Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Με ποιους τρόπους προσπαθούν οι χώρες να αντιμετωπίσουν το αντιεμβολιαστικό κίνημα;


Την ώρα που το «Κίνημα κατά του Εμβολιασμού» εξαπλώνεται, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διαμηνύει πως τα εμβόλια είναι αναγκαία και καθόλου επικίνδυνα.

Επισημαίνει επίσης πως ο εμβολιασμός προλαμβάνει περίπου τρία εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο από διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη και ιλαρά.

Την ίδια ώρα, οι χώρες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να ενθαρρύνουν τον εμβολιασμό, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNN. Παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα ιλαρά παγκοσμίως έχουν μειωθεί κατά 79% από το 2000 έως το 2015, στον πλανήτη πεθαίνουν καθημερινά 400 παιδιά από την ασθένεια.

Ο ΠΟΥ τονίζει ότι, «τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια θάνατοι θα αποφεύγονταν εάν ήταν ικανοποιητική η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού σε όλο τον κόσμο. Τα υπάρχοντα εμβόλια παρέχουν προστασία εναντίον 26 νοσημάτων, πολλά από τα οποία έχουν σοβαρές και απειλητικές επιπλοκές για τη ζωή. Ωστόσο, η ιλαρά «θερίζει» την Ευρώπη και πολλές χώρες του πλανήτη αφού οι γονείς είτε αμελούν είτε αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. 

Πιο αυστηρά τα μέτρα στην Ευρώπη

Στη Γαλλία, εάν τα παιδιά δεν κάνουν τα υποχρεωτικά εμβόλια, δεν γίνονται δεκτά σε σχολεία και νοσοκομεία, όπως αναφέρει το CNN. «Εάν οι γονείς αρνούνται τα υποχρεωτικά εμβόλια, θα πρέπει να ξέρουν ότι τα παιδιά τους δεν θα γίνονται αποδεκτά στα σχολεία και τα νοσοκομεία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Υγείας. 

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σε ανακοίνωσή του τον περασμένο Ιούλιο, ανέφερε ότι τον τελευταίο χρόνο, συνολικά 35 παιδιά στην Ευρώπη πέθαναν μετά την εκδήλωση ιλαράς είτε εξαιτίας της απροθυμίας γονιών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους είτε επειδή κάποιες οικογένειες δεν έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας τους.

«Παρόλο που υπάρχει διαθέσιμο ένα ασφαλές, αποτελεσματικό και οικονομικό εμβόλιο, η ιλαρά παραμένει βασική αιτία θανάτου μεταξύ των παιδιών σε όλο τον κόσμο και δυστυχώς η Ευρώπη δεν έχει γλιτώσει», αναφέρει χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Σ. Τζέικαμπ, περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ στην Ευρώπη.

Οι περισσότεροι θάνατοι από ιλαρά -συνολικά 31- καταγράφηκαν στη Ρουμανία, ενώ θάνατοι έχουν καταγραφεί επίσης σε Γερμανία και Πορτογαλία από τον Ιούνιο του 2016.

Ο ΠΟΥ ενθαρρύνει όλες τις χώρες στις οποίες ενδημεί η ιλαρά να λάβουν άμεσα μέτρα με στόχο την αναχαίτιση της μετάδοσης της νόσου εντός των συνόρων τους, ενώ συνιστά σε όσες χώρες έχουν ήδη επιτύχει αυτόν τον στόχο να μην επαναπαυθούν και να διατηρήσουν εμβολιαστική τους κάλυψη.

Γερμανία: Αν δεν έχουν εμβολιαστεί, τα παιδιά δεν μπορούν να πάνε στον παιδικό σταθμό

Η Γερμανία αυστηροποιεί τους νόμους της σχετικά με τον εμβολιασμό. Οι παιδικοί σταθμοί δεν κάνουν δεκτά τα παιδιά οι γονείς των οποίων δεν θα έχουν προσκομίσει ιατρική γνωμάτευση πιστοποιώντας ότι έχουν γίνει τα απαραίτητα εμβόλια. Από την 1η Ιανουαρίου του 2016 έως τις 30 Ιουνίου του 2017,στη χώρα της Μέρκελ καταγράφηκαν 1.124 κρούσματα ιλαράς, στη Βρετανία 663, στη Ρουμανία 4.276 και στην Ιταλία 4.521.

Η ιταλική κυβέρνηση απαιτεί να εμβολιάζονται όλα τα παιδιά για 12 κοινές ασθένειες πριν εγγραφούν σε οποιοδήποτε δημόσιο σχολείο.

ΗΠΑ και  Αυστραλία

Στις ΗΠΑ, σε όλες τις πολιτείες ο νόμος επιτάσσει ότι τα παιδιά θα γίνονται δεκτά εφόσον έχουν προσκομίσει ιατρική γνωμάτευση που πιστοποιεί ότι έχουν κάνει τα απαραίτητα εμβόλια. Ωστόσο, σε ορισμένες αμερικανικές πολιτείες υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις κυρίως για θρησκευτικούς λόγους.
 
Στην Αυστραλία, υπάρχει η ακόλουθη πολιτική: Εάν οι γονείς δεν κάνουν στα παιδιά τους τα υποχρεωτικά εμβόλια, δεν θα λαμβάνουν τα κοινωνικά επιδόματα. Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά τους χαμηλόμισθους.


Πηγή: protothema.gr
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια