Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αυξημένο κίνδυνο για ηπατική νόσο έχουν οι άνδρες που ξεκινούν το αλκοόλ στην εφηβεία τους


Αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν ηπατική νόσο διατρέχουν οι άνδρες που αρχίζουν την κατανάλωση αλκοόλ στην περίοδο της εφηβείας, σύμφωνα με Σουηδούς ερευνητές.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν μετά την ανάλυση δεδομένων για περισσότερους από 49.000 άνδρες στη Σουηδία που κατατάχθηκαν στο στρατό την περίοδο 1969-1970 και ήταν μεταξύ 18 και 20 ετών.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι η ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνει κάποιος στα τέλη της εφηβείας, μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο ανάπτυξης κίρρωσης αργότερα στη ζωή», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Hannes Hagstrom, εκ μέρους του Κέντρου Πεπτικών Διαταραχών και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Karolinska στη Στοκχόλμη.

Στο διάστημα των 39 χρόνων που ακολούθησαν, 383 από τους άνδρες ανέπτυξαν κίρρωση και άλλους τύπους σοβαρής ηπατικής νόσου. Κάποιοι ανέπτυξαν σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια ή πέθαναν από ηπατική νόσο.

Η κατανάλωση αλκοόλ στα τέλη της εφηβείας συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ηπατικής νόσου. Η σύνδεση εντοπίστηκε κυρίως σε νέους άνδρες που έπιναν δύο ποτά την ημέρα ή περισσότερο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ίσως χρειαστεί επανεξέταση των κατευθυντήριων γραμμών για τα ασφαλή επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ από τους άνδρες, σημειώνουν οι ερευνητές. Σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες των ΗΠΑ, οι άνδρες δεν πρέπει να καταναλώνουν πάνω από δύο ποτά την ημέρα, ενώ σε ορισμένες χώρες το όριο για την ηπατική νόσο είναι τα τρία ποτά την ημέρα.

«Είναι όμως λιγότερο ξεκάθαρο, τι μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές όριο κατανάλωσης για τους άνδρες» αναφέρει ο Hagstrom.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι τα ευρήματά τους ισχύουν μόνο για τους άνδρες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κίρρωση του ήπατος που οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, προκαλεί 493.000 θανάτους κάθε χρόνο.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Hepatology.


Πηγή: onmed.gr
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια