Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Στο Διοικητικό Εφετείο η αίτηση ακύρωσης για άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό

Στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών διαβιβάστηκε το μεσημέρι, από το Αστυνομικό Τμήμα, η αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης της 3ης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου, με την
οποία παρέχεται άσυλο στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, ο οποίος μαζί με άλλους επτά στρατιωτικούς κατέφυγε στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2017 στην γείτονα χώρα.
Ακόμη, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, κατέθεσε στο Διοικητικό Εφετείο αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής, προκειμένου να «παγώσει» άμεσα η απόφαση χορήγησης ασύλου του Τούρκου συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, που ήδη είναι ελεύθερος, όπως επίσης κατέθεσε και αίτηση αναστολής. Οι αιτήσεις εισήχθησαν στο Θ΄ Τμήμα του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και αύριο θα γίνουν οι σχετικές επιδόσεις στους δικηγόρους, ενώ θα οριστεί ο δικαστής που θα χρεωθεί την υπόθεση.
Στην συνέχεια, θα προσδιοριστεί η ημερομηνία συζήτησης της κύριας αίτησης, που θα είναι πιθανά μέσα στο επόμενο εξάμηνο και μέσα στις επόμενες μέρες θα εξετασθεί από την πρόεδρο του εν λόγω Τμήματος το αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής και θα οριστεί η ημερομηνία εξέτασης της αίτησης αναστολής. Τον τελικό λόγο για την αίτηση ακύρωσης την έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς, είτε η κυβέρνηση, είτε ο Τούρκος στρατιωτικός, μπορούν να ασκήσουν έφεση επί της όποιας εφετειακής απόφασης εκδοθεί.
Τη «σολομώντεια» λύση της παραπομπής του ζητήματος χορήγησης ασύλου στον έναν από τους συνολικά 8 Τούρκους στρατιωτικούς, που αυτομόλησαν στην Ελλάδα, υπερασπίζεται η κυβέρνηση. Νομικοί κύκλοι θεωρούν βέβαιο ότι την απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής χορήγησης ασύλου για τον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου θα ακολουθούσε η θετική γνωμοδότηση και για τους υπόλοιπους επτά. Κάτι, που σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ήταν υποχρεωμένη να προσέξει η χώρα.
Τούρκοι - αξιωματικοί - πραξικόπημα - άσυλο - Ελλάδα - Τουρκία
«Έπρεπε να προβούμε σε αυτή την απόφαση για να μην υπάρχει και η παραμικρή νομική αμφιβολία» τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και σημείωσε ότι η Δικαιοσύνη θα είναι ο τελικός κριτής. Μιλώντας στην ΕΡΤ υπογράμμισε ότι «όλα γίνονται στο φως και δεν υπάρχει κανένα σκοτεινό σημείο» και ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα της επιστροφής των οκτώ Τούρκων αξιωματικών στην Τουρκία έχει κλείσει…
«Η Ελλάδα δεν είναι καμία χώρα η οποία υποθάλπει πραξικοπηματίες και έχει ξεκαθαριστεί ότι οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί δεν πρόκειται να εκδοθούν», τόνισε από πλευράς του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξή του στο ρ/σ ALPHA 9.89. Παράλληλα, επανέλαβε ότι «εμείς εκτιμούμε ότι η υπόθεση, πέρα από τη δικαιοδοτική αρμοδιότητα που έχουν αυτές οι δύο επιτροπές, πρέπει να πάει στο επίπεδο πλέον της Τακτικής Δικαιοσύνης», προσθέτοντας ότι στο ζήτημα του ασύλου που αφορά χιλιάδες ανθρώπους, «έχουμε συχνά την περίπτωση να έχει απορριφθεί και από τις δύο επιτροπές η χορήγηση ασύλου και ο αιτών να προσφεύγει αυτός στο Διοικητικό Εφετείο».
Απαντώντας σε ερώτηση για τις προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων επί του θέματος σχολίασε ότι «ανέξοδοι παληκαρισμοί δεν ωφελούν, ούτε κανείς μπορεί να ανησυχήσει απ' αυτούς». «Η πολύ επιθετικότητα μερικές φορές βλάπτει και στο τέλος κάνει αυτόν ο οποίος φραστικά επιτίθεται, να μένει στο κενό γιατί δεν μπορεί να εκπληρώσει αυτό που λέε» ανέφερε. Δεν θα την θέλαμε την ένταση, επανέλαβε καθιστώντας σαφές ότι «η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη όσον αφορά τις πιθανές επιθετικές απειλές, είμαστε μια χώρα που έχει πραγματικά ισχυρή αποτρεπτική δύναμη». «Χρειαζόμαστε την ειρήνη για να συναναπτυχθούμε με όλες τις χώρες οι οποίες βρισκόμαστε στην ίδια περιοχή αλλά και για να αναπτυχθούμε και εσωτερικά», πρόσθεσε.
«Η Κυβέρνηση, εδώ και εβδομάδες, δεν διαψεύδει τους ισχυρισμούς του κ. Ερντογάν, ότι ο κ.Τσίπρας υποσχέθηκε να δρομολογήσει την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών», σημειώνει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. «Οι οκτώ αξιωματικοί που κατέφυγαν στην Ελλάδα δεν μπορούν να εκδοθούν στην Τουρκία υπό τις παρούσες συνθήκες. Το αποφάσισε αμετάκλητα ο Άρειος Πάγος», υπογραμμίζει η Μαρία Σπυράκη και τονίζει ότι, «η διαδικασία για την παροχή ασύλου στους αξιωματικούς δεν έχει τελεσιδικήσει, αλλά η κυβέρνηση δίνει δείγμα γραφής των διαθέσεών της» πρόσθεσε η κα Σπυράκη.
Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Επικρατείας: «Η κα Σπυράκη δεν άκουσε την τοποθέτηση της κυβέρνησης. Η κα Σπυράκη να ακούσει την τοποθέτηση της κυβέρνησης. Η κα Σπυράκη αφού ακούσει την τοποθέτηση της κυβέρνησης να ξαναγράψει τη δήλωσή της». Η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, απαντώντας στον κ. Τζανακόπουλο, τόνισε: «Θα ήθελε προφανώς να γράφει και να εγκρίνει ο ίδιος τις ανακοινώσεις της Αντιπολίτευσης. Του συστήνουμε να κάνει λίγη ακόμη υπομονή…».
Ο κ. Βίτσας απέδωσε την κριτική της ΝΔ στην τακτική της να βάζει όλα τα θέματα κάτω από τη λογική, να γίνουν εκλογές και να έρθει πιθανά ή να θεωρεί ότι θα έρθει, στην εξουσία. «Όταν κάποιος τα βάζει κάτω από αυτή τη λογική, τυφλώνεται από το πάθος του για την εξουσία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Θέση για το ζήτημα πήρε και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, στηλιτεύοντας την στάση της αντιπολίτευσης για την κίνηση της κυβέρνησης. «Σε εκατοντάδες υποθέσεις το Δημόσιο ασκεί έφεση. Δεν πρόκειται για απόφαση της Δικαιοσύνης αλλά της αρμόδιας Διοικητικής Αρχής ως προς την επανεξέταση της αίτησης ασύλου. Η αντιπολίτευση οφείλει να διαβάζει καλύτερα αυτά που συμβαίνουν και να μην παραπληροφορεί ασκόπως» τόνισε.
Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αλλά και η δημόσια τοποθέτηση στο Twitter, του Τούρκου Αντιπροέδρου, Χακάν Τζαβούσογλου, συνεχίζουν να ανεβάζουν το θερμόμετρο της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του, παραδέχθηκε την ύπαρξη προβλημάτων στις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία, τονίζοντας πως «παρά τις διαφορές μας, έχουμε ανοίξει διαύλους επικοινωνίας».
Ωστόσο, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει ότι "οι διάφοροι Τούρκοι αξιωματούχοι που τελευταία εκτοξεύουν απαράδεκτες, άμεσες ή έμμεσες απειλές κατά της χώρας μας, ας γνωρίζουν ότι η δημοκρατική Ελλάδα ούτε απειλείται, ούτε εκφοβίζεται".
«Οι επιθετικές δηλώσεις Τσαβούσογλου εναντίον της Ελλάδας, με αφορμή την χορήγηση ασύλου, αποτελούν ακόμη ένα μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού της Τουρκίας, που ξεδιπλώνεται», τόνισε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», με τον Γιώργο Παπαδάκη, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Νίκος Φίλης.

ant1news.gr
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια