Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αίσιο τέλος είχε η υπόθεση έκδοσης του ακτιβιστή και πολιτικού του Τατζικιστάν Kuzov


Στις 9 Οκτωβρίου 2017 συνελήφθη στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, Ελευθέριος Βενιζέλος ένα μέλος του πολιτικού κόμματος IRPT(Ισλαμική Αναγέννηση κόμμα του Τατζικιστάν) του
Τατζικιστάν. Συνελήφθη στο αεροδρόμιο από την ελληνική αστυνομία σε έλεγχο διαβατηρίων, έπειτα από ερυθρά αγγελία της INTERPOL, όπου προσγειώθηκε ως ενδιάμεσο σταθμό του ταξιδιού του, καθώς συμμετείχε σε μία διάσκεψη για τα ανρθώπινα δικαιώματα στην Βαρσοβία της Πολωνίας. Ο KUZOV MIRZORAKHIM (Κουζόφ Μιρζορακιμ) κρατήθηκε στις φυλακές του Κορυδαλλού για περίπου ένα μήνα, με την κατηγορία του εξτρεμισμού με πολιτικά κίνητρα. Για την ακρίβεια οι Αρχές του Τατζικιστάν ζήτησαν από την Ελλάδα να εκδώσει τον εκζητούμενο κύριο Κουζόφ, διότι θεωρείται πως ήταν μέλος εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών ώστε να αποσταθεροποιηθεί η κατάσταση στο Τατζικιστάν και να καταλυθεί η δημοκρατία. Έτσι, η κυβέρνηση του Τατζικιστάν θέλοντας να εκμεταλλευτεί την ένοπλη σύρραξη, η οποία εκδηλώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 στο Υπουργείο Αμύνης του Τατζικιστάν και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 14 αστυνομικών και τον τραυματισμό άλλων 19, χαρακτήρισε το πολιτικό κόμμα IRPT ως εγκληματική οργάνωση και άρχισε να διώκει τα μέλη του. Να σημειωθεί πως σε δίκες κατά των μελών του κόμματος επιβλήθηκαν βαρύτατες ποινές ακόμα και ποινές 29 ετών καθείρξεως. Ο εκζητούμενος κύριος Κουζόφ τα τελευταία δύο χρόνια κρυβόταν σε Τρίτη χώρα προτού παραστεί στην διάσκεψη ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διοργάνωσε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στη Βαρσοβία. Τον περασμένο Αύγουστο, και τα μέλη της οικογένειάς του αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Τατζικιστάν και να ζητήσουν άσυλο στην Λιθουανία.

Στην υπόθεση αυτή ο κύριος Κουζόφ διόρισε ως συνήγορο υπεράσπισής του τον δικηγόρο Αθηνών Δημήτριο Ζορμπά, ο οποίος έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επιτυχή έκβαση της υποθέσεως.

Τελικά, την προηγούμενη Τετάρτη 29/11/2017 ο κύριος Κουζόφ μαζί με τον συνήγορό του Δημήτριο Ζορμπά εξέθεσαν τους λόγους για τους οποίους ο εκζητούμενος δεν πρέπει να εκδωθεί στις Αρχές του Τατζικιστάν. Ο κύριος Ζορμπάς υπογράμμισε κυρίως την αρχή της ειδικότητας, την ΕΣΔΑ, καθώς και την πολιτική σκοπιμότητα της δίωξης. Το Συμβούλιο Εφετών εκτιμώντας τα πραγματικά περιστατικά από την δικογραφία, τους ισχυρισμούς του συνηγόρου του καθώς και τις καταθέσεις των μαρτύρων αποφάνθηκε κατά της έκδοσης στις Αρχές του Τατζικιστάν, του κυρίου Κουζόφ, και διέταξε την απόλυσή αυτού από τις φυλακές. 
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια