Ο διάλογος Παυλόπουλου-Ιερώνυμου για το Σκοπιανό

Λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου, όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της
Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδας ζήτησε το πρωί ακρόαση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να τον ενημερώσει για τις εκκλησιαστικές παραμέτρους του ονοματολογικού ζητήματος με την ΠΓΔΜ.
Κατά τη συζήτηση που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για «εγρήγορση για όλα τα ζητήματα που αφορούν τον τόπο και για τα εθνικά μας θέματα». Εξήρε την στάση της Εκκλησίας στα εθνικά θέματα, μία στάση που - όπως τόνισε - δεν αναμειγνύεται σε ζητήματα πολιτικής, ενώ επιδιώκει την ευνόητη συναίνεση, «κάτι τι οποίο είναι πολύ σημαντικό αυτές τις ώρες».
Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε πως στον τόπο μας η Ορθοδοξία δίνει και τον τόνο του πολιτισμού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι ένα κομμάτι του πολιτισμού μας οφείλεται στην χριστιανική διδασκαλία. «Χριστιανική διδασκαλία, από πλευράς πολιτισμού αρχών, των οποίων ο καθένας που υπερασπίζεται τις θέσεις του δεν πρέπει να τον ξεχνάει. Άρα είναι πηγή έμπνευσης και για τα θέματα αυτά. Και η Εκκλησία της Ελλάδος με τις αποφάσεις της και την πορεία της έχει αποδείξει ότι είναι άξια εκπρόσωπος και φορέας αυτού ακριβώς του πολιτισμού.», συμπλήρωσε.
Παυλόπουλος - Ιερώνυμος - Προεδρικό Μέγαρο
Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στο Σκοπιανό, «Όπως ξέρετε αυτό το θέμα, που μας απασχολεί, έχει κι άλλες παραμέτρους. Μία παράμετρος είναι και η εκκλησιαστική. Και για αυτό ήθελα να σας δω λίγο, για αυτό ακριβώς το θέμα της εκκλησιαστικής παραμέτρου και να σας ενημερώσω από πλευράς της Εκκλησίας ως προς την εξέλιξη την εκκλησιαστική. Αυτός είναι ο σκοπός μου και για αυτό είμαι κοντά σας».
«Πολύ περισσότερο», επεσήμανε ο κ. Παυλόπουλος, «όταν η στάση που έχετε πάρει και για το θέμα το εκκλησιαστικό, είναι στάση που τιμά της Ορθοδοξία και στηρίζει το Πατριαρχείο. Αυτό ας μην το λησμονάμε αυτές τις ώρες», κατέληξε.

_