Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

401 ΓΣΝ: 4 «περίεργοι» θάνατοι που μπήκαν στο... αρχείο

Την επίσπευση της έρευνας για όσα έχουν καταγγελθεί αναφορικά με αυτά που συνέβαιναν στο 401 ΓΣΝΑ και ειδικά στη Διακλαδική Καρδιοχειρουργική Κλινική του νοσοκομείου ζήτησε η εισαγγελία
του Αρείου Πάγου από τη στρατιωτική Δικαιοσύνη.
Ετσι, ενώ το αρχικό πλάνο όριζε την ολοκλήρωση της έρευνας ώς τα τέλη Φεβρουαρίου, με νεότερη ενημέρωση ο χρόνος επισπεύσθηκε για τα τέλη Ιανουαρίου.
Κάποιοι αναφέρουν πως ίσως αυτό να έχει να κάνει και με τις επικείμενες κρίσεις στο στράτευμα, καθώς, όπως φαίνεται, το μεγάλο σκάνδαλο του «401» αγγίζει και υψηλά πολιτικά και στρατιωτικά πρόσωπα.
Οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» με τα διαδοχικά δημοσιεύματα αποτελούν μεγάλο κομμάτι της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη από τη Δικαιοσύνη, και στο πλαίσιο αυτό πριν από λίγες μέρες έδωσε 5ωρη κατάθεση ο πρώην γενικός διευθυντής του χειρουργικού τομέα του νοσοκομείου, Κωνσταντίνος Τσολάκης.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσολάκης, μιλώντας επανειλημμένα στην εφημερίδα μας, έχει επιβεβαιώσει όλες τις έγγραφες αναφορές και καταγγελίες γιατρών του νοσοκομείου αναφορικά με τις υψηλού κόστους επεμβάσεις TAVI, την πλαστογραφία επίσημου εγγράφου χειρουργείου, το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας των ασθενών στην καρδιοχειρουργική κλινική αλλά, κυρίως, και το πώς δημιουργήθηκε αυτή η κλινική παρά τις αντίθετες εισηγήσεις εκείνων που ο ίδιος ο στρατός είχε βάλει να γνωμοδοτήσουν για τη χρησιμότητά της.
Οι αποκαλύψεις, ωστόσο, συνεχίζονται και αφορούν ξανά τον καρδιοχειρουργό Χ.Κ., ο οποίος, όπως φαίνεται από το σύνολο των ρεπορτάζ που έχουμε κάνει για το «401», κυριολεκτικά λύνει και δένει στο νοσοκομείο.
Οσοι γιατροί θέλησαν να σηκώσουν κεφάλι, διαμαρτυρόμενοι για τα όσα γίνονταν στην κλινική και για τη συμπεριφορά του εν λόγω συναδέλφου τους, αποχώρησαν σταδιακά με... μεταθέσεις.
Ο μόνος που εξακολουθεί να παραμένει στο 401 ΓΣΝΑ ακόμα και σήμερα -παρά το γεγονός ότι συνέταξε επίσημη αναφορά εις βάρος τού Χ.Κ.- είναι ο διευθυντής της Γενικής ΜΕΘ του νοσοκομείου.
Η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει σήμερα την αναφορά του προς τη διοίκηση του νοσοκομείου στις 5 Μαΐου του 2014, σχετικά με τρία περιστατικά -ιδιωτών- ασθενών, που τα χειρίστηκε ο Χ.Κ., οι οποίοι δυστυχώς κατέληξαν, αλλά και με την προσπάθεια του τελευταίου να «χρεώσει» τον θάνατό τους στους χειρισμούς των γιατρών της ΜΕΘ.
Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την αναφορά του διευθυντή της ΜΕΘ προς τη διοίκηση του 401 ΓΣΝΑΧαρακτηριστικά αποσπάσματα από την αναφορά του διευθυντή της ΜΕΘ προς τη διοίκηση του 401 ΓΣΝΑ | 
⥣ Κάντε κλικ για να μεγαλώσουν οι φωτογραφίες ⥥
Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την αναφορά του διευθυντή της ΜΕΘ προς τη διοίκηση του 401 ΓΣΝΑ
Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την αναφορά του διευθυντή της ΜΕΘ προς τη διοίκηση του 401 ΓΣΝΑ
Τα όσα δηλώνει στην αναφορά του ο διευθυντής της Γενικής ΜΕΘ του νοσοκομείου έρχεται να μας τα επιβεβαιώσει και άλλος γιατρός της ΜΕΘ, τη μαρτυρία του οποίου είχαμε καταγράψει στο δημοσίευμα της 27ης Νοεμβρίου («Πώς στήθηκε η “αμαρτωλή” κλινική του 401 ΓΣΝΑ»). Ο εν λόγω γιατρός ήταν παρών σε όλα τα περιστατικά.
 Το πρώτο περιστατικό ήταν του Ν.Α. Ο ασθενής είχε χειρουργηθεί στο «ΙΑΣΩ» από τον Χ.Κ. για πρόβλημα καρδιάς (αντικατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας και τριπλό bypass) και είχε μεταφερθεί για νοσηλεία στο 401 ΓΣΝΑ και ειδικότερα στην Α’ Παθολογική κλινική (γιατί άραγε όχι στην καρδιοχειρουργική;).
Επειτα από επεισόδιο ανακοπής μεταφέρθηκε στη Γενική ΜΕΘ όπου διαπιστώθηκε ότι αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα ενδονοσοκομειακής λοίμωξης.
Δεδομένου του ιατρικού ιστορικού του και της μετεγχειρητικής κατάστασής του, ο διευθυντής της Γενικής ΜΕΘ του 401 σε συνεννόηση με τους υπεύθυνους της καρδιοχειρουργικής ΜΕΘ αποφάσισε τη μεταφορά του ασθενούς εκεί.
«Από το σημείο αυτό και για το επόμενο τετράωρο ακολούθησε σειρά τηλεφωνημάτων από τον αρχίατρο Χ.Κ., ο οποίος ωρυόμενος αρνούνταν να δεχτεί τον ασθενή στην Καρδιοχειρουργική ΜΕΘ».
Πληροφορίες από το νοσοκομείο δίνουν εξήγηση γι’ αυτή την άρνηση, ότι δηλαδή ήταν πάγια τακτική τού Χ.Κ. να μη «χρεώνεται» η κλινική του περιστατικά που έδειχναν πως θα καταλήξουν άσχημα και ήθελε να τα «φορτώνει» σε άλλους.
Σημειώνεται, δε, ότι «από την ώρα εισαγωγής μέχρι αυτή της διακομιδής, ουδείς από το προσωπικό της ΜΕΘ είδε τον αρχίατρο Χ.Κ. να επισκέπτεται τον ασθενή και κατά συνέπεια ήταν μάλλον αδύνατο για τον ίδιο να εκτιμήσει -πλην τηλεπαθητικώς- την κατάσταση του ασθενούς».
Αυτά καταγράφει για την περίπτωση αντιμετώπισης τού Ν.Α. ο διευθυντής στην αναφορά του και συμπληρώνει: «Η ανάρμοστη και αήθης αυτή συμπεριφορά του αρχιάτρου Χ.Κ. προς το πρόσωπό μου δεν είναι πρωτόγνωρη, καθιστά, δε, τη συνεργασία μαζί του δυσχερέστατη μέχρι και αδύνατη».
 Το δεύτερο περιστατικό αφορούσε μια νεαρή ασθενή, την Ο.Ζ., με χρόνια νόσο (ατρησία οισοφάγου). Αρχικά είχε επισκεφτεί τον Κωνσταντίνο Τσολάκη, ο οποίος διαπίστωσε ότι επρόκειτο για μια δύσκολη περίπτωση.
«Δεν ήθελα να τη χειρουργήσω γιατί έβλεπα πως δεν θα είναι προς όφελός της», μας λέει ο κ. Τσολάκης.
Τελικά, καιρό αργότερα, η ασθενής εμφανίζεται στο «401» ως ασθενής τού Χ.Κ., ο οποίος και τη χειρουργεί. Σύμφωνα με την αναφορά τού διευθυντή της Γενικής ΜΕΘ, «η ασθενής διακομίστηκε στη ΜΕΘ μετά από επεισόδιο αναπνευστικής ανακοπής».
Λόγω της κατάστασής της «πληρούσε τα κριτήρια τραχειοστομίας» (επέμβαση που ήταν απολύτως απαραίτητη για να ζήσει). Ο Χ.Κ. όμως έχει αντίθετη άποψη«Ο Χ.Κ. λογομαχεί», λέει η αναφορά, «ισχυριζόμενος ότι η ασθενής παρουσιάζει ανατομική ανωμαλία στην τραχεία, την οποία αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της επέμβασης και η διενέργεια τραχειοστομίας θα ήταν θανατηφόρος».
Ωστόσο, κι εδώ είναι το συγκλονιστικό στοιχείο της υπόθεσης, με απόφαση του διευθυντή του νοσοκομείου γίνεται η τραχειοστομία στην ασθενή. «Περιττό να σημειωθεί ότι ουδεμία ανατομική ανωμαλία ανευρέθη», αναφέρει ο διευθυντής.
Σε αυτή την περίπτωση και με βάση την αναφορά, ο Χ.Κ. έλεγε ψέματα για την κατάσταση της ασθενούς, τα οποία θα μπορούσαν να αποβούν μοιραία για τη ζωή της εάν δεν είχε παρέμβει προς όφελός της ο διευθυντής του νοσοκομείου.
Παρ’ όλα αυτά, η ασθενής λόγω της επιβαρυμένης κατάστασής της κατέληξε λίγο καιρό αργότερα.
 Το τρίτο περιστατικό αφορούσε μια επίσης νέα γυναίκα, την B.Χ., η οποία χειρουργήθηκε από τον Χ.Κ. για αποκατάσταση ανευρύσματος αορτής. Παρουσιάζει σοβαρές μετεγχειρητικές επιπλοκές και ειδικότερα καρδιακό επιπωματισμό (αιμορραγία από την επέμβαση που πίεζε την καρδιά).
Το αίτιο το ανακαλύπτουν οι γιατροί της ΜΕΘ, κάτι που αποτέλεσε «αιτία χλευασμού και λοιδορίας μας, τόσο από τον Χ.Κ. όσο και από τον επιμελητή του, Ι.Κ.», οι οποίοι χαρακτήρισαν τον ισχυρισμό τους «ανοησία».
Ο καρδιακός επιπωματισμός επαναλαμβάνεται δύο μέρες μετά και ενώ η ασθενής νοσηλεύεται ακόμα στη ΜΕΘ, και θα χρειαστούν δύο (!) ακόμα επεμβάσεις -η μία εξ αυτών πάνω στο κρεβάτι της ΜΕΘ καθώς δεν υπήρχε χρόνος μεταφοράς στο χειρουργείο- προκειμένου να σωθεί. Τελικά, η Μ.Χ. έπειτα από αρκετό χρόνο νοσηλείας στη ΜΕΘ του «401» κατέληξε.
Για όλα τα ανωτέρω περιστατικά ασθενών, όπως και γι’ άλλα (για τα οποία έχει γράψει σε προηγούμενα δημοσιεύματά της η «Εφ.Συν.») και παρά τις επίσημες καταγγελίες γιατρών εντός νοσοκομείου, δεν κουνήθηκε φύλλο!
Ούτε μία ΕΔΕ για τα μάτια του κόσμου. Ασθενείς πέθαιναν και κάποιοι σφύριζαν αδιάφορα.

Η περίπτωση του Γ.Π.

 Πριν από λίγο καιρό γράφαμε πως συγγενείς ασθενούς που χειρουργήθηκε για στένωση αορτής στο 401 ΓΣΝΑ από τον Χ.Κ. και κατέληξε είχαν ζητήσει τον ιατρικό του φάκελο από το νοσοκομείο.
Με δεδομένο ότι η αποστολή του εν λόγω φακέλου αργούσε (γιατί άραγε;), οι συγγενείς ζήτησαν τη συνδρομή του εισαγγελέα και πήραν εντολή να λάβουν τον φάκελο από το νοσοκομείο, όπερ και εγένετο.
Να σημειωθεί πως η στένωση αορτής αντιμετωπίζεται χειρουργικά με αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας και με την τοποθέτηση μιας μηχανικής. Σε αυτήν τοποθετούνται ράμματα ώστε να στερεωθεί. Εάν δεν μετρηθεί καλά το άνοιγμα ή εάν η βαλβίδα δεν τοποθετηθεί στο σωστό ύψος, μπορεί να γλιστρήσει προς τα πίσω (μέσα στην αριστερή κοιλία) με ολέθρια αποτελέσματα.
Στον φάκελο λοιπόν του Γ.Π. μετά την επέμβαση αναγράφεται φαρδιά πλατιά το εξής:«29/11/16, ώρα 18:00: καρδιολογική εκτίμηση από ΜΕΘ για τρίπλεξ καρδιάς... AVR [η βαλβίδα], το πρωί (αυτοεκπτυσσόμενη), AVR το απόγευμα (εκτός θέσης, εντός αριστερής κοιλίας). Εχει προσεγγίσει τη μιτροειδή συνέχεια με ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΒΑΛΒΙΔΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ (σ.σ.: τα κεφαλαία είναι του συντάκτη του κειμένου). Μετακίνηση βαλβίδας επηρέασε στεφανιαία παροχή».
Ο ασθενής οδηγείται ξανά στο χειρουργείο. Παθαίνει καρδιακή ανακοπή. Γίνεται επείγουσα στερνοτομή. Επιχειρείται επανατοποθέτηση βαλβίδας.
Ο ασθενής παθαίνει καρδιογενές σοκ. Στις 22.23 πεθαίνει. Αξίζει να σημειωθεί πως ο εν λόγω ασθενής στον προεγχειρητικό έλεγχο είχε ποσοστό 0,89, βρισκόταν δηλαδή σε εξαιρετική κατάσταση για να βγει όρθιος από την επέμβαση.
Με απλά λόγια, δεν είχε επιβαρυμένο ιστορικό.

Ακρα του τάφου σιωπή

Εχουν περάσει σχεδόν 3 μήνες από τότε που η «Εφ.Συν.» άρχισε τα δημοσιεύματα για το «401», διερευνώντας τις καταγγελίες που έφτασαν στα χέρια μας. 
Στα ρεπορτάζ έχουν καταγραφεί σημαντικές μαρτυρίες γιατρών, έχουν δημοσιευτεί επίσημα έγγραφα, έχει γίνει μία ΕΔΕ στο νοσοκομείο, διεξάγεται έρευνα από τη στρατιωτική Δικαιοσύνη, υπάρχει παρέμβαση του Αρείου Πάγου, ενώ δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη διάψευση από το νοσοκομείο ή το αρμόδιο υπουργείο. Κι όμως, όπως φαίνεται, όλα αυτά δεν είναι αρκετά για να προκαλέσουν την οποιαδήποτε αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 
Τόσο ο τομεάρχης Αμυνας όσο και ο τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. -αλλά και του ΠΑΣΟΚ και των υπόλοιπων κομμάτων της Βουλής- τηρούν σιγήν ιχθύος. 
Να φταίει άραγε το γεγονός πως η συγκεκριμένη κλινική του «401» ήταν γέννημα της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και πως κάποια στελέχη της έδειξαν μια ιδιαίτερη σπουδή ως προς τη δημιουργία της;























efsyn.gr
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια