Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σε βαρύ κλίμα οι συναντήσεις Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς

Βαρύ αναμένεται να είναι το κλίμα της συνάντησης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς σήμερα Σάββατο για το ζήτημα της διαπραγμάτευσης της ΠΓΔΜ.
Ενόψει των αυριανών επαφών ο πρωθυπουργός κάλεσε για «οικοδόμηση εθνικής γραμμής» στο ονοματολογικό κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο, επίκεντρο της οποίας ήταν οι εξελίξεις στα εθνικά ζητήματα.

Η πρόσκληση Τσίπρα προκάλεσε αντιδράσεις στους αρχηγούς κομμάτων της αντιπολίτευσης με τον πρόεδρο της ΝΔ να δηλώνει ότι θα πάει στη συνάντηση παρόλο που πηγές της ΝΔ σημείωναν νωρίτερα ότι «είναι αργά για ουσιαστική ενημέρωση». Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Φώφη Γεννηματά σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό ζήτησε τη διεξαγωγή συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Σημειώνεται ότι χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Πάνο Καμμένο, τον οποίο ενημέρωσε για το ταξίδι του στο Νταβός και τις εξελίξεις στα μέτωπα της οικονομίας και του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα συνεδριάζει, εκτάκτως, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, στον απόηχο του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης για το Σκοπιανό, όπου μετείχαν εννέα Μητροπολίτες της Βορείου Ελλάδος, άλλα και ενόψει του νέου συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου.

Ο μητροπολίτης Άνθιμος ασκεί πιέσεις στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο να συζητήσει ξανά τη συμμετοχή της Εκκλησίας στα συλλαλητήρια.

Πάντως, το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ εξελίσσεται σε θρυαλλίδα που προκαλεί όλο και πιο έντονες αναταράξεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού. Η αναβάθμιση της διαπραγμάτευσης με την προχθεσινή συνάντηση των Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, στο Νταβός, και η προοπτική εντατικοποίησης των διεργασιών φαίνεται ότι αυξάνουν την πίεση και αναδεικνύουν όλο και περισσότερο το χάσμα και τις διαφορετικές προσεγγίσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτών και στελεχών, υιοθετείται μια όλο και πιο «επιθετική» ρητορική έναντι των ΑΝΕΛ, ενώ φαίνεται να προεξοφλείται ότι ο μικρός κυβερνητικός εταίρος δεν θα δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα.

Την ίδια στιγμή, πάντως, από την πλευρά βουλευτών των ΑΝΕΛ υιοθετούνται όλο και πιο υψηλοί τόνοι για να εκφραστεί η διαφωνία με τους κυβερνητικούς χειρισμούς, εξέλιξη που κάθε άλλο παρά άσχετη είναι με την πίεση που αισθάνεται ο μικρός κυβερνητικός εταίρος, δεδομένης της ευαισθησίας του στενού ακροατηρίου του για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και της εκτίμησης ορισμένων στελεχών του ότι με τη σωστή αξιοποίηση το ζήτημα της ονομασίας μπορεί να εξελιχθεί σε σωσίβιο για το κόμμα που εμφανίζει απώλειες στις δημοσκοπήσεις.

πηγή: ekriti

_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια