Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Μπορούμε να συνδυάσουμε πρωτεΐνη με άμυλο στη δίαιτά μας;



Όταν κάποιος ακολουθεί μία δίαιτα για την απώλεια κιλών, τότε τις περισσότερες φορές επιλέγει πρωτεϊνούχες τροφές με απουσία υδατανθράκων.

Για παράδειγμα, ο συνδυασμός κρέατος, πουλερικού ή ψαριού με σαλάτα εποχής αποτελεί πιθανότατα τη δημοφιλέστερη επιλογή γεύματος για «δίαιτα».

Μάλιστα, συχνά επικρατεί η άποψη ότι ο παραπάνω συνδυασμός είναι καλό να μην περιλαμβάνει κάποια πηγή αμύλου, όπως ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά ή πατάτες, καθώς αυτό μπορεί να εμποδίσει την απώλεια βάρους.

Ουσιαστικά, για την εν λόγω άποψη ευθύνεται ένας από τους πιο διαδεδομένους διατροφικούς μύθους, σύμφωνα με τον οποίο «απαγορεύεται» ο συνδυασμός πρωτεΐνης και αμύλου σε μια δίαιτα. Στην πραγματικότητα, κάτι τέτοιο δεν υποστηρίζεται επιστημονικά, ενώ το γεγονός ότι «δουλεύει» έχει να κάνει με το ενεργειακό έλλειμμα που δημιουργείται, αφαιρώντας το ψωμί ή άλλες πηγές αμύλου που συνήθως καταναλώνονται σε ένα κυρίως γεύμα.

Με άλλα λόγια, ένα γεύμα που περιλαμβάνει μια πηγή πρωτεΐνης με λαχανικά έχει σημαντικά χαμηλότερο θερμιδικό περιεχόμενο από ένα αντίστοιχο πιάτο που συνδυάζει την ίδια πηγή πρωτεΐνης με μακαρόνια, ρύζι ή πατάτες. Έτσι, η απώλεια βάρους δεν οφείλεται στο συνδυασμό των τροφίμων, αλλά στη χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων.

Σε κάθε περίπτωση, εάν ο συνδυασμός πρωτεΐνης και λαχανικών είναι ικανοποιητικός για το άτομο που κάνει δίαιτα, μπορεί να παραμείνει σε αυτόν, καθώς δεν είναι απαραίτητο να συμπεριλάβει κάποια πηγή αμύλου σε όλα τα κυρίως γεύματα.

Ωστόσο, θα ήταν καλό να θυμάται κανείς πως σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, ένα ισορροπημένο γεύμα θα πρέπει να περιλαμβάνει μια πηγή πρωτεΐνης, μια πηγή υδατανθράκων και λαχανικά/ φρούτα, δίνοντας προσοχή στο μέγεθος της μερίδας που αναλογεί σε κάθε άτομο, αφού έτσι μπορεί να επιτευχθεί κατανάλωση όλων των βασικών ομάδων τροφίμων, πρόσληψη ποικιλίας θρεπτικών συστατικών και υψηλό αίσθημα κορεσμού.


Πηγή: neadiatrofis.gr
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια