Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ποιες είναι οι διατροφικές προβλέψεις των ειδικών για το 2018;



Για τους ειδικούς της διατροφής σε όλον τον κόσμο το 2018 αποτελεί μία από τις πιο ενδιαφέρουσες χρονιές.

Φεύγοντας το 2017 αφήνει σαν παρακαταθήκη την αγάπη των καταναλωτών για τη νέα συνήθεια του brunch, τον ενθουσιασμό για τα αβοκάντο, τις αμέτρητες φωτογραφίες φαγητού στο instagram και φυσικά την τάση για πιο «ειλικρινείς» και φυσικές διατροφικές επιλογές. Ποιες διατροφικές τάσεις επιφυλάσσει η νέα χρονιά;

Διαφάνεια

Μπορεί να συσχετίζετε τη λέξη αυτή με την πολιτική, φαίνεται όμως πως θα σας απασχολήσει και διατροφικά! Όπως επισημαίνει η κ. Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN, Διαιτολόγος, Διατροφολόγος, Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας στις ΗΠΑ, με δεκάδες διατροφικών σκανδάλων να τραβούν τα φώτα της δημοσιότητας κάθε χρόνο, οι σύγχρονοι καταναλωτές απαιτούν πλέον σαφή και έγκυρη ενημέρωση από τις βιομηχανίες τροφίμων. Σύμφωνα με την εταιρεία Mintel που μελετά τη συμπεριφορά των αγοραστών, το ενδιαφέρον στρέφεται γύρω από ερωτήματα όπως: Πόση ζάχαρη περιέχουν τα δημητριακά; Σε τι συνθήκες μεγαλώνει το κοτόπουλο που αγοράζω; Είναι η σόγια μη γενετικά τροποποιημένη; Έτσι, αναμένεται οι εταιρίες τροφίμων να υπερτονίσουν τη φυσικότητα των προϊόντων, αλλά και τις καλές ηθικές ή περιβαλλοντικές πρακτικές παραγωγής.

Φροντίδα

Η έντονη καθημερινότητα, η οικονομική επικαιρότητα και οι υπόλοιπες δυσκολίες στις οποίες καλείται να ανταπεξέλθει ο σύγχρονος καταναλωτής, μετατρέπουν τις διατροφικές επιλογές σε μία ευχάριστη διέξοδο. Το φαγητό μετατρέπεται από ανάγκη επιβίωσης, σε μέσο για την καλύτερη «φροντίδα του εαυτού» σας. Η έμφαση φεύγει από το τι δεν μπορεί να καταναλώσει (γλουτένη, λιπαρά, ζάχαρη κλπ), και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος έρχονται όλες εκείνες οι τροφές που μπορεί κανείς να απολαύσει χωρίς ενοχές. Σκεφτείτε, αναφέρει η ειδικός, πώς θα μπορούσε να «ανακουφίσει» την έντονη καθημερινότητά σας ένα υγιεινό παγωτό από τσάι και μαύρη σοκολάτα!

Ιδιαίτερες γεύσεις

Το «καινούριο» πάντα εντυπωσιάζει! Για το λόγο αυτό τόσο οι σεφ, όσο και η βιομηχανία των τροφίμων βρίσκονται σε συνεχή αναζήτηση νέων γεύσεων. Πώς θα σας φαινόταν εάν απολαμβάνετε το αγαπημένο σας αναψυκτικό σε μορφή ζελέ; Η’ εάν μπορούσατε να συνδυάσετε ένα φρέσκο χυμό πορτοκάλι με ανθρακικό; Εάν τα παραπάνω σας φαντάζουν αξιοπερίεργα, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε, λέει η κ. Παπαϊωάννου, πως οι ιδέες αυτές έχουν ήδη σημειώσει επιτυχία σε άλλες χώρες του κόσμου. Την ίδια στιγμή γεύσεις από τη μακρινή Χαβάη, τη Μέση Ανατολή ή τις ασυνήθιστες Φιλιππίνες έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των φίλων του καλού φαγητού. Για παράδειγμα το Χαβανέζικο ποκέ (poke) συνδυάζει το sushi με το «αγαπημένο» σε όλους αβοκάντο, λαχανικά και ρύζι. Οι υγιεινές διαφορετικές επιλογές διεγείρουν τους κάλυκες των foodies!


Με δύναμη από τη φύση

Τα φυτικής προέλευσης τρόφιμα συνεχίζουν να αποτελούν το «χρυσό κανόνα» της ισορροπημένης διατροφής, τονίζει η ειδικός. Εκτός όμως από τα συνηθισμένα λαχανικά και φρούτα, πλέον οι καταναλωτές αναζητούν τροφές με ξεχωριστές διατροφικές ιδιότητες. Τα μανιτάρια είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, το τσάι συμβάλλει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού, το σιρόπι από χουρμάδες μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη, λουλούδια όπως η λεβάντα και ο ιβίσκος αναδεικνύουν τις γεύσεις μιας σαλάτας. Η τάση δείχνει προς τη flexitarian διατροφή. Ένα πρότυπο που βασίζεται στην κατανάλωση τροφών φυτικής προέλευσης, με περιστασιακή πρόσληψη ζωικών γευμάτων.

Μη αλκοολούχα ποτά

Τα τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης πολλών εταιριών δίνουν έμφαση στην ανάπτυξη νέων μη αλκοολούχων ποτών, που θυμίζουν περισσότερο ανθρακούχο νερό σε πολλές διαφορετικές γεύσεις. Κατάλληλα για κάθε περίσταση, από ένα πολυάσχολο πρωινό μέχρι κάποια εορταστική περίσταση, η νέα γενιά αναψυκτικών έρχεται με λίγες θερμίδες, εκχυλίσματα φρούτων ή βοτάνων και ανανεωμένη φρεσκάδα.


Πηγή: healthview.gr
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια