Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Καταρρίφθηκε ο μύθος των Γέτι στα Ιμαλάια!



Αποτελούσε -μέχρι πρότινος τουλάχιστον- έναν από τους πιο παλαιούς και πιο χαρακτηριστικούς θρύλος της κρυπτοζωολογίας.

O μυστηριώδης Γέτι, ή αλλιώς ο «χιονάνθρωπος των Ιμαλαΐων», υποτίθεται ότι ζει στα βουνά της Ασίας και έχει περίοπτη θέση στις παραδόσεις του Νεπάλ και του Θιβέτ, καθώς πολλές θεάσεις του έχουν αναφερθεί ανά τους αιώνες, ενώ ίχνη και πιθανά απομεινάρια του υποτίθεται πως έχουν εντοπιστεί πολλάκις.

Ωστόσο, ο θρύλος του Γέτι δέχτηκε ένα σημαντικό πλήγμα, καθώς νέα μελέτη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο και άλλων πανεπιστημίων έδειξε πως υποτιθέμενα δείγματα του Γέτι τα οποία βρίσκονταν σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές, δεν προέρχονταν από κανέναν «χιονάνθρωπο», αλλά από υπαρκτά και μάλλον «συνηθισμένα» ζώα.


Αμερικανοί ερευνητές εξέτασαν τώρα εξονυχιστικά τα λείψανα ενός υποτιθέμενου γέτι και αποφάνθηκαν ότι ανήκουν σε αρκούδα. Τα οκτώ από τα εννέα δείγματα (οστά, δόντια, τρίχες ή εκκρίματα) που μπήκαν κάτω από το μικροσκόπιό τους αποδείχθηκε ότι ανήκαν σε ασιατικές μαύρες αρκούδες, καφετιές αρκούδες των Ιμαλαΐων ή του Θιβέτ. Το ένατο δείγμα προερχόταν από σκύλο.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα βιολογικά θεμέλια του θρύλου του γέτι βρίσκονται σε τοπικά είδη αρκούδων», υπογράμμισε η βιολόγος και επικεφαλής της έρευνας, Σάρλοτ Λίντκβιστ του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στο «Proceedings B» της βρετανικής Royal Society, είναι η λεπτομερέστερη ανάλυση DNA φερόμενων λειψάνων γέτι που έγινε ποτέ. Τα λείψανα αυτά ανήκαν σε μουσεία, ιδιωτικές συλλογές κι ένα μοναστήρι και οι ερευνητές τα βρήκαν μέσω μια βρετανικής εταιρείας παραγωγής ντοκιμαντέρ, που θέλησε πέρυσι να ρίξει φως στο μυστήριο του χιονανθρώπου.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν κι ένα κομμάτι μηριαίου οστού, που βρέθηκε σε μια σπηλιά στο οροπέδιο του Θιβέτ σε υψόμετρο 4.500 μ.


Αλλά η Λίντκβιστ και η ομάδα της προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα. Συνέκριναν το μιτοχονδριακό DNA κι άλλων ασιατικών αρκούδων -συνολικά 23 ειδών- με εκείνο αρκούδων από άλλα σημεία του πλανήτη κι ανακάλυψαν ότι οι καφετιές αρκούδες του Θιβέτ έχουν σχετική στενή συγγένεια με εκείνες στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

Αντίθετα οι καφετιές αρκούδες των Ιμαλαΐων διασπάστηκαν από τον κεντρικό κορμό πριν από περίπου 650.000 χρόνια καθώς απομονώθηκαν από τις άλλες λόγω των εκτεταμένων παγετών, όπως εικάζουν οι ερευνητές -ευρήματα που είναι σημαντικά όχι μόνο για την εξιχνίαση της προέλευσής τους, αλλά και για τη διαιώνισή τους.

Γέτι, λοιπόν, δεν υπάρχουν. Το παρήγορο είναι ότι με τις ανακαλύψεις αυτές οι επιστήμονες ίσως καταφέρουν να βοηθήσουν τις αρκούδες των Ιμαλαΐων να γλιτώσουν από την εξαφάνιση.


Πηγή: protothema.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια