Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Μπλόκο στο κύκλωμα λαθρεμπόρων του Ικονίου


Τα 49 κοντέινερ ήταν τακτικά τοποθετημένα στον προβλήτα του Ικονίου στον Πειραιά πάνω στο ντόκο. Μέσα στα εμπορευματοκιβώτια, οι «ράμπο» του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος
ανακάλυψαν χιλιάδες κουστουμάκια, φορεματάκια κι άλλα είδη ρουχισμού, όλα «made in China», και πολλά από αυτά με κεντημένα τα σήματα των γνωστών μεγάλων οίκων μόδας της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Όλα «μαϊμού» αλλά με φινέτσα και καλές ραφές. Τα ρούχα δεν θα διοχετεύονταν στην τοπική αγορά, αλλά βρέθηκαν στον Πειραιά, στο πλαίσιο μιας ιδιότυπης αποθηκευτικής διαδικασίας, γνωστής και ως «Καθεστώς 42», η οποία επιτρέπει τη μη καταβολή του ΦΠΑ μέχρι τα εμπορεύματα να φτάσουν στη χώρα προορισμού τους και να πωληθούν εκεί. 


Κανονικά, τα εμπορεύματα θα εξάγονταν στη δυτική Ευρώπη μέσω Ιταλίας ως, πλέον, εισαγόμενα προϊόντα που έχουν δασμολογηθεί στην Ελλάδα. Όλα νόμιμα και ωραία, με μία τυπικότατη διαφορά. 

Παρά το γεγονός ότι τα προϊόντα αυτά εισήχθησαν στον Πειραιά και δασμολογήθηκαν, δεν εξήχθησαν ποτέ, με αποτέλεσμα ο ΦΠΑ, δηλαδή το 24%, δηλαδή όλο το κέρδος των μεσαζόντων, των εμπόρων και βεβαίως του «εγκεφάλου» του κυκλώματος -του περίφημου Κινέζου- να μείνει στην τσέπη τους. Αυτή είναι η κομπίνα.



Έξι συλλήψεις - Αναζητείται ο «εγκέφαλος»


Πλέον τα στελέχη του ΣΔΟΕ, έπειτα από πολύμηνη έρευνα, έχουν αρχίσει να σκιαγραφούν τον τρόπο δράσης του κυκλώματος που εκμεταλλεύεται το «Καθεστώς 42», ενώ στην έρευνα συμμετέχουν και οι Αρχές της Ιταλίας, στις οποίες έχει σταλεί από τη Δίωξη αίτημα συνδρομής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε μεγάλη επιχείρηση, η οποία οδήγησε στη σύλληψη επτά ατόμων, έξι Ελλήνων και ενός Ιταλού. 

Όσον αφορά στον «εγκέφαλο» του κυκλώματος, καλά ενημερωμένες πηγές μιλώντας στο zougla.gr ανέφεραν ότι ως «ενορχηστρωτής» της απάτης εμφανίζεται ένας άνδρας από την Κίνα, ο οποίος διαφεύγει τη σύλληψη. Σε βάρος του, μάλιστα, έχει εκδοθεί και διεθνές ένταλμα σύλληψης. 

«Πρόκειται για ομάδες με διακριτή δομή και ιεραρχία που κερδίζουν χρήματα με αυτόν τον τρόπο. Εισάγουν εμπορεύματα από την Κίνα κι άλλες τρίτες χώρες με έγγραφα που να υποδηλώνουν ότι πρόκειται να μεταφερθούν σε χώρες της Ε.Ε., γλυτώνουν τον ΦΠΑ και στη συνέχεια πλασάρουν τα προϊόντα τους στη μαύρη αγορά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όλα τα κοντέινερ είχαν προορισμό την Ιταλία, είχαν πληρωθεί οι δασμοί και κανονικά θα έπρεπε να μεταφερθούν στη γειτονική χώρα. Κάτι που δεν έγινε ποτέ, με αποτέλεσμα και να μείνουν εδώ και να μην πληρωθεί ποτέ ο ΦΠΑ» σημείωσαν χαρακτηριστικά. 

Κωδικός «China Truck»


Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες, έλαβε χώρα μεγάλη επιχείρηση υπό τον συντονισμό των
ιταλικών Αρχών κατά της κινεζικής μαφίας στην Ευρώπη. Συνελήφθησαν 33 άτομα ενώ αναζητούνται ακόμα πολλά μέλη. H οργάνωση, όπως προκύπτει από τις έως τώρα έρευνες είχε πλοκάμια σε πολλές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. 

Mεταξύ των συλληφθέντων στη γειτονική χώρα και ένας 57χρονος, ο οποίος θεωρείται ο αρχηγός του «Μade in China» στην Ευρώπη. Στο επίκεντρο της έρευνας η οποία ξεκίνησε από το 2011 είναι το μονοπώλιο της οδικής μεταφοράς κινέζικων αγαθών, σε όλη την Ευρώπη που επιβλήθηκε από την εγκληματική οργάνωση μέσω μεθόδων μαφίας και αντιποίνων.
zougla.gr
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια