Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο τον κίνδυνο της άνοιας πίνοντας νερό;Η άνοια δεν αποτελεί ουσιαστικά μία ξεχωριστή νόσο, αλλά είναι ένα άθροισμα συμπτωμάτων που μπορεί να οφείλεται σε διάφορες νευροεκφυλιστικές διαταραχές οι οποίες προκαλούν εκφύλιση του εγκεφάλου.

Με τον όρο «άνοια» περιγράφεται μία προοδευτική ελάττωση της μνήμης ή άλλων γνωσιακών λειτουργιών που εμπλέκονται στην ικανότητα του ατόμου να εκτελέσει τις συνηθισμένες καθημερινές του δραστηριότητες (οδήγηση, ψώνια, εργασία, επικοινωνία, διαχείριση οικονομικών θεμάτων της καθημερινότητας).

Το Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας. Πρόκειται για νευροεκφυλιστική ασθένεια του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, που έχει τρία εξελικτικά στάδια και σε κάθε στάδιο αυξάνεται η βαρύτητά της.

Στην ήπια μορφή της χαρακτηρίζεται από σταδιακή απώλεια της μνήμης και στη συνέχεια περιορισμό των υπόλοιπων νοητικών λειτουργιών του εγκεφάλου, είναι προοδευτική και μη αναστρέψιμη προς το παρόν. Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στο φαγητό και την κατάποση, ακράτεια, δυσκολία ή και απώλεια της ομιλίας και σημαντική απώλεια βάρους. Παγκοσμίως, 44 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από Αλτσχάιμερ και αναμένεται να φτάσουν τα 135 εκατομμύρια μέχρι το 2050.


Ο κίνδυνος ανάπτυξης Αλτσχάιμερ θα μπορούσε να μειωθεί με δραστηριότητες που διατηρούν τον εγκέφαλο ενεργό, τακτική άσκηση και κοινωνική αλληλεπίδραση.

Οι επιστήμονες μάλιστα ανακάλυψαν ότι το πόσιμο νερό βρύσης θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από Αλτσχάιμερ. Ο λόγος είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Brock στον Καναδά, ότι περιέχει λίθιο. Το λίθιο είναι ένα μέταλλο που υπάρχει φυσικά στο νερό των ιαματικών πηγών. Παρατηρήθηκε ότι σε περιοχές που η ποσότητα λιθίου στο  νερό της βρύσης  ήταν υψηλότερη από το μέσο όρο, υπήρξαν λιγότεροι αναφερόμενοι θάνατοι από Αλτσχάιμερ.

Το λίθιο στο νερό θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη της  παχυσαρκίας  και του  διαβήτη, ισχυρίζονται οι ερευνητές.

Ο Val Fajardo, ερευνητής που συμμετείχε στη μελέτη δήλωσε: «Είμαστε από τις πρώτες ομάδες που δείχνουν ότι η προστατευτική επίδραση του λιθίου έναντι του Αλτσχάιμερ, της παχυσαρκίας και του διαβήτη μπορεί να βρει εφαρμογή σε πληθυσμούς με πολύ χαμηλά επίπεδα λιθίου στο νερό της βρύσης».

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τη σχέση των θανάτων από Αλτσχάιμερ και των επιπέδων λιθίου στο νερό της βρύσης σε 234 κομητείες του Τέξας.

«Ανακαλύψαμε ότι σε κομητείες που είχαν πάνω από τη μέση τιμή λιθίου στο νερό της βρύσης (40 μικρογραμμάρια ανά λίτρο), σημειώθηκε μικρότερη αύξηση στα ποσοστά θνησιμότητας από τη νόσο Αλτσχάιμερ με την πάροδο του χρόνου. Αντίθετα, κομητείες με τιμές κάτω από αυτές, παρουσίασαν αυξήσεις στους θανάτους λόγω Αλτσχάιμερ με την πάροδο του χρόνου» τόνισε ο ερευνητής.

Ο αριθμός των παχύσαρκων και των πασχόντων από διαβήτη τύπου 2, επίσης μειώθηκε όταν έπιναν νερό βρύσης με μέση περιεκτικότητα λιθίου.

Το λίθιο χρησιμοποιείται ήδη για τη θεραπεία ατόμων με διπολική διαταραχή. Προηγούμενες μελέτες είχαν επίσης υποστηρίξει ότι το μέταλλο είχε προστατευτική επίδραση έναντι του Αλτσχάιμερ.


Πηγή: onmed.gr
_