Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πετούν σε κοντέινερ τη 2η ΕΜΑΚ

Υπάρχουν περιπτώσεις που η λέξη «ντροπή» δεν είναι ικανή να περιγράψει μία κατάσταση ή ένα γεγονός. Σε μία από αυτές τις περιπτώσεις επικεντρώνεται το σημερινό ρεπορτάζ του zougla.gr. Πρωταγωνιστές της
ιστορίας είναι το Υπουργείο Εσωτερικών και η 2η ΕΜΑΚ (Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών) Θεσσαλονίκης. Μία ιδιαίτερα αποδοτική υπηρεσία, με τα περισσότερα συμβάντα ανά την επικράτεια.

Από την ίδρυσή της, το 1995, η υπηρεσία στεγάζεται -προσωρινά είπαν στην αρχή- στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», σε συνθήκες που μόνο καλές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν (Δείτε σχετικό ρεπορτάζ του zougla.gr εδώ).



Μετά ωστόσο την αγορά των αεροδρομίων από τη Fraport, αποφασίστηκε -κατόπιν απαίτησης του νέου ιδιοκτήτη- η μετεγκατάσταση της υπηρεσίας σε νέα κτήρια, προκειμένου ο χώρος του αεροδρομίου να ανακαινισθεί. Τα στελέχη της 2ης ΕΜΑΚ δέχθηκαν τις επερχόμενες αλλαγές με ικανοποίηση θεωρώντας πως έφτασε η ώρα επιτέλους η υπηρεσία να αποκτήσει ειδικά διαμορφωμένους για τον σκοπό της χώρους και υλικό. Όπως αποδείχθηκε, πλανώνται πλάνην οικτράν και αυτό γιατί, όπως προκύπτει από την αλληλογραφία μεταξύ του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής και της Fraport, η υπηρεσία πρόκειται να εγκατασταθεί σε... κοντέινερ!

Ειδικότερα, όπως φαίνεται και στο παρακάτω έγγραφο, το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής ζητεί από τη Fraport να μεριμνήσει για παραχώρηση περίπου δύο στρεμμάτων, στα οποία θα τοποθετηθούν 19 οικίσκοι, και για τη διαμόρφωση ειδικών δεξαμενών για τον ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών οχημάτων.



Τα στελέχη της υπηρεσίας και οι 66 πυροσβέστες της βρίσκονται στα κάγκελα, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, αλλά λύση στο πρόβλημα δεν διαφαίνεται, με τον ακριβό και εξειδικευμένο εξοπλισμό τους να είναι στον «αέρα». Κατατέθηκαν κάποιες προτάσεις για φιλοξενία σε κτήριο έξω από τον Λαγκαδά ή στο Β’ ΚΤΕΟ, αλλά απορρίφθηκαν, ενώ ως μοναδική λύση ανάγκης προτείνεται η ανεύρεση χώρου εντός του στρατιωτικού αεροδρομίου στην 113 Πτέρυγα Μάχης, σε προκατασκευασμένους οικίσκους.

Επί της ουσίας, μία ευτελής και πολύ χαμηλού επιπέδου λύση ανάγκης, που δεν ταιριάζει σε μάχιμες μονάδες, καθώς δεν εξασφαλίζει τους απαραίτητους χώρους εκπαίδευσης και διαβίωσης του προσωπικού, αλλά ούτε και φύλαξης του εξοπλισμού.



Και όλα αυτά την ώρα που είχαν καταβληθεί προσπάθειες διαμόρφωσης σχεδίου μετεγκατάστασης, οι οποίες ωστόσο έπεσαν στο κενό. Ειδικότερα υπάρχει οικόπεδο 18 στρεμμάτων δωρεά του Δήμου Πυλαίας (Φ.Ε.Κ. 317/09-11-2011),(Φ.Ε.Κ. τ.Δ΄770/18-09-2001) για την από κοινού κατασκευή κτηριακών εγκαταστάσεων της 2ης ΕΜΑΚ & του ΕΚΑΒ. Οι υπηρεσίες του ΕΚΑΒ στεγάζονται ήδη εκεί σε πρότυπες εγκαταστάσεις και εκκρεμεί η κατασκευή του κτηρίου της 2ης ΕΜΑΚ, για το οποίο έχει συνταχθεί ολοκληρωμένη μελέτη με αριθμό οικοδομικής άδειας 1917/23-08-2004 κατόπιν ανάθεσης από την Πολιτεία σε μελετητικό γραφείο.

Παρά την ολοκλήρωση της μελέτης δεν υπήρξαν οι ανάλογοι κρατικοί πόροι για την υλοποίησή της με την
κατασκευή κτηριοδομικής υποδομής, με αποτέλεσμα λόγω παρόδου του προβλεπομένου χρόνου της άδειας (με ευθύνη και του Πυροσβεστικού Σώματος) να είναι απαραίτητη η αναθεώρησή της, το κόστος της οποίας δεν αναλαμβάνει πλέον το Δημόσιο. Ακόμη και μετά την εφαρμογή των Σ.Δ.Ι.Τ. δεν κατέστη δυνατή η κατασκευή του κτηρίου λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από τον ιδιωτικό. 

Παράλληλα, με την υπ' αριθμ. 1412/2015 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (πρακτικό 29ο /25-08-2015, ΑΔΑ: 7Ρ5Ρ7ΛΛ-ΠΣΧ) παραχωρήθηκαν προς χρήση για 20 έτη οι εγκαταστάσεις του πρώην Β΄ Κ.Τ.Ε.Ο. Πρόκειται για ένα οικόπεδο 36 στρεμμάτων με κτίσμα 2.500 m2. Λόγω της μακροχρόνιας εγκατάλειψης του κτηρίου και της επαναλαμβανόμενης λεηλασίας του από Ρομά χρήζει σημαντικών εργασιών ανακατασκευής, προκειμένου να καταστεί λειτουργικό για μία Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών. Έχει ορισθεί επιτροπή, η οποία προέβη στην καταγραφή όλων των απαραίτητων εργασιών, και έχει γίνει μία εκτίμηση του κόστους ανακατασκευής, το οποίο το Πυροσβεστικό Σώμα αδυνατεί να καταβάλει λόγω της αδυναμίας εξεύρεσης κονδυλίου. 



Όπως διευκρίνισε πάντως ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Κ. Μακεδονίας Δημήτρης Τσαλής, μιλώντας στην ΕΡΤ3, μοναδική λύση είναι η ανέγερση κτηρίου στο οικόπεδο που διαθέτει η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Πυλαία.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και της υφιστάμενης ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος είναι μεγάλες, αφού δεν έχει μέχρι στιγμής προετοιμαστεί μία αξιόπιστη, ρεαλιστική και κυρίως αξιοπρεπής λύση μετεγκατάστασης για την 2η ΕΜΑΚ.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, μολονότι έχουν περάσει 22 χρόνια (!) από την ίδρυσή της, ακόμα δεν έχει γίνει κάποια ουσιαστική ενέργεια από την πλευρά του Πυροσβεστικού Σώματος παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες, προκειμένου να μετεστεγαστεί η συγκεκριμένη υπηρεσία μόνιμα σε ένα πλήρως εξοπλισμένο κτήριο ανάλογο της προσφοράς της στο κοινωνικό σύνολο.

Ευθύνες έχουν βέβαια και οι κατά καιρούς διοικήσεις της 2ης ΕΜΑΚ, οι οποίες δεν έκαναν καμία ενέργεια για την επίλυση του θέματος.


zougla.gr
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια