Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τι είναι τα ηπατικά ένζυμα και για ποιο λόγο αυξάνονται;


Τα ηπατικά ένζυμα δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση του ήπατος και η μέτρησή τους γίνεται μέσω αιματολογικής εξέτασης.

Καθόλου τυχαίο δεν είναι το εύρημα της αύξησης των ηπατικών ενζύμων στο αίμα κατά τη διάρκεια μιας αιματολογικής εξέτασης. Και αυτό γιατί πολύ συχνά παρατηρείται το φαινόμενο αυτό το οποίο δεν συνδέεται με μια συγκεκριμένη πάθηση αλλά με διάφορες παθολογικές καταστάσεις.

Ενδεχομένως θα πρέπει ο ασθενής να υποβληθεί και σε άλλες συμπληρωματικές εξετάσεις (π.χ. υπερηχογράφημα ήπατος, αναγνώριση ιών ή αντισωμάτων κατά των ιών στο αίμα, μαγνητική τομογραφία κ.ά.) για να καταλήξει στην τελική του διάγνωση.

Ποιες είναι, όμως, οι αιτίες που αυξάνουν τις τιμές των ηπατικών ενζύμων;
  1. Φάρμακα: Αρκετά φάρμακα έχουν τοξική επίδραση στο συκώτι με αποτέλεσμα να αυξάνουν τα ένζυμά του στο αίμα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα αντιβιοτικά, φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη στο αίμα (στατίνες), μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, παρακεταμόλη, αντιεπιληπτικά φάρμακα. Για το λόγο αυτό επιβάλλεται οι ασθενείς να ενημερώνουν πλήρως το γιατρό τους για οποιαδήποτε φάρμακο λαμβάνουν.
  2. Βιταμίνες: Η κατάχρηση βιταμινών ή άλλων συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να προκαλέσει ηπατική τοξικότητα και αύξηση των ηπατικών ενζύμων στο αίμα.
  3. Αλκοόλ: Το αλκοόλ είναι ιδιαίτερα τοξικό για το συκώτι και έτσι όσοι καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ είναι δυνατόν να έχουν αυξημένα ηπατικά ένζυμα στο αίμα τους.
  4. Παχυσαρκία: Η παχυσαρκία μεταξύ των άλλων κακών που προκαλεί στον οργανισμό, είναι αιτία φλεγμονής στο συκώτι και προκαλεί αύξηση στο αίμα των ηπατικών ενζύμων.
  5. Διαβήτης: Ο σακχαρώδης διαβήτης συνοδεύεται από ηπατικές αλλοιώσεις με αύξηση των ενζύμων.
  6. Τριγλυκερίδια αίματος: Η αύξηση των τριγλυκεριδίων που είναι μια από τις μορφές των λιπιδίων αίματος, συνοδεύεται από αύξηση ηπατικών ενζύμων.
  7. Ιογενείς ηπατίτιδες όπως είναι η ηπατίτιδα Β, Α, C.
  8. Αυτοάνοσες παθήσεις: Στις αυτοάνοσες παθήσεις, ο οργανισμός παράγει παθολογικά αντισώματα τα οποία επιτίθενται κατά των δικών του οργάνων. Στις αυτοάνοσες ηπατίτιδες το ανοσολογικό σύστημα του οργανισμού προκαλεί βλάβες που οδηγούν σε αύξηση των ηπατικών ενζύμων. Επίσης, οι αυτοάνοσες παθήσεις που προσβάλλουν το χοληφόρο σύστημα συνοδεύονται από αύξηση των ενζύμων.


Πηγή: healthreport.gr
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια