Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τί ζήτησε ο ΔΣΑ από τον Νίκο Τόσκα

Πραγματοποιήθηκε στις 3-1-2018 συνάντηση του Προέδρου του ΔΣΑ Δημήτριου Βερβεσού, του Προέδρου του ΔΣΠ Γεώργιου Σταματογιάννη και των μελών του ΔΣ του ΔΣΑ Δημήτριου Αναστασόπουλου, Φώτιου Κωτσή, Θέμη Σοφού, Παναγιώτη Περάκη και Μιχαήλ Καλαντζόπουλου με τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νικόλαο Τόσκα, για τα ζητήματα της ασφαλείας στους χώρους των δικαστηρίων και των σχέσεων των Δικηγόρων με την Ελληνική Αστυνομία.

 
Από την πλευρά του δικηγορικού σώματος τέθηκε η υποχρέωση της Πολιτείας να λάβει άμεσα, αποτελεσματικά μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας των χώρων των δικαστηρίων και την προστασία των δικηγόρων κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους.

 
Ειδικότερα, ζητήθηκε:

1. Να λειτουργήσει άμεσα το δεύτερο μηχάνημα ελέγχου στην κάτω πύλη της πρώην Σχολής Ευελπίδων, το οποίο παραμένει ανενεργό.

2. Να διασφαλιστεί η είσοδος αποκλειστικά και μόνον δικηγόρων στην κάτω πύλη της πρώην Σχολής Ευελπίδων, όπως έχει ήδη προβλεφθεί, και να λειτουργήσει η -ανενεργός σήμερα- πύλη εισόδου δικηγόρων στο Εφετείο Αθηνών.

3. Να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας στον χώρο της πρώην Σχολής Ευελπίδων και ιδίως, πεζές περιπολίες εντός του χώρου των δικαστηρίων και τοποθέτηση ενισχυτικού σιδηρού πλέγματος περιμετρικά.

4. Να ληφθούν τα αναγκαία, προληπτικά και προστατευτικά μέτρα, ώστε να αποτραπούν στο μέλλον φαινόμενα καταστολής, όπως τα πρόσφατα στο Ειρηνοδικείο Αθηνών.

 
Περαιτέρω, επισημάνθηκε η ανάγκη βελτίωσης των σχέσεων αστυνομικών και δικηγόρων. Συγκεκριμένα, τονίστηκε ότι ο ρόλος του δικηγόρου κατά την άσκηση του λειτουργήματος του, ιδίως εντός των αστυνομικών τμημάτων κατά την διάρκεια της αστυνομικής προανάκρισης, πρέπει να γίνεται σεβαστός και να διασφαλίζεται η σύννομη και αποτελεσματική επικοινωνία των δικηγόρων με τους εντολείς τους.

 

Περαιτέρω, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα τήρησης από τα αστυνομικά όργανα των διατάξεων του άρθρου 39 ΚωδΔικ, που αποκλείουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας στα πλημμελήματα που φέρεται να έχει διαπράξει δικηγόρος και απαγορεύουν τη σύλληψη δικηγόρου κατά την άσκηση των καθηκόντων του, κατά τους ειδικότερους ορισμούς της διάταξης.

 

Ο Υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα μελετήσει τα θέματα αυτά και θα προβεί στις δέουσες ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

 

Πηγή: zougla.gr


_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια