΑΚΟΣ Δημοσθένης                                                     ΡΗΓΑΣ Νικόλαος

_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια