Ερωτήματα τής Ένωσης Ηρακλείου μετά την παρολίγο τραγωδία


Δημοσιεύουμε την ανακοίνωση τής Ένωσης Ηρακλείου, ύστερα από το περιστατικό στο Β' Αστυνομικό Τμήμα:        Για άλλη μια φορά γίναμε μάρτυρες βίας σε βάρος αστυνομικών και
μάλιστα εντός αστυνομικής Υπηρεσίας. Την 14-12-2017 εντός του Β’ Αστυνομικού Τμήματος Ηρακλείου , πολίτης επιχείρησε να πυρπολήσει έναν αστυνομικό και έναν πολιτικό υπάλληλο την ώρα που εκτελούσαν τα καθήκοντά τους, αφού πρώτα τους περιέλουσε με εύφλεκτο υγρό.  Η έγκαιρη αντίδρασή τους όμως απέτρεψε άλλη μία τραγωδία στην αστυνομική οικογένεια. Τραγική ειρωνεία, τη στιγμή που οι συνάδελφοί μας κινδύνευαν να καούν ζωντανοί το υπόλοιπο προσωπικό του Αστυνομικού Τμήματος είχε διαταχθεί να συνδράμουν, κατόπιν αιτήσεως, συνεργείου της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. προκειμένου να διακόψουν την ηλεκτροδότηση σε πλέον των 50 οικογενειών συμπολιτών μας οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους.   
      Μετά από αυτό το περιστατικό επανέρχονται στο μυαλό μας και πάλι τα εύλογα μεν αναπάντητα δε ερωτήματα:

-         Που είναι η περιβόητη αναγνώριση του επικινδύνου του επαγγέλματος του αστυνομικού? Πόσους νεκρούς ακόμα πρέπει να θρηνήσουμε για να γίνει το αυτονόητο?
-         Μετά την πρόσφατη αναδιάρθρωση, και την ουσιαστική αποδυνάμωση των Τ.Α.Ε. τα οποία είχαν με μεγάλη επιτυχία επιφορτιστεί την περιπολία των περιοχών της υπαίθρου, για ποιο λόγο τα Αστυνομικά Τμήματα υπαίθρου δεν ενισχύθηκαν ουσιαστικά και παραμένει το φαινόμενο να βρίσκονται εντός τους δύο ή και ένας αστυνομικός ο οποίος εκτός από την προσωπική του ασφάλεια αλλά και των πολιτών που βρίσκονται εντός αυτών, επιφορτίζεται με την φύλαξη πολλές φορές και κρατουμένων με τους κινδύνους που εγκυμονεί κάτι τέτοιο?
-         Αφού το φαινόμενο της υποστελέχωσης ακόμα και το ίδιο το Αρχηγείο το αναγνωρίζει, γιατί οι Έλληνες αστυνομικοί συνεχίζουν και απασχολούνται με κάθε ΜΗ αστυνομικής φύσεως πάρεργο (φύλαξη ιδιωτικών επιχειρήσεων με εκατομμύρια ευρώ χρέη προς το δημόσιο (Π.Α.Ε.και Κ.Α.Ε.), επιδόσεις δικογράφων, συνοδεία υπαλλήλων ιδιωτικών επιχειρήσεων (ταχυδρόμων),  κ.λ.π. ) αντί να ασχολούνται με την προληπτική περιπολία και προστασία των πολιτών την ώρα που οι ίδιοι και οι περιουσίες τους έχουν γίνει έρμαια εγκληματιών ?
-         Ποιος ο λόγος να φέρνουμε τους αστυνομικούς, οι οποίοι προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα, αντιμέτωπους με εξαθλιωμένους πολίτες, των οποίων είτε πλειστηριάζονται τα σπίτια είτε τους κόβουν την ηλεκτροδότηση λόγω  της άθλιας οικονομικής κατάστασης που μας έχουν φέρει? Πως αυτοί οι άνθρωποι θα εμπιστευτούν ξανά το Σώμα μας όταν βλέπουν τους αστυνομικούς αντί να τους προστατεύουν να διατάζονται να συμμετέχουν σε τέτοιες ενέργειες ?

    Ερωτήματα που προβληματίζουν και απασχολούν αστυνομικούς και πολίτες αλλά δυστυχώς κάποιοι σφυρίζουν αδιάφορα. Θα έρθει σύντομα όμως η στιγμή που κάποιοι θα βρεθούν προ των ευθυνών τους. Ελπίζουμε να μην είναι όμως πολύ αργά.  

     Mε εκτίμηση,
  Για το Δ.Σ. της  Ένωσης  Αστυνομικών Yπαλλήλων N. Ηρακλείου.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                           Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΙΚΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                           ΑΝΑΜΟΥΡΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ
_