"Ιερός Λόχος": 75 χρονια από την ίδρυση του πρόδρομου των Ειδικών Δυνάμεων

Την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την ίδρυση του «ΙΕΡΟΥ ΛΟΧΟΥ», πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς
Θεσσαλονίκης, εκδήλωση ιστορικού περιεχομένου για το επίλεκτο σώμα, που θεωρείται πρόδρομος, των Ειδικών Δυνάμεων. 

Στην εκδήλωση μίλησαν  ο ιερολοχίτης Επίτιμος Διοικητής 1ης Στρατιάς, Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Κόρκας καθώς επίσης ο Άγγλος ιστορικός και συγγραφέας κ. Alan Ogden.Επιπλέον προβλήθηκε  ντοκιμαντέρ με θέμα «Ιερός Λόχος – Ιστορία ενός θρύλου», παραγωγής του White Fox και του Cosmote History Channel.

Ακόμη απονεμήθηκαν αναμνηστικά σε συγγενείς Ιερολοχιτών, ενώ πραγματοποιήθηκε έκθεση ιστορικών φωτογραφιών, κειμηλίων και οχημάτων της εποχής. Τα διαφορετικά δρώμενα της τιμητικής εκδήλωσης σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτλείου Στρατού, παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Η ιστορία του Ιερού Λόχου
Ο Ιερός Λόχος ήταν ελληνική στρατιωτική "μονάδα ειδικών δυνάμεων", που συγκροτήθηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου το 1942 στη Μέση Ανατολή και αποτελείτο εξ ολοκλήρου από Έλληνες αξιωματικούς και των τριών όπλων, της τότε Βασιλικής Χωροφυλακής και από μαθητές της στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, κάτω από την εντολή του συνταγματάρχη Τσιγάντε.

Πολέμησε στο πλευρό της βρετανικής ταξιαρχίας SAS[1] στην έρημο της Λιβύης και στο Αιγαίο, καθώς επίσης και με τις ελεύθερες γαλλικές δυνάμεις του στρατηγού Ζακ Φιλίπ Λεκλέρ (Philippe Leclerc de Hauteclocque| στην Τυνησία. Στη συνέχεια υπό τον διοικητή της μεραρχίας των Νεοζηλανδών στρατηγό Φρέυμπεργκ και τέλος υπό τον Άγγλο ταξίαρχο Τόρυμπουλ διοικητή της βρετανικής ταξιαρχίας καταδρομών σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και απελευθέρωσης νήσων Αιγαίου.

Αποσυγκροτήθηκε τον Αύγουστο του 1945, ενώ απετέλεσε τον πρόδρομο των σύγχρονων ελληνικών ειδικών δυνάμεων. Γενικά η δράση του Ιερού Λόχου ήταν κυρίως επιχειρήσεις καταδρομικές και εκκαθαριστικές με σημαντικά αξιόλογα αποτελέσματα, τόσο στη Β. Αφρική, όσο και ιδιαίτερα στο Αιγαίο.


onalert.gr
_