Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Έκανες λάθος; Δες πώς μπορείς να ζητήσεις συγνώμη!



Τα λάθη είναι συνυφασμένα με την ανθρώπινη φύση και είναι πολύ σημαντικό να τα αναγνωρίζουμε, να μετανοούμε πραγματικά και να ζητάμε συγνώμη.

Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να διορθώσουμε τα πράγματα και κατ’ επέκταση να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τις συγγνώμες. Και να τα εφαρμόζεις, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να κρατήσεις τις σχέσεις σου δυνατές.

Αποδέξου το λάθος σου

Έκανες κάτι που πλήγωσε ένα κοντινό σου άτομο; Πρέπει να το αποδεχτείς, να το αναγνωρίσεις και να αναλάβεις την ευθύνη των πράξεων και των λόγων σου. Να θυμάσαι, όμως· αυτό δεν είναι συγγνώμη. Δεν αρκεί να αποδεχτείς το λάθος σου και να σταματήσεις εκεί. Είναι, όμως, εξαιρετικά σημαντικό, καθώς δείχνεις στο άλλο άτομο ότι κατάλαβες πόσο το πλήγωσες με τη συμπεριφορά σου και θέλεις να προσπαθήσεις να μην ξανασυμβεί αυτό.

Εξήγησε γιατί και πώς

Δεν είναι το ίδιο με το να δικαιολογηθείς. Δεν θα εξηγήσεις τη συμπεριφορά σου για να ζητήσεις οίκτο ή για να αποδείξεις πως, εν τέλει, είχες δίκιο. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να εξηγήσεις τη δική σου πλευρά της ιστορίας, ψύχραιμα και με όμορφα λόγια. Καλώς ή κακώς, καμία πράξη δεν συμβαίνει άσκοπα, οπότε για να έκανες ό,τι κι αν ήταν αυτό που έκανες, κάτι σε ώθησε εκεί. Είναι ένα πολύ καλό σημείο για να ξεκινήσει ένας διάλογος, που θα μπορέσει να κάνει τη σχέση σας πιο δυνατή, βασισμένη στην ειλικρίνεια και την κατανόηση.


Εξέφρασε τη μετάνοιά σου

Κι εδώ είναι το σημείο που ζητάς συγγνώμη. Δεν θα το πεις νευριασμένα, δεν θα το πεις επειδή αναγκάζεσαι. Θα το πεις ειλικρινά, έχοντας καταλάβει ότι η δράση σου είχε μια πολύ άσχημη αντίδραση. Είναι το σημείο που θα δείξεις ότι, παρ’ όλο που δεν μπορείς να πάρεις πίσω αυτό που έκανες, θέλεις ειλικρινά να μην ξαναφτάσεις σε αυτό το σημείο. Δεν έχει σημασία αν το άλλο άτομο μπορεί να δεχτεί τη συγγνώμη σου αυτή τη στιγμή. Το πιο σημαντικό είναι πως η συγγνώμη είναι μια υπόσχεση που καλείσαι να τηρήσεις και να συνεχίσεις να τηρείς.

Ξεκίνα να γίνεσαι καλύτερος

Πώς μπορείς να βελτιώσεις την κατάσταση; Ποιες αλλαγές πιστεύεις ότι μπορείς να κάνεις στη συμπεριφορά σου για να μην παρουσιαστεί το ίδιο πρόβλημα ξανά; Έχεις καταλάβει τι σας οδήγησε εδώ και πώς μπορείς να το προλάβεις; Αν, πάλι, το φταίξιμο ήταν και των δύο, μπορείς να το εκφράσεις με σεβασμό και να μιλήσετε για τις αλλαγές που πρέπει να κάνετε και οι δύο;

Ίσως μια ειλικρινής συγγνώμη, όπως κάθε τι σε μία σχέση, έχει να κάνει με την επικοινωνία. Με την ευγένεια και το σεβασμό. Και, περισσότερο από κάθε άλλο, με την επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι -για τον εαυτό μας και για τους συντρόφους μας.


Πηγή: in2life.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια