Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Όλα όσα (καλά) μας συμβαίνουν μόλις διακόψουμε το κάπνισμα!



Το κάπνισμα βλάπτει. Αυτό σίγουρα το γνωρίζετε! Η διακοπή του, όμως, σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, έχει θετική επίδραση στον οργανισμό μας και αυτό συμβαίνει άμεσα!

Δείτε τι θα παρατηρήσετε αμέσως μόλις κόψετε το τσιγάρο.

Καλύτερη αρτηριακή πίεση και παλμοί καρδιάς

Μέσα σε είκοσι μόλις λεπτά από το τελευταίο μας τσιγάρο, η πίεσή μας και οι παλμοί της καρδιάς επιστρέφουν στα φυσιολογικά επίπεδα. Επιπλέον, η θερμοκρασία στα χέρια και στα πόδια επιστρέφει και αυτή στα φυσιολογικά.

Η ποιότητα του αίματος βελτιώνεται

Όταν ο καπνός καίγεται και εισπνέεται, ένα από τα χιλιάδες χημικά στοιχεία που καταναλώνουμε είναι το μονοξείδιο του άνθρακα. Το μονοξείδιο του άνθρακα απορροφάται πολύ γρήγορα από το αίμα, δημιουργώντας προβλήματα. Μετά το τελευταίο μας τσιγάρο, το αίμα μας επιστρέφει στο φυσιολογικό μέσα σε 12 ώρες.

Βελτιώνεται η υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων

Μέσα σε δύο εβδομάδες με τρεις μήνες, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής μειώνεται σημαντικά και η λειτουργία των πνευμόνων γίνεται καλύτερη. Όταν δεν καπνίζουμε, το αναπνευστικό μας σύστημα καθαρίζεται μόνο του, δημιουργούνται βλέννες, οι οποίες παγιδεύουν σκόνη και μικροοργανισμούς, και μετά αποβάλλονται. Όταν καπνίζουμε, αυτή η διαδικασία γίνεται αδύναμη και το αναπνευστικό μας σύστημα παραμένει βρώμικο, προκαλώντας εκείνο το γνωστό βήχα των καπνιστών. Μέσα στους πρώτους εννιά μήνες χωρίς τσιγάρο, αυτά τα συμπτώματα αρχίζουν να υποχωρούν.


Ελαττώνεται ο κίνδυνος καρδιοπάθειας

Μετά από ένα χρόνο χωρίς τσιγάρο, ο κίνδυνος να πάσχετε από στεφανιαία νόσο πέφτει κατά 50%. Και, προφανώς, όσο εξακολουθείτε να μην καπνίζετε, αυτός ο κίνδυνος θα ελαττώνεται όλο και περισσότερο. Για την ακρίβεια, δεκαπέντε χρόνια χωρίς κάπνισμα θέτουν τον κίνδυνο της συγκεκριμένης νόσου στα ίδια επίπεδα με κάποιον που δεν έχει καπνίσει ποτέ.

Ελαττώνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού

Πέντε χρόνια χωρίς τσιγάρο ισοδυναμούν με ίδιο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου με κάποιον που δεν κάπνισε ποτέ. Καλύτερα να μην αναφέρουμε πόσο αυξημένος είναι ο κίνδυνος για τους καπνιστές.


Ελαττώνεται ο κίνδυνος καρκίνου

Αν κλείσετε δέκα χρόνια χωρίς να καπνίζετε, ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο των πνευμόνων έχει μειωθεί στο μισό σε σχέση με έναν καπνιστή. Επίσης, ελαττώνεται ο κίνδυνος καρκίνου του στόματος, του λαιμού, του οισοφάγου, της κύστης, των νεφρών, αλλά και του παγκρέατος.


Πηγή: iatronet.gr
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια