Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Στο σκαμνί οι 12 για τη διακίνηση αλλοδαπών με δράση & στην Κρήτη

Στις δικαστικές αίθουσες φτάνει σήμερα η πολύκροτη υπόθεση του κυκλώματος διακίνησης 



προσφύγων από την Ελλάδα σε χώρες της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης, με ενδιάμεσο σταθμό - και - την Κρήτη.

Οι συνολικά 12 κατηγορούμενοι που εμπλέκονται στην υπόθεση, η οποία είχε αποκαλυφθεί τον Οκτώβριο του 2016, αναμένεται να καθίσουν σήμερα, Δευτέρα, στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης.

Το κύκλωμα, το οποίο φέρεται να δραστηριοποιείτο τουλάχιστον από το 2014, διέθετε σαφή δομή και οργάνωση, ενώ είχε - προφανώς - διεθνείς διασυνδέσεις. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., η οργάνωση αποτελείτο από 4 «πυρήνες», οι οποίοι αναλάμβαναν την υλοποίηση των επιμέρους δράσεων του κυκλώματος σε Ηράκλειο, Αττική, βόρεια Ελλάδα (με έδρα τη Θεσσαλονίκη) και Τουρκία.
Τα μέλη του «πυρήνα» της Αθήνας απευθύνονταν στον «πυρήνα» της Κρήτης, προκειμένου να τους γνωστοποιήσουν τον αριθμό των προσφύγων που επιθυμούσαν να διαφύγουν στο εξωτερικό αεροπορικώς, καθώς και τις χώρες προορισμού τους. Στη συνέχεια, μέλη του κυκλώματος παραλάμβαναν τους αλλοδαπούς από το λιμάνι του Ηρακλείου και ακολούθως μεριμνούσαν για τη διαμονή τους σε ξενοδοχεία της πόλης, μέχρις ότου αυτοί πετάξουν από το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης».

Γραφεία σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο

Όπως διαπιστώθηκε πέρυσι, το κύκλωμα που είχε στηθεί διέθετε γραφεία στην Κωνσταντινούπολη, την Αντιόχεια και φυσικά στην Ελλάδα. Ειδικότερα, όσον αφορά στη χώρα μας, είχαν στηθεί γραφεία στο Ηράκλειο, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Εξάλλου, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, σύνδεσμοι της οργάνωσης δραστηριοποιούνταν στα μεγάλα αστικά κέντρα της Τουρκίας, τη Συρία, το Λίβανο, αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Σουηδία, η Ολλανδία, η Ιταλία και η Σερβία. Το κόστος για τον κάθε πρόσφυγα κυμαινόταν από 3.500 έως 4.000 ευρώ, ενώ για τα παιδιά το αντίτιμο έφτανε τα 2.000 ευρώ. Συνολικά, ο τζίρος από τη δράση της οργάνωσης φαίνεται να ξεπερνά τα 4.100.000 ευρώ. Τα ιλιγγιώδη κέρδη που αποκόμιζε το κύκλωμα διακινούνταν, σύμφωνα με την Αστυνομία, μέσω εξωτραπεζικού δικτύου και ειδικότερα με τη λεγόμενη μέθοδο "Hawala".

Οι κατηγορούμενοι

Υπενθυμίζεται ότι κατά την τεράστια αστυνομική επιχείρηση, που είχε λάβει χώρα στα τέλη Οκτωβρίου του 2016 σε Ηράκλειο, Χανιά, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είχαν συλληφθεί - αρχικά - 11 άτομα. Η υπόθεση είχε διαχωριστεί τότε για τον έναν από τους συλληφθέντες, ενώ όλοι οι υπόλοιποι, ηλικίας από 27 έως 50 ετών, είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι, βαρυνόμενοι με κακουργηματικές κατηγορίες.
Οι δύο εξ αυτών είναι Έλληνες, ο ένας Λιβανέζος, ένας άλλος Ιρακινός και οι υπόλοιποι έξι είναι συριακής εθνικότητας.
Από τους - αρχικά - δέκα συλληφθέντες, κομβικό ρόλο φέρεται να διαδραμάτιζε, τουλάχιστον στο Ηράκλειο, ένας 31χρονος Σύριος, μόνιμος κάτοικος της πόλης. Εξάλλου, σημαίνων ήταν ο ρόλος που φέρονται να είχαν μια 46χρονη Κρητικιά κι ένας 30χρονος ντόπιος, οι οποίοι εργάζονταν ως υπάλληλοι αεροπορικών εταιρειών: η πρώτη στο Ηράκλειο και ο 30χρονος στην πρωτεύουσα.
Οι δύο Έλληνες κατηγορούμενοι, που είχαν αρχικά προφυλακιστεί, έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.
Η δίκη επρόκειτο να ξεκινήσει από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης πριν λίγες ημέρες, ωστόσο το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίαση για σήμερα Δευτέρα.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος - neakriti.gr
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια