Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αβραμόπουλος: Διεθνής συνεργασία και εμπιστοσύνη το «κλειδί» για αντιμετώπιση των απειλών ασφάλειας


Το μήνυμα της ενότητας των ευρωπαϊκών κρατών όσον αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, έστειλε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, από το βήμα του πρώτου συμποσίου για την ασφάλεια «Athens
Security Symposium», που διοργανώνει το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας στην Αθήνα.

«Το οργανωμένο έγκλημα, η τρομοκρατία και η μετανάστευση, χωρίς να συγχέω βέβαια τους τρομοκράτες και τους μετανάστες, όλα αυτά είναι φαινόμενα που δεν γνωρίζουν σύνορα. Άρα η διεθνής συνεργασία είναι κάτι που πρέπει να γίνει, είναι το μήνυμα. Η απάντησή μας θα πρέπει να είναι η ενότητα, η υπευθυνότητα και η εμπιστοσύνη», παρατήρησε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, και συμπλήρωσε:

«Αυτό είναι που δεν διαθέτουμε σε επίπεδο διεθνούς συνεργασίας, η εμπιστοσύνη, διότι το βαθύ κράτος ακόμα ανθίσταται».

Ο ίδιος επανέλαβε, επιπλέον, ότι «θα πρέπει να διασφαλίσουμε και να υποστηρίξουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί δεν είναι η οικονομική κρίση που θέτει εν αμφιβόλω την Ευρωπαϊκή Ένωση και ενότητα, αλλά η μεταναστευτική κρίση και η κρίση ασφάλειας».

Όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται τα τελευταία δύο χρόνια προς μια «αποτελεσματική και γνήσια Ένωση Ασφάλειας, στηριζόμενη στα θεμέλια που θέτει η Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια του 2015».

Στην κατεύθυνση των κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών ο κοινοτικός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να θεσμοθετήσει μια υπηρεσία Πληροφοριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, «μια θέση που υποστήριξα από την αρχή της θητείας μου και στην αρχή υπήρχαν αντιδράσεις. Όμως μέσα σε μόλις τρία χρόνια, δεδομένων των επιθέσεων στην Ευρώπη, όλοι κατανόησαν ότι κάτι τέτοιο είναι πραγματικά σημαντικό». Το πρώτο βήμα προς την υλοποίησή της, τόνισε ο Επίτροπος, έγινε πρόσφατα «όταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε δήλωσή του στο Στρασβούργο υποδέχτηκε θερμά αυτή την πρόταση».

Ο Ελληνας πρώην υπουργός αναφέρθηκε και στη Europol, που αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της θητείας του, την οποία «έχουμε θέσει στο επίκεντρο των συλλογικών μας δράσεων», όπως είπε. Πρόκειται για έναν οργανισμό «που ενδυναμώσαμε σε τεχνογνωσία και πόρους πολλές φορές για να παρέχει στα κράτη-μέλη όλη την υποστήριξη που χρειάζονται ώστε να αντιμετωπίσουν τις τρομοκρατικές απειλές».

Η μάχη της τρομοκρατίας, έσπευσε να προσθέσει ο ίδιος, δεν δίνεται μόνο στο έδαφος ή στα σύνορα, αλλά μετακινείται και στο διαδίκτυο που είναι καταλύτης για τη διάδοση των τρομοκρατικών μηνυμάτων και τη στρατολόγηση τρομοκρατών.

Στο πλαίσιο αυτό το στέλεχος της Κομισιόν εκκίνησε συνέργειες από το 2015 με τη βιομηχανία του διαδικτύου και ήδη, όπως είπε, πάνω από το 90% του υλικού που σχετίζεται με την τρομοκρατία έχει αφαιρεθεί από το διαδίκτυο. Επόμενος στόχος της Επιτροπής είναι να ωθήσει τις διαδικτυακές πλατφόρμες «να κινηθούν προς την αυτοματοποίηση για να πολεμήσει τη διαδικτυακή τρομοκρατία, καθώς και να συνεργαστεί με περισσότερες εταιρείες».

Στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των συνεργασιών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει «να εμβαθύνει τους δεσμούς της με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος.

Στη βάση της συνεργασίας του επιτρόπου με τον πρώην Γραμματέα Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κέλι, συμφωνήθηκε μία λίστα δέκα κοινών δράσεων «για την ανίχνευση και τον περιορισμό των κινδύνων στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».

Ο επίτροπος ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την επόμενη εβδομάδα την εκκίνηση συζητήσεων με την Αλγερία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τον Λίβανο, το Μαρόκο, την Τυνησία και την Τουρκία «για να μπορέσουμε να έχουμε ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Europol και των χωρών αυτών επάνω σε θέματα εγκλήματος και τρομοκρατίας».

Το συμπόσιο για την ασφάλεια «Athens Security Symposium», που διοργανώνει το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας στην Αθήνα, πραγματοποιείται από σήμερα έως και αύριο στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Την έναρξη των εργασιών έκανε σήμερα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «οι σύγχρονες απειλές για την ασφάλεια βρίσκονται καθημερινά μπροστά μας και για να είμαστε ουσιαστικοί θα πρέπει ως κοινότητα να δώσουμε σοβαρές απαντήσεις σε θεμελιώδη ζητήματα, όπως η αντιμετώπιση της πείνας και της φτώχειας, ο περιορισμός της ανεργίας, η αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και η προστασία από μορφές βίας και από πολιτική καταπίεση».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια