Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Παραδοσιακά αφεψήματα που είναι άριστα γιατρικά!


Οι παλιότεροι όταν πονούσε το στομάχι τους έβραζαν χαμομήλι, ενώ όταν έβηχαν η πρώτη τους επιλογή ήταν το θυμάρι.

Τα αφεψήματα είναι σωστά γιατρικά, το καθένα στον τομέα του, αρκεί βέβαια, όπως και με τα παραδοσιακά φάρμακα, να μην το παρακάνετε: μέχρι δύο φορές την εβδομάδα, συμβουλεύει η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη.

Πώς φτιάχνονται τα αφεψήματα;

Για να φτιάξουμε ένα αφέψημα από οποιοδήποτε βότανο ή αρωματικό φυτό, το βράζουμε σε αναλογία 1 κουταλιά της σούπας ανά 3 περίπου φλιτζάνια νερό, για 10 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει άλλα 10 λεπτά και σουρώνουμε.

Εναλλακτικά, βάζουμε τα φύλλα ή τα άνθη του φυτού της επιλογής μας σε ένα φλιτζάνι και προσθέτουμε βρασμένο νερό. Αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά και σουρώνουμε.

Σε τι κάνει καλό το κάθε βότανο;

Το χαμομήλι είναι καταπραϋντικό, ηρεμιστικό, χωνευτικό. Το θυμάρι είναι ενισχυτικό του αναπνευστικού συστήματος, καταπραΰνει το βήχα και τον πονόλαιμο. Ο κόλιανδρος αποτελεί φυσικό τονωτικό του γαστρεντερικού συστήματος και χωνευτικό, ενώ η λουίζα είναι φυσικό αναλγητικό και ενισχυτικό του ουροποιητικού, του αναπνευστικού συστήματος και των αρθρώσεων.

Από την άλλη, η μαντζουράνα είναι φυσικό ενισχυτικό του αναπνευστικού, χωνευτικό, φυσικό αγχολυτικό. Αγχολυτική δράση έχει και η βαλεριάνα, όπως και το μελισσόχορτο το οποίο είναι και υπνωτικό, τονωτικό του γαστρεντερικού συστήματος και εφιδρωτικό.

Η μολόχα είναι αντιφλογιστική σε φλεγμονές του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού.  Η ρίγανη είναι τονωτικό του αναπνευστικού, του γαστρεντερικού και του μυοσκελετικού συστήματος, εμμηναγωγό.  Το τίλιο δρα ως τονωτικό του αναπνευστικού και του νευροφυτικού συστήματος, ως αντίδοτο σε φλεγμονές και πονοκεφάλους και η ελιά ρυθμίζει τη χοληστερίνη και το μεταβολισμό.

Τέλος, το φασκόμηλο είναι αντιφλεγμονώδες, καταπραϋντικό του στομάχου και τονωτικό του νευρικού συστήματος.


Πηγές: iatronet.gr, in2life.gr
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια