Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οι επιπτώσεις του ειδικού μισθολογίου – φτωχολογίου για τους πυροσβέστες


Παραθέτουμε άρθρο του Δημήτρη Βλάχου, μέλους του Δ.Σ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος.


Με νέα ορμή και αγωνιστική συσπείρωση οι πυροσβέστες θα συνεχίσουν τον αγώνα που έδωσαν μέχρι σήμερα και το 2018, ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, που είναι η συνέχεια των αντιλαϊκών πολιτικών που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

 

Από το Γενάρη του 2018 εφαρμόζεται το νέο ειδικό μισθολόγιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Ενα αντιλαϊκό μισθολόγιο, με νέα μείωση μισθών και αύξηση εισφορών.

 

Αναλυτικότερα, για τους πυροσβέστες οι μειώσεις στο ειδικό μισθολόγιο είναι:

Μείωση μισθών σε ασφαλισμένους πριν το 1993, λόγω της αύξησης εισφορών για ασφάλιση, περίθαλψη, πρόνοια. Επιβάλλονται αναδρομικά από 1-1-2017. Σημαντικές μειώσεις κάθε μήνα (40, 50, 60, 70 ευρώ κ.ο.κ.) και πρόσθετη επιβάρυνση εκατοντάδων ευρώ αναδρομικά.

Μείωση μισθών για όσους υπάγονται στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), από την αύξηση των κρατήσεων (από 0,5 έως 3,5% το μήνα), αναδρομικά και αυτή από 1-1-2017. Μείωση υπήρξε πρόσφατα σε πυροσβέστες και από το νόμο Κατρούγκαλου με την αύξηση κρατήσεων από 1-6-2016 στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΤΕΑΥΠΣ) και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), πρώην Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), από 0,5% έως 3,5% το μήνα.

Μειώσεις από την κατάργηση της έκπτωσης για την παρακράτηση φόρου κάθε μήνα (1,5% επί του συνολικού μισθού) και αργότερα από τη νέα αύξηση της φορολογίας με μείωση αφορολόγητου ορίου, που θα επιφέρει επιπλέον επιβάρυνση άνω των 50 ευρώ το μήνα.

Οι κρατήσεις στο μισθό (ασφαλιστικές – ειδικές εισφορές – φόροι) έχουν ανέλθει στο 40% περίπου των μεικτών αποδοχών. Για κάθε 1.000 ευρώ μεικτό μισθό στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθαρά μένουν 600 ευρώ περίπου, συν την υπηρεσία της 6ης μέρας και τα νυχτερινά.

Η κυβέρνηση δεν εφάρμοσε εξολοκλήρου την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τη μικρή έστω ανακούφιση από τις μεγάλες μειώσεις στους μισθούς μας, που επέβαλαν οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Ακόμα και τα ελάχιστα ποσά που έλαβαν ως αναδρομικά οι ένστολοι, η κυβέρνηση με το νέο μισθολόγιο τα παίρνει πίσω και με τόκο.

Θεσπίστηκε η «προσωπική διαφορά» και προκύπτουν μειώσεις για αρκετούς πυροσβέστες, από 20 μέχρι 200 ευρώ και άνω. Η «προσωπική διαφορά» αποτελεί τον προθάλαμο των περικοπών και για τους μισθούς, όπως αποδείχτηκε και για τις συντάξεις.

Εξαιρείται για ακόμα μια φορά η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων από τη χρηματική αποζημίωση για υπερωρίες, όπως χορηγείται σε όλους τους πολιτικούς υπαλλήλους του δημόσιου τομέα. Ενώ αντιθέτως με το επίδομα «Ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας» που θεσπίζει, θέτει σε αμφισβήτηση τον σταθερό χρόνο εργασίας τους.

Η νυχτερινή εργασία, τα επιδόματα αναπηρίας, κινδύνου των πυροσβεστών και άλλα συναφή επανακαθορίζονται. Από τη μέχρι τώρα πείρα μας γνωρίζουμε ότι ο όρος «επανακαθορισμός» σημαίνει νέες περικοπές.

Η κυβέρνηση, αντί να χαρακτηρίσει το επάγγελμα του πυροσβέστη Ανθυγιεινό, Βαρύ και Επικίνδυνο, να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των πυροσβεστών και να προχωρήσει στην πλήρη αποστρατιωτικοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος, επιλέγει ένα άκρως αναχρονιστικό μισθολόγιο, με βασικό κριτήριο τον φέροντα βαθμό. Επιπρόσθετα, για να καλύψει τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, προωθεί μέσω του σχεδίου ΠΔ για την Υγιεινή και Ασφάλεια την παραπέρα ελαστικοποίηση του ωραρίου με την καθιέρωση των 48 ωρών υπηρεσίας, σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός τεσσάρων ημερών.

 

Οι νέες ανατροπές που επιφέρει το ειδικό μισθολόγιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα έχουν ως συνέπεια το νέο πετσόκομμα των μισθών μας. Ειδικά για τους χαμηλόβαθμους του Πυροσβεστικού Σώματος, λόγω έλλειψης βαθμολογίου, σε σχέση με το υπόλοιπο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, η μισθολογική στασιμότητα θα έχει πολυετή διάρκεια. Δεν ξεχνάμε και τις ρήτρες μηδενικών ελλειμμάτων (κόφτες δαπανών), που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση από το 2016.

 

Οι πυροσβέστες έχουν κάθε δικαίωμα να παλεύουν μέσα από τις ενώσεις τους. Να δυναμώσει η προσπάθεια να αλλάξει ο αρνητικός συσχετισμός δυνάμεων, που υπάρχει σε όλες τις πρωτοβάθμιες ενώσεις και στην Ομοσπονδία μας. Η ηγεσία της Ομοσπονδίας μας ακολουθεί συμβιβαστική γραμμή, δεν οργανώνει τον αγώνα των πυροσβεστών στην κατεύθυνση αμφισβήτησης της αντιλαϊκής πολιτικής, στο πλάι του λαού που αγωνίζεται. Οι πυροσβέστες τώρα να δυναμώσουν τη συσπείρωση μέσα από τις γραμμές της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ).

 

Μόνο με το δυνάμωμα του αγώνα μας στο πλευρό του αγωνιζόμενου λαού, μπορούμε να βάλουμε φρένο στη νέα αντιλαϊκή επίθεση και στη διαρκή εξαθλίωση που μας επιβάλλουν οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις με την εφαρμογή των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των μονοπωλίων.

 

 

 

Δημήτριος Βλάχος

 Μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΟΕΥΠΣ)

 

Πηγή: eakp.gr


_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια