«Να μην επεμβαίνουμε πριν δούμε την απόφαση» δηλώνει για τον Τούρκο αξιωματικό ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου

Την άποψη ότι όποια απόφαση και να πάρει η Δικαιοσύνη για την παροχή ασύλου στον Τούρκο, πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους, εξέφρασε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δημήτρης
Βερβεσός.
Όπως τόνισε ο κ. Βερβεσός, με την αίτηση της κυβέρνησης για ακύρωση της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου, το θέμα τίθεται ενώπιον της Δικαιοσύνης για μια δεσμευτική απόφαση.
Επεσήμανε επίσης πως μέχρι να βγει η τελική απόφαση, δεν θα πρέπει κανείς να παρεμβαίνει και να βγάζει βιαστικά συμπεράσματα.
Ο πρόεδρος του ΔΣΑ ανέφερε ότι «Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η παροχή διεθνούς προστασίας στους πρόσφυγες είναι αυτονόητες και αδιαπραγμάτευτες κατακτήσεις του νομικού μας πολιτισμού.Το ίδιο και ο σεβασμός και η συμμόρφωση προς τις δικαστικές αποφάσεις.»
«Να μην παρεμβαίνουμε σε υποθέσεις που εκκρεμούν»
Ο πρόεδρος του ΔΣΑ τονίζει στη δήλωση του επίσης ότι «μετά την άσκηση αίτησης ακύρωσης από το Δημόσιο κατά της απόφασης της Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου, η υπόθεση της παροχής ασύλου σε έναν από τους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς, είναι εκκρεμής ενώπιον της Δικαιοσύνης, η οποία και θα τάμει το ζήτημα με δεσμευτικό τρόπο, και οφείλουμε όλοι να μην παρεμβαίνουμε επί εκκρεμών δικαστικώς υποθέσεων. Ανεξαρτήτως των ανωτέρω το περιεχόμενο των νομικών αιτιάσεων του Δημοσίου δεν έχει καταστεί γνωστό, και επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε επ’ αυτών».
Ο κ. Βερβεσός ωστόσο προχωράει σε δύο επισημάνσεις επί του ζητήματος, λέγοντας πως «Πρώτον, ότι το ζήτημα της έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών έχει επιλυθεί αμετάκλητα από τον Άρειο Πάγο και είναι νομικώς διάφορο εκείνου της υπαγωγής σε καθεστώς διεθνούς προστασίας (χορήγηση ασύλου).Δεύτερον, ότι, όπως έχει πολλαπλώς κριθεί από το ΕΔΔΑ και έχουν κατά καιρούς επισημάνει Δικηγορικοί Σύλλογοι της γείτονος χώρας, η Τουρκία έχει παρελθόν συστηματικών παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου σε βάρος διωκόμενων Τούρκων πολιτών, και πλειάδα συναδέλφων Τούρκων δικηγόρων».
Ο πρόεδρος του ΔΣΑ καταλήγει στη δήλωση του ότι «Η διαφύλαξη της διεθνούς δικαιοταξίας αποτελεί αυτονόητο χρέος του δικηγορικού κόσμου, που έχει παρελθόν αγώνων υπέρ των δημοκρατικών κατακτήσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Για το δικηγορικό σώμα, αναπόδραστα, λυδία λίθος των όποιων επιλογών των εμπλεκομένων θεσμικά φορέων είναι αποκλειστικά η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου».


newsit.gr
_