Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης γλαυκώματος;



Σημαντικά μικρότερος είναι ο κίνδυνος γλαυκώματος στα μάτια για όσους πίνουν τουλάχιστον ένα ζεστό τσάι τη μέρα, σύμφωνα με μια νέα μικρή αμερικανική έρευνα.

Περιέργως το κρύο τσάι, αλλά και ο καφές, δεν φαίνεται να έχουν εξίσου ευεργετικό αποτέλεσμα στο γλαύκωμα.

Το γλαύκωμα αυξάνει την πίεση του υγρού στο εσωτερικό του ματιού, κάνοντας έτσι ζημιά στο οπτικό νεύρο. Αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες απώλειας της όρασης διεθνώς. Ο κίνδυνος αυξάνει με την ηλικία, αλλά η πάθηση μπορεί να εμφανισθεί ακόμη και σε μωρά. Περίπου 57,5 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από γλαύκωμα και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί στα 65,5 εκατομμύρια έως το 2020.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Αν Κόουλμαν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό οφθαλμολογίας «British Journal of Ophthalmology», ανέλυσαν στοιχεία για 1.678 άτομα άνω των 40 ετών, εκ των οποίων τα 84 είχαν διαγνωσθεί με γλαύκωμα.

Οι επιστήμονες κατέγραψαν μέσω ερωτηματολογίων πόσο συχνά και σε ποιες ποσότητες οι ασθενείς έπιναν διάφορα ροφήματα κατά τον προηγούμενο χρόνο. Διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν καθημερινά ζεστό τσάι, είχαν κατά μέσο όρο 74% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν γλαύκωμα.

Οι ερευνητές παραδέχθηκαν πάντως ότι, εφόσον επρόκειτο μόνο για μελέτη παρατήρησης, προκύπτει μεν μια συσχέτιση ανάμεσα στο ζεστό τσάι και στο μειωμένο κίνδυνο για γλαύκωμα, αλλά δεν είναι δυνατό να αποδειχθεί ότι μεταξύ τους υπάρχει όντως σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Επίσης, το δείγμα των ασθενών ήταν μικρό, συνεπώς η μελέτη θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με περισσότερους συμμετέχοντες.

«Όσοι πίνουν τσάι, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα ευρήματα είναι προκαταρκτικά και η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να μην αποτρέπει το γλαύκωμα» δήλωσε η Κόουλμαν.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια