Οι παλιότεροι όταν πονούσε το στομάχι τους έβραζαν χαμομήλι,
ενώ όταν έβηχαν η πρώτη τους επιλογή ήταν το θυμάρι.
Τα αφεψήματα είναι σωστά γιατρικά, το καθένα στον τομέα του,
αρκεί βέβαια, όπως και με τα παραδοσιακά φάρμακα, να μην το παρακάνετε: μέχρι
δύο φορές την εβδομάδα, συμβουλεύει η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη.
Πώς φτιάχνονται τα
αφεψήματα;
Για να φτιάξουμε ένα αφέψημα από οποιοδήποτε βότανο ή
αρωματικό φυτό, το βράζουμε σε αναλογία 1 κουταλιά της σούπας ανά 3 περίπου
φλιτζάνια νερό, για 10 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει άλλα 10 λεπτά και
σουρώνουμε.
Εναλλακτικά, βάζουμε τα φύλλα ή τα άνθη του φυτού της
επιλογής μας σε ένα φλιτζάνι και προσθέτουμε βρασμένο νερό. Αφήνουμε για
περίπου 10 λεπτά και σουρώνουμε.
Σε τι κάνει καλό το
κάθε βότανο;
Το χαμομήλι είναι
καταπραϋντικό, ηρεμιστικό, χωνευτικό. Το θυμάρι
είναι ενισχυτικό του αναπνευστικού συστήματος, καταπραΰνει το βήχα και τον
πονόλαιμο. Ο κόλιανδρος αποτελεί
φυσικό τονωτικό του γαστρεντερικού συστήματος και χωνευτικό, ενώ η λουίζα είναι φυσικό αναλγητικό και
ενισχυτικό του ουροποιητικού, του αναπνευστικού συστήματος και των αρθρώσεων.
Από την άλλη, η μαντζουράνα
είναι φυσικό ενισχυτικό του αναπνευστικού, χωνευτικό, φυσικό αγχολυτικό.
Αγχολυτική δράση έχει και η βαλεριάνα,
όπως και το μελισσόχορτο το οποίο
είναι και υπνωτικό, τονωτικό του γαστρεντερικού συστήματος και εφιδρωτικό.
Η μολόχα είναι
αντιφλογιστική σε φλεγμονές του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού. Η ρίγανη
είναι τονωτικό του αναπνευστικού, του γαστρεντερικού και του μυοσκελετικού
συστήματος, εμμηναγωγό. Το τίλιο δρα ως τονωτικό του αναπνευστικού
και του νευροφυτικού συστήματος, ως αντίδοτο σε φλεγμονές και πονοκεφάλους και
η ελιά ρυθμίζει τη χοληστερίνη και
το μεταβολισμό.
Τέλος, το φασκόμηλο
είναι αντιφλεγμονώδες, καταπραϋντικό του στομάχου και τονωτικό του νευρικού
συστήματος.
Πηγές: iatronet.gr, in2life.gr
_
0 Σχόλια