Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Επίδομα Επικινδυνότητας: Τι απάντησε ο Υπουργός Άμυνας για τις περικοπές

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος απάντησε στη ερώτηση που κατέθεσε o βουλευτής κ.



 Χάρης Θεοχάρης με θέμα «Μείωση στον Αριθμό Δικαιούχων και Περικοπές στα Επιδόματα Επικινδυνότητας Στελεχών που Υπηρετούν σε Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων».
Ο βουλευτής Χάρης Θεοχάρης στην ερώτηση που κατέθεσε στην βουλή και σχετικά ρώτησε τα εξής: 

  • Ποια τα κριτήρια επιλεξιμότητας για την μείωση ή κατάργηση των επιδομάτων επικινδυνότητας κατά περίπτωση και ποιος ο τρόπος υπολογισμού τους;
  • Ποια το ποσοστά μείωσης του ύψους των επιδομάτων επικινδυνότητας ανά κατηγορία και ποιος ο χρόνος έναρξης ισχύος των περικοπών;
  • Ποια η προσδοκώμενη δημοσιονομική εξοικονόμηση από τις περικοπές στα επιδόματα επικινδυνότητας που να δικαιολογεί την οικονομική υποβάθμιση των στελεχών που υπηρετούν στις Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων των τριών κλάδων και την αποδόμηση των ειδικών επιχειρήσεων στην χώρα μας;
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ.Πάνος Καμμένος τόνισε κατηγορηματικά για τις Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων οτι "δεν θίγεται το προσωπικό των Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων, πλην των θεσμοθετημένων θέσεων στη Νήσο «Κ», και ορισμένων Μονάδων που έχουν υποστηρικτικό ρόλο στους Σχηματισμούς Ειδικών Δυνάμεων και σε καμία περίπτωση οι αναφερόμενες ΔΥΚ, Ζ'ΜΑΚ και ΕΤΑ" προσθέτωντας όμως οτι "το προσωπικό που θα υποστεί περικοπές δεν εμπλέκεται ή δε συμμετέχει άμεσα ή έμμεσα στη σχεδίαση και εκτέλεση αυτών."

Όπως υπογράμμισε ο κ. Καμμένος "σε κάθε περίπτωση για την καταβολή των επιδομάτων Επικινδυνότητας λαμβάνονται υπόψη αυστηρά οι επιχειρησιακές ανάγκες των Γενικών Επιτελείων ενώ ο εξορθολογισμός πραγματοποιήθηκε όπως προβλέπεται από το Ν. 4472/17 και τόνισε οτι "κατά την παρούσα περίοδο, με πρωτοβουλία του ΓΕΕΘΑ, τελεί υπό επιτελική επεξεργασία η τροποποίηση της ως άνω κοινής υπουργικής απόφασης προκειμένου να διασφαλιστεί περαιτέρω η ισότιμη και δίκαιη αντιμετώπιση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων".

Όλη η απάντηση του ΥΕΘΑ

Σε απάντηση της Ερώτησης που κατέθεσε o βουλευτής κ. Χάρης Θεοχάρης με θέμα «Μείωση στον Αριθμό Δικαιούχων και Περικοπές στα Επιδόματα Επικινδυνότητας Στελεχών που Υπηρετούν σε Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων» σας γνωρίζω, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπόψη μου και κατά το μέρος που αφορά στο ΥΠΕΘΑ, τα ακόλουθα:

Κατ’ αρχήν οι αρμοδιότητες για τη μισθολογική, επιδοματική και δημοσιονομική πολιτική, ανήκουν στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο την εξειδικεύει με ειδικούς μισθολογικούς και δημοσιονομικούς νόμους που σκοπό έχουν την περικοπή δαπανών με τη συμμετοχή όλων για να διασφαλιστεί η ηθική και οικονομική ισορροπία των μέτρων.

Από τις περικοπές αυτές δεν θίγεται το προσωπικό των Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων, πλην των θεσμοθετημένων θέσεων στη Νήσο «Κ», και ορισμένων Μονάδων που έχουν υποστηρικτικό ρόλο στους Σχηματισμούς Ειδικών Δυνάμεων και σε καμία περίπτωση οι αναφερόμενες ΔΥΚ, Ζ'ΜΑΚ και ΕΤΑ.

Περαιτέρω, δεν επίκειται οικονομική υποβάθμιση των Στελεχών που υπηρετούν στις Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων, πόσο μάλλον αποδόμηση των ειδικών επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς το προσωπικό που θα υποστεί περικοπές δεν εμπλέκεται ή δε συμμετέχει άμεσα ή έμμεσα στη σχεδίαση και εκτέλεση αυτών.

Όσον αφορά στα κριτήρια επιλεξιμότητας για τη μείωση ή κατάργηση των επιδομάτων επικινδυνότητας αυτά προσδιορίστηκαν με κύριο γνώμονα τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στο στρατιωτικό προσωπικό και στην επιχειρησιακή αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης, δεν ελήφθη υπόψη ο βαθμός των δικαιούχων στελεχών, αλλά η επιχειρησιακή
αποστολή του Επιτελείου, της Υπηρεσίας ή της Μονάδας που αυτά υπηρετούν.

Σχετικά με την προσδοκώμενη δημοσιονομική εξοικονόμηση, αυτή ανέρχεται στο ποσό των 5.000.000 € ετησίως.

Σε κάθε περίπτωση για την καταβολή των επιδομάτων Επικινδυνότητας λαμβάνονται υπόψη αυστηρά οι επιχειρησιακές ανάγκες των Γενικών Επιτελείων ενώ ο εξορθολογισμός πραγματοποιήθηκε όπως προβλέπεται από το Ν. 4472/17. Ο χρόνος έναρξης της σχετικής ΚΥΑ αποτυπώνεται στο ΦΕΚ Τεύχος Β' 1762/22-05-2017. Τα σχετικά Παραρτήματα του ΦΕΚ είναι απόρρητα καθόσον αναφέρονται στη σύνθεση και δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τέλος, κατά την παρούσα περίοδο, με πρωτοβουλία του ΓΕΕΘΑ, τελεί υπό επιτελική επεξεργασία η τροποποίηση της ως άνω ΚΥΑ προκειμένου να διασφαλιστεί περαιτέρω η ισότιμη και δίκαιη αντιμετώπιση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, με γνώμονα αφ’ ενός την κάλυψη των αυξημένων επιχειρησιακών απαιτήσεων και αφ’ ετέρου τις καθορισμένες πιστώσεις του σχετικού κωδικού.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ


onalert.gr
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια