Εθισμός στα τυχερά παιχνίδια: Το 2018 ο ΠΟΥ θα αποφανθεί για το αν πρόκειται για ασθένειαΤελικά η υπερβολική ενασχόληση και ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια είναι ασθένεια;

Οριστική απάντηση στο ερώτημα αυτό αναμένεται να δώσει μέσα στο 2018 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καθώς είναι η πρώτη φορά που στο δίκτυο της «Διεθνούς Ταξινόμησης των Νόσων ICD» μιλούν για μια «διαταραχή τυχερών παιχνιδιών».

Το μητρώο νόσων ενημερώθηκε για τελευταία φορά το 1990 και η νέα έκδοση αναμένεται να δημοσιευθεί μέχρι τα μέσα του έτους. Το ICD θεωρείται το πιο σημαντικό σύστημα ταξινόμησης για τις ασθένειες και συνεπώς έχει αντίκτυπο στα εθνικά συστήματα υγείας, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις οργανώσεις βοήθειας.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, υπάρχει μια διαταραχή λόγω των τυχερών παιχνιδιών όταν πληρούνται τρεις παράγοντες:
  1. Έλλειψη ελέγχου στα τυχερά παιχνίδια, για παράδειγμα, όσον αφορά την κανονικότητα, τη διάρκεια ή την ένταση.
  2. Υποταγή άλλων δραστηριοτήτων και καθημερινών ρουτίνας στο παιχνίδι.
  3. Συνέχιση ή εντατικοποίηση του παιχνιδιού παρά τις αρνητικές συνέπειες.

Προκειμένου να αποφευχθεί μια πρόωρη διάγνωση εθισμού, οι δυνητικοί πάσχοντες θα πρέπει να διαγνωσθούν μόνο μετά μια περίοδο παρατήρησης 12 μηνών, με σαφή και σοβαρά συμπτώματα.

Το κατά πόσον, πάντως, αυτό το σχέδιο θα εγκριθεί από τον ΠΟΥ με τη σημερινή του μορφή εξακολουθεί να παραμένει ασαφές λόγω των διαφωνιών πολλών επιστημόνων.


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
_