Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η ανάκληση της ημερήσιας ανάπαυσης-ρεπό από την Υπηρεσία χωρίς Υπουργική απόφαση είναι αυθαίρετη πράξη

Οπως ειναι γνωστό η υπηρεσία υποχρεωτικά πρέπει να ανακοινώνεται κάθε Παρασκευή 14:00 μ.μ. μέχρι τη μεθεπόμενη Δευτέρα 06:00 π.μ. ώρα, βάσει του άρθρου 1 παρ. 7 του π.δ. 394/01, όπως
τροποποιήθηκε με το άρθρο. 1 του π.δ. 173/13, δηλαδη για 8 ημέρες περίπου θα πρέπει να εκδίδεται η υπηρεσία για ολες ανεξαιρέτως τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.
– Επιτρέπεται η μεταβολή της υπηρεσίας για κάποια ή για κάποιες ημέρες και μόνο λόγω σοβαρών έκτακτων και απρόβλεπτων υπηρεσιακών αναγκών και βέβαια βάσει δικαιολογημένης αιτιολόγησής της από τον Διοικητή της Υπηρεσίας, όμως ΟΧΙ και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η ανάκληση ημερήσιας ανάπαυσης – ρεπό, εφόσον αυτο ανακοινώθηκε με τον νόμιμο τρόπο.
– Η ανάκληση ρεπό μπορεί να πραγματοποιηθεί ΜΟΝΟ κατόπιν Υπουργικής Απόφασης, όπως ορίζει και διατάζει το άρθρο 3 του π.δ. 394/01 σε συνδυασμό με το αρθρο 12 του π.δ. 27/86, από τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικων αρμόδιο για θέματα Δημόσιας Τάξης, όπως δηλαδή εφαρμόζεται όταν ανακαλούνται οι άδειες σε περιπτώσεις π.χ. εκλογών κλπ.
– Συμπερασματικά δηλαδή μπορεί η Διοίκηση να μεταβάλει την υπηρεσία, όπως παράδειγμα αντί απόγευμα να γίνει βράδυ ή αντί υπηρεσία περιπολικού να τεθεί αξιωματικός υπηρεσίας, άλλα ρεπό δεν μπορεί να ανακαλέσει κανένας αξιωματικός διοικητής και γενικότερα κανένας αξιωματικος οποιονδήποτε βαθμό και θέση και εαν αυτός κατέχει.
– Αυτό γίνεται διότι το ρεπό είναι μία εργασιακή θέση που δεν μπορεί εύκολα να μεταβληθεί για τον εργαζόμενο Αστυνομικό, είναι απαραίτητη η χορήγηση του ρεπό για τη σωματική και ψυχοπνευματική ξεκούραση και γι’ αυτό ακριβώς και η Ευρωπαϊκη νομοθεσία και οι Κανονισμοί μας ορίζουν ως απαραίτητο όρο ότι μόνο με Υπουργική απόφαση μπορεί να ανακληθεί.
– Εάν παρόλα αυτά, δυστυχώς, ορισμένοι παραβιάζουν τη νομοθεσία και προβαίνουν σε αυθαίρετη ανάκληση ημερήσιας ανάπαυσης ενώ δεν έχουν βέβαια αυτήν την αρμόδιοτητα, τότε μπορείτε να ενημερώσετε προφορικά αρχικά (σύμφωνα με το άρθρο 2 του π.δ. 120/08 για την έννοια της πειθαρχίας) για την παράτυπη διαταγή, αφού πρόκειται για καταφανώς αυθαίρετη πράξη και μετά μπορειτε να υποβάλλετε αναφορά παραπόνων σύμφωνα με τα άρθρα 45 και 46 του π.δ. 141/91 και να ενημερώσετε τους συνδικαλιστικός εκπροσώπους.
– Νομικά, η Διοίκηση και ο συγκεκριμένος Προϊστάμενος που ανακαλεί νόμιμα χορηγούμενο ρεπό διαπράττει αρχικά μεν πειθαρχικό παράπτωμα όπως ορίζεται στο πειθαρχικό δίκαιο του π.δ. 120/08, αλλά εάν αποδειχτεί ότι το έκανε με δόλο και σκόπιμα καίτοι γνώριζε ως όφειλε να γνωρίζει ως αξιωματικός ότι απαιτείται υποχρεωτικα -χωρίς να υπάρχει καμιά εξαιρέση- Υπουργική απόφαση γι’ αυτήν την ενέργειά του, τότε ενδεχομένως έχουμε και παράβαση καθήκοντος του άρθρου 259 του Ποινικού Κώδικα. Κανένας δεν μπορεί να παραβιάζει το θεσμοθετημένο ωράριο εργασίας και τη εργασιακή νομοθεσία σε βάρος των συναδέλφων και είναι υποχρεωτική η τήρηση των νόμων και των κανονισμών για όλους μας.
– Προσωπικά είμαι πάντοτε στη διάθεση των συναδέλφων για οποιαδήποτε διευκρίνηση και απορία έχουν και βέβαια θα καταγγείλω οποιοδήποτε δεν σέβεται τον εργαζόμενο σκληρά Έλληνα Αστυνομικό.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ Θεόφιλος
Αντιπρόεδρος ΔΣ ΠΟΑΣΥ
Μέλος ΕΚΑ


ekathess.gr




_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια