Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Διεθνές κύκλωμα έκλεβε συστηματικά ΦΠΑ «αξιοποιώντας» το ευρωπαϊκό τελωνειακό καθεστώτος

Διεθνές κύκλωμα που από το 2014 έως το 2017 δεν είχε αποδώσει ΦΠΑ ύψους τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ εξάρθρωσε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Το κύκλωμα εισήγαγε από
την Κίνα είδη ένδυσης και υπόδησης. Με πλαστά τραπεζικά παραστατικάπιστοποιούσαν ότι ο τελικός αγοραστής στην Ιταλία είχε εξοφλήσει την αγορά των προϊόντων και τα κοντέινερ απελευθερώνονταν και μεταφέρονταν σε άλλο χώρο. Από εκεί, τα προϊόντα είτε διοχετεύονταν στην ελληνική αγορά χωρίς παραστατικά ή με πλαστά παραστατικά είτε μεταφέρονταν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πως γινόταν αυτό; Χρησιμοποιώντας ως Δούρειο Ίππο το ειδικό ευρωπαϊκό τελωνειακό καθεστώτος «42», το οποίο επιτρέπει τα εμπορεύματα να εκτελωνίζονται κανονικά στον Πειραιά, αλλά να καταβάλλονται μόνον οι αναλογούντες δασμοί, καθώς ο ΦΠΑ πληρώνεται στην χώρα προορισμού.
Στους εμπλεκόμενους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, πλαστογραφία και άλλα αδικήματα, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την εξακρίβωση του μεγέθους όλου του κυκλώματος και για το λόγο αυτό έχει ζητηθεί ευρωπαϊκή συνδρομή.
Υπολογίζεται ότι από το 2018 έως το Δεκέμβριο του 2017 που εντοπίσθηκε το κύκλωμα τα διαφυγόντα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν τουλάχιστον σε 30 εκατ. ευρώ. Ήδη έχουν συλληφθεί έξι άτομα και άλλα εννέα είναι κατηγορούμενα, μεταξύ των οποίων και δυο εκτελωνιστές.
Για το κύκλωμα έγινε ειδική ενημέρωση στην οποία παρευρέθησαν η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Σταύρος Θωμαδάκης.


cnn.gr
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια