Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Εικόνες ντροπής και καταστροφής στο Πολυτεχνείο

Η κτιριακή υποδομή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Στουρνάρη φιλοξενεί στους τοίχους του γκράφιτι και υβριστικά συνθήματα, στους διαδρόμους του υπάρχουν σκουπίδια και
βρωμιά και ο χώρος γενικότερα θυμίζει εργοτάξιο παρά δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο. Μπαίνοντας μέσα από την είσοδο της οδού Στουρνάρη στα δεξιά σου θα συναντήσεις το πολλαπλά τραυματισμένο –όχι μόνο από τις μουντζούρες αλλά και από τον βανδαλισμό των μαρμάρων για «πολεμοφόδια»– κτίριο Γκίνη που είναι το «κλασικό» ορμητήριο των κουκουλοφόρων και ο χώρος του Πολυτεχνείου που τον περισσότερο καιρό βρίσκεται υπό κατάληψη. Σήμερα που μιλάμε το κτήριο είναι ελεύθερο αλλά μέσα θυμίζει σκουπιδότοπο και οι τοίχοι του είναι καλυμμένοι από υβριστικά συνθήματα και γκράφιτι του αντιεξουσιαστικού χώρου.



Μπροστά στην πλευρά που βλέπει από την Πατησίων η όψη που παρουσιάζει το ιστορικό κτίριο Αβέρωφ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου είναι τραγική. Πλήρης ασυδοσία και βεβήλωση ενός μνημείου. Γεμάτο συνθήματα και γκράφιτι.
Ακόμη και ο εξωτερικός τοίχος της άλλοτε ιστορικής πρυτανείας στην οδό Στουρνάρη και Πατησίων έχει γεμίσει υβριστικά συνθήματα και γκράφιτι».

Η εικόνα κάτι περισσότερο από τραγική» λένε φοιτητές, κάτοικοι και περαστικοί, οι οποίοι ωστόσο τονίζουν ότι το πρόβλημα είναι γενικότερο και εντάσσεται σε όσα συμβαίνουν στην περιοχή των Εξαρχείων. Σε μια πρώτη κουβέντα που είχαμε με τον κοσμήτορα της σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ μας είπε ότι το πανεπιστήμιο έχει αποστείλει κατά καιρούς υπομνήματα προς το υπουργείο Προστασίας του πολίτη και σε άλλους φορείς για την κατάσταση ανομίας που επικρατεί γενικότερα. Με πενιχρά κονδύλια που διαθέτει καθαρίζει κατά καιρούς διαφορά σημεία αλλά το σκηνικό επαναλαμβάνεται συνέχεια.

Θεωρείται ότι μια από τις λύσεις είναι να κάτσουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς σε ένα τραπέζι και να αντιμετωπίσουν συνολικά και συλλογικά το πρόβλημα.
Κώστας Κορέλλης
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια