Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Δύσπιστος ή αφελής; - Του Κωνσταντίνου Τζέκη

Δεν ξέρω αν οι πολιτικές και κοινωνικές καταστάσεις και οι συνεχείς παλιμβουλίες των κυβερνώντων διαχρονικά με κατατάσσουν στην κατηγορία των δύσπιστων ή δεν το αρνούμαι, των αφελών πολιτών αυτής της χώρας, αλλά μερικά πράγματα, που από πρώτη ματιά μοιάζουν αθώα και ειλικρινή, όταν τα ξανακοιτάξεις με περισσότερη προσοχή και μικρή προσπάθεια, σβήνουν τον χαρακτήρα του ειλικρινούς και μετατάσσονται στην κατηγορία των αποφάσεων με πολλά ερωτηματικά.

Αφορμή η απόφαση της Κυβέρνησης να βάλει τέλος στην πλαστική σακούλα, για να μειωθεί η περιβαντολογική ρύπανση και οι δυσμενείς επιπτώσεις για την τροφική αλυσίδα και για ένα σωρό άλλα δυσμενή για τη ζωή μας προβλήματα.

Μέχρι εδώ καλά. Είναι όμως τα πράγματα όπως φαινομενικά παρουσιάζονται;

Πληρώνουμε μερικά λεπτουδάκια και παίρνουμε τη σακούλα μας την πλαστική, παρακαλώ, για να την πετάξουμε και πάλι στη θάλασσα, στα ρέματα, στο ποτάμι, στο δρόμο. Μέσα στη σακούλα την πλαστική θα βάλουμε τα είδη του Σούπερ Μάρκετ που θα είναι, ας πούμε, νερά, γάλατα, υγρά απορρυπαντικά, λάδι, καλλυντικά, σαμπουάν, συσκευασίες διάφορες, κρασιά και  αναρίθμητα προϊόντα, όλα σε πλαστική συσκευασία, χωρίς κανέναν περιορισμό.

Στην παραπάνω δέσμευση δεν περιλαμβάνονται οι λαϊκές και οι σακούλες των φρούτων των Σούπερ Μάρκετ.

Η ερώτηση έρχεται αβίαστα. Συμβαίνει κάτι άλλο και μας παραπλανούν;

Αν θέλανε πράγματι να καταπολεμήσουν το πλαστικό θα έπρεπε να υποχρεώσουν άπαντες να σκευάζουν τα προϊόντα τους σε χάρτινη συσκευασία ή σε άλλου είδους οικολογική και να τελειώνουμε, αφού είναι ξεκάθαρο ότι δεν περιορίζεται η ρύπανση με  τον τρόπο αυτόν.

Συνεπώς μάλλον κάτι άλλο συμβαίνει. Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας. Με πραγματικούς όμως όρους.

Μια εταιρεία Σούπερ Μάρκετ ξένων συμφερόντων εδώ και χρόνια χρεώνει την σακούλα προς τέσσερα λεπτά, αν δεν κάνω λάθος στην τιμή της. Τα άλλα Σούπερ Μάρκετ δεν χρεώνουν τις σακούλες. Αποτέλεσμα είναι μια καταφανώς υψηλή κερδοφορία του αλλοδαπού Σούπερ, την οποία στερούνται οι άλλοι. Μπορεί η τιμή να είναι χαμηλή αλλά σε μεγάλα μεγέθη μερικών εκατομμυρίων πλαστικών σακουλών, τα ποσά είναι αξιοπρόσεκτα.

Επειδή μια απόφαση των άλλων να χρεώσουν τη σακούλα θα δημιουργούσε τριγμούς στην αγορά, έβαλαν την Κυβέρνηση να το παίξει.....περιβαντολογικά. Όσο για μας χάψαμε το δόλωμα χωρίς να το πολυκαταλάβουμε.

Αγοράζουμε μια σακούλα πλαστική για να βάλουμε μέσα χιλιάδες είδη με πλαστικό περίβλημα ή φιάλες πλαστικές και χαιρόμαστε πως συμμετέχουμε στην προσπάθεια για ένα καθαρό περιβάλλον.

 Ενώ την επόμενη ώρα εκσφενδονίζουμε από το παράθυρο του αυτοκινήτου μας, πλαστικά μπουκάλια, κουτιά αναψυκτικών, κουτιά τσιγάρων, γόπες, πλαστικά, νάιλον και ότι θεωρούμε περιττό. 

Αν σε ένα τραπέζι δεν βρεις αμέσως το κορόιδο αυτό είσαι εσύ. Τελικά εμείς δεν βρίσκουμε ποτέ μας το κορόιδο.


_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια