Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κλιμάκιο της Europol μόνιμα στη χώρα μας


Όταν στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου ένα από τα υψηλόβαθμα στελέχη της Europol ήταν παρόν στις ανακοινώσεις της αστυνομίας με αφορμή την εξάρθρωση σημαντικού κυκλώματος
διακίνησης ταξιδιωτικών εγγράφων, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ήδη στη χώρα μας έχει εγκατασταθεί μόνιμα κλιμάκιο αξιωματικών από την συγκεκριμένη υπηρεσία και μάλιστα μέσα στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Κάθε πρωί, εδώ και μερικούς μήνες, οι υπάλληλοι του υπουργείου έβλεπαν να περνούν την πόρτα δυο νεαροί. Στην αρχή κανείς δεν γνώριζε ποια ήταν τα καθήκοντα τους. Μάλιστα, όπως έλεγαν αξιωματούχοι της Europol στον «Φιλελεύθερο», «δεν αποκλείεται τους επόμενους μήνες να υπάρξει και τρίτο στέλεχος που θα εγκατασταθεί στην Ελλάδα καθώς οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο θέμα της μετανάστευσης κρίνουν απαραίτητη την μόνιμη παρουσία τους». Είναι κοινό μυστικό ότι εδώ και σχεδόν δυο χρόνια οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε «κόκκινο συναγερμό» μετά τα κύματα μεταναστών και προσφύγων που έφτασαν στα νησιά μας καθώς σχεδόν κανείς δεν είχε ταξιδιωτικά έγγραφα και είναι πολύ πιθανό ανάμεσα τους να βρίσκονται και κάποιοι που θέλουν να αναπτύξουν τρομοκρατική δράση στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που η Europol θα θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο της για εγκατάσταση μόνιμων κλιμακίων στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Μια παρόμοια πρακτική με αυτή του FBI το οποίο έχει ξεχωριστό γραφείο σε μεγάλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Έλληνας αξιωματικός που στο πλαίσιο επιχειρησιακών αναγκών συνεργάστηκε με τους «συναδέλφους» του έλεγε στον «Φιλελεύθερο»: «Το γεγονός ότι είναι Έλληνες βοηθά στην συνεργασία καθώς γνωρίζουν τις συνθήκες και τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής κοινωνίας. Η Europol έχει αυστηρά πρωτόκολλα και πολλές φορές απαιτείται πολύς χρόνος ώστε να έχουμε απαντήσεις όταν π.χ. αναζητούμε πληροφορίες για ένα κινητό τηλέφωνο, την ταυτότητα ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή ή πρόσβαση στις λεγόμενες «ανοιχτές πηγές» ενημέρωσης. Σε καμία περίπτωση δεν μας κάνουν… χάρη αλλά οι διαδικασίες είναι πολύ πιο γρήγορες». Όμως η εγκατάσταση κλιμακίου δεν προσφέρει μόνο αυτή την βοήθεια. «Η Europol, σε όλες τις χώρες μέλη, δίνει την δυνατότητα πρόσβασης σε πληροφορίες και «εργαλεία» που βοηθούν στην εξιχνίαση εγκλημάτων και διεθνικών οργανώσεων. Στοιχεία για έναν κακοποιό δεν έχει μόνο η Ελλάδα αλλά μπορεί ο συγκεκριμένος να έχει απασχολήσει και τις αρχές άλλων χωρών».
Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αλλά και του Λιμενικού Σώματος έλεγαν ότι «το θέμα της μετανάστευσης είναι το πρώτο το οποίο απασχολεί όλες τις Ευρωπαϊκές διωκτικές αρχές αλλά αν η συνεργασία εξελιχθεί ομαλά είναι σίγουρο ότι η Europol θα επεκτείνει την βοήθεια της και σε άλλους τομείς όπως η διακίνηση όπλων, ναρκωτικών και το οργανωμένο έγκλημα».
Η γεωγραφική θέση της χώρας μας ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για την Europol ώστε να εγκαταστήσει μόνιμα «μάτια». Όπως εξηγούσε στον «Φιλελεύθερο» έλληνας αξιωματούχος «οι γειτονικές χώρες όπως η Αλβανία, τα Σκόπια και η Σερβία δεν είναι μέλη της Europol αλλά «παρατηρητές» όπως χαρακτηριστικά αποκαλούνται. Η συνεργασία λοιπόν που έχουμε μαζί τους είναι σε επίπεδο διμερών σχέσεων και μέσω αστυνομικών συνδέσμων. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν μπορούμε να ανταλλάσουμε τόσο εύκολα στοιχεία για διάφορες υποθέσεις όπως με αντίστοιχα μέλη της Europol».

Παναγιώτης Μπούσιος - εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια