Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ψάχνουν στην «τάξη του ’95» τους αρχηγούς της «ΟΛΑ»

Ενας - δύο παλιοί αναρχικοί από την «τάξη του ’95», τη δεξαμενή των 394 συλληφθέντων κατά την επέμβαση των ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβριο του 1995, πλαισιωμένοι από τρία - τέσσερα
νεαρότερης ηλικίας άτομα με διακριτική παρουσία στον αναρχικό - αντιεξουσιαστικό χώρο συγκροτούν, σήμερα, την «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών», την οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της 22ας Δεκεμβρίου στο Εφετείο. Αυτό επισήμαναν στην «Κ» αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της προκήρυξης στο Athens Indymedia.
Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης διακρίνουν δύο φάσεις στη δράση της οργάνωσης. Η πρώτη ξεκινά τον Ιανουάριο του 2013 με την ένοπλη επίθεση –την παρθενική της– στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, επί της λεωφόρου Συγγρού και ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του 2014, όταν μέλη της οργάνωσης γάζωσαν με 56 σφαίρες την πρεσβεία του Ισραήλ, στη λεωφόρο Κηφισίας. Στο μεσοδιάστημα, η «ΟΛΑ» ανέλαβε την ευθύνη των επιθέσεων με καλάσνικοφ και ρουκετοβόλο RPG στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι (Δεκέμβριος 2013) και το κτίριο της Μercedes στη Βαρυμπόπη (Ιανουάριος 2014), αντίστοιχα.
Στην επίθεση κατά των γραφείων της Ν.Δ. υπάρχει καταγεγραμμένη η μοναδική αξιόπιστη μαρτυρία αυτόπτη, που κάνει λόγο για παρουσία γυναίκας μεταξύ των δραστών, ενώ για τη διαφυγή τους, τα μέλη της ομάδας είχαν χρησιμοποιήσει κλεμμένο Ι.Χ. που πυρπόλησαν αργότερα σε υπαίθριο πάρκινγκ στο Π. Φάληρο. Την ίδια μεθοδολογία δράσης ακολούθησαν σε αρκετές από τις επόμενες ενέργειές τους, μεταξύ των οποίων και η πρόσφατη βομβιστική επίθεση στο κτίριο του Εφετείου τα ξημερώματα της 22ας Δεκεμβρίου.
Η μετάβαση
Η δεύτερη φάση στη δράση της οργάνωσης, που χαρακτηρίζεται από τη μετάβαση στις βομβιστικές αντί για ένοπλες επιθέσεις ξεκινά τον Δεκέμβριο του 2015 με την έκρηξη στο κτίριο του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) στο Σύνταγμα και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρμοδίων στελεχών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για τη μετάβαση από την πρώτη στη δεύτερη περίοδο δράσης της «ΟΛΑ», κομβικό ρόλο διαδραμάτισαν η σύλληψη των «ληστών του Διστόμου» στη Νέα Αγχίαλο και τα Ανω Λεχώνια Μαγνησίας και ο εντοπισμός κρησφύγετων με θαμμένα όπλα και κλεμμένα αυτοκίνητα σε αγροικία στον Μώλο Φθιώτιδας και σε αποθήκη στον Μαραθώνα, το 2015.
Κι αυτό, διότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, στις ενέργειες της «Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών» έπαιρναν μέρος αρκετά από τα μέλη της ομάδας των «Ληστών του Διστόμου» – μιας σύμπραξης αναρχικών και ποινικών, με τη συμμετοχή του καταδικασμένου για τρομοκρατία Νίκου Μαζιώτη, που είχαν επιδοθεί σε μπαράζ ληστειών σε τράπεζες της περιφέρειας. Τότε, είχε γίνει προσπάθεια τα ευρήματα από τον Βόλο και τον Μαραθώνα να συσχετιστούν με αντίστοιχα που είχαν προκύψει από τις έρευνες για τις επιθέσεις της «ΟΛΑ». Η διαδικασία, ωστόσο, δεν οδήγησε σε αξιοποιήσιμα αποτελέσματα.
Η ΕΛ.ΑΣ. αποδίδει ρόλο τροφοδότη της «Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών» (όπως και του «Επαναστατικού Αγώνα») με όπλα και εκρηκτικά σε γνωστό αναρχικό, που από το 2015 βρίσκεται έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού. Ο 39χρονος είχε συνδεθεί με αυτοκίνητο-οπλοστάσιο, που είχε βρεθεί δύο χρόνια νωρίτερα σε πάρκινγκ στα Εξάρχεια και μάλιστα, όπως αποκαλύπτουν σήμερα αστυνομικές πηγές, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα όπλα που είχαν εντοπιστεί στο νοικιασμένο Hyundai θα κατέληγαν στα χέρια των μελών της «ΟΛΑ».
Τα τελευταία δύο χρόνια, η οργάνωση έπαψε να χρησιμοποιεί τα καλάσνικοφ-«ταυτότητα» και τα μέλη της επιλέγουν να πραγματοποιούν βομβιστικές ενέργειες, σε στόχους στο κέντρο της Αθήνας. Εκτός της επίθεσης στο κτίριο του ΣΕΒ, ανέλαβε την ευθύνη για την αποτυχημένη επίθεση στο υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου (Δεκέμβριος 2016), την έκρηξη βόμβας στα γραφεία της Eurobank στην οδό Σανταρόζα (Απρίλιος 2017) και πρόσφατα στο δικαστικό μέγαρο της οδού Λουκάρεως.
Οι αστυνομικοί επισημαίνουν ότι όλοι οι στόχοι βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τα Εξάρχεια, όπου σε δύο από τις τρεις προαναφερθείσες περιπτώσεις βρέθηκαν καμένα τα αυτοκίνητα διαφυγής των δραστών. Επιπλέον, εντοπίζουν ομοιότητες μεταξύ της βόμβας που εξερράγη στο Εφετείο με τον μηχανισμό που δεν πυροδοτήθηκε (λόγω σφάλματος στη συνδεσμολογία) έξω από το υπουργείο Εργασίας τον Δεκέμβριο του 2016. Τότε, προκειμένου η βόμβα να μεταφερθεί κατά το δυνατόν ανέπαφη στα εγκληματολογικά εργαστήρια για σχολαστική εξέταση, οι άνδρες του τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών είχαν προχωρήσει (με τη χρήση ειδικού ρομπότ) σε τρεις ελεγχόμενες, μικρής ισχύος εκρήξεις για να διασπάσουν τον μηχανισμό, δίχως να καταστρέψουν τυχόν ευρήματα.
Ιδεολογική συγγένεια
Τα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εντοπίζουν ιδεολογική συγγένεια στα κείμενα της «ΟΛΑ» με τα αντίστοιχα του «Επαναστατικού Αγώνα» (συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου) και θεωρούν πιθανό ορισμένοι ασύλληπτοι συνεργοί της Πόλας Ρούπα να μετέχουν στον επιχειρησιακό βραχίονα της δεύτερης γενιάς της «Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών». Ιχνη ορισμένων από αυτούς είχαν βρεθεί στο κρησφύγετο της Ρούπα στην Ηλιούπολη, ενώ ένα τρίτο άτομο είχε μεσολαβήσει για την αγορά ενός Ι.Χ. για λογαριασμό της καταδικασμένης για τρομοκρατία Ρούπα.
Την ίδια στιγμή, από στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει ότι στις τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις της οργάνωσης συμμετείχε η ίδια ομάδα δραστών, αποτελούμενη από τέσσερα - πέντε άτομα, δίχως ωστόσο να μπορεί να προσδιοριστεί η ταυτότητά τους. Με αφορμή την έκρηξη βόμβας στο Εφετείο, στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διευκρινίζουν ότι η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» συνήθιζε να πραγματοποιεί μια ενέργεια τον χρόνο, περιορίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τα στοιχεία που άφηνε πίσω της και επομένως τις πιθανότητες εξάρθρωσής της.
Μόνο το 2017 δήλωσε δύο φορές «παρών» με τις –επιχειρησιακά αναβαθμισμένες– επιθέσεις στη Eurobank και στο Εφετείο. «Αποτελεί ένδειξη ότι τα μέλη της νιώθουν ασφαλή και μακριά από το ραντάρ των διωκτικών αρχών», δήλωσε σχετικά καλά ενημερωμένη πηγή.
Η επίθεση στο κτίριο του Εφετείου έγινε τα ξημερώματα της 22ας Δεκεμβρίου. Οι δράστες (φορούσαν κουκούλες full face), που επέβαιναν σε κλεμμένο (από εταιρεία διανομής στο Κολωνάκι) αυτοκίνητο, στάθμευσαν προσωρινά στην είσοδο των δικαστηρίων στην οδό Λουκάρεως. Δύο από τους δράστες ανέβηκαν τα σκαλιά του Εφετείου και άφησαν σακίδιο πλάτης με τη βόμβα στην είσοδο. Κατά τη διαφυγή τους έγιναν αντιληπτοί από τον αστυνομικό - σκοπό, ο οποίος επιχείρησε να τους ακολουθήσει. Τότε, ένας τρίτος δράστης που βρισκόταν στο απέναντι πεζοδρόμιο πυροβόλησε μια φορά κατά του αστυνομικού προκειμένου να διευκολύνει τη διαφυγή των συνεργών του, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα ένας τέταρτος πραγματοποίησε προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και στη «Ζούγκλα». Η βόμβα πυροδοτήθηκε μετά 35 λεπτά, ενώ το αυτοκίνητο βρέθηκε καμένο πίσω από το Αρχαιολογικό Μουσείο.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - Γιάννης Σουλιώτης
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια