Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Mε τροπολογία η διάταξη για τους πλειστηριασμούς στο πολυνομοσχέδιο

Δεν θα περιλαμβάνεται τελικά στο πολυνομοσχέδιο των εκατοντάδων σελίδων και των δεκάδων μέτρων γιαν το κλείσιμο της γ΄ αξιολόγησης, η διάταξη για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς στο
Δημόσιο, αλλά θα έρθει με την μορφή τροπολογίας τις ερχόμενες ημέρες στην Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, δεν προλαβαίνουν σήμερα να γίνουν οι αλλαγές στο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, και έτσι θα ερθει το επόμενο διάστημα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πολυνομοσχέδιο, θα προβλέπεται η υποκατάσταση των πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία, αποκλειστικά από ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Καμία αναφορά σε μείωση του αφορολογήτου νωρίτερα

Δεν θα υπάρχει όμως και η παραμικρή αναφορά στο θέμα της πιθανής μείωσης του αφορολογήτου από το 2019, υπό τις προϋποθέσεις που έχουν συμφωνηθεί στη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης, με ορισμένες κυβερνητικές πηγές να εκφράζουν απορία για τις πληροφορίες που διακινήθηκαν τις τελευταίες ημέρες προς αυτή την κατεύθυνση.
Όσον αφορά στους πλειστηριασμούς, η  νομοθετική πρόταση του υπουργείου Δικαιοσύνης κινείται προς τις εξής τρεις κατευθύνσεις:
  1. κατάργηση όλων των προβλέψεων που αφορούσαν αποκλειστικώς τους φυσικούς πλειστηριασμούς
  2. προσαρμογή των υπολοίπων διατάξεων στον αποκλειστικό τρόπο διενέργειας των πλειστηριασμών με ηλεκτρονικά μέσα
  3. βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου με βάση τη μέχρι σήμερα εφαρμογή. 
Επειδή ο τρόπος διενέργειας των πλειστηριασμών με ηλεκτρονικά μέσα είναι πλέον αποκλειστικός, η έννομη τάξη έχει υποχρέωση πρόβλεψης εναλλακτικής όταν για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι δυνατό να ορισθεί ως υπάλληλος του πλειστηριασμού συμβολαιογράφος του τόπου εκτέλεσης (κατάσχεσης), οπότε ο επισπεύδων περιλαμβάνει στην εντολή του άρθρου 927 τη δήλωση να οριστεί συμβολαιογράφος διορισμένος στην περιφέρεια της πρωτεύουσας του κράτους, αφού προηγουμένως εξαντληθεί η δυνατότητας ανεύρεσης συμβολαιογράφου εντός της περιφέρειας του εφετείου. Διευκρινίζεται ρητώς ότι η εναλλακτική αυτή ουδόλως μεταβάλλει την τοπική αρμοδιότητα του δικαστηρίου.

_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια