Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η Διεύθυνση Αστυνομίας Πέλλας συμβουλεύει: Πως να προστατευτείτε ενόψει εορτών


Καθώς διανύουμε την εορταστική περίοδο Χριστουγέννων - Νέου Έτους, η Διεύθυνση Αστυνομίας Πέλλας, υπενθυμίζει στους πολίτες χρήσιμες συμβουλές για την Οδική τους ασφάλεια, την πρόληψη κλοπών και απατών σε βάρος τους, στα πλαίσια των προληπτικών δράσεων που αναπτύσει.

 

Πρόσφατα σε μία απ' αυτές σε επίκαιρα σημεία και έξω από Ιερούς Ναούς

 

Πόλεων του Νομού, μοιράστηκαν σχετικά ενημερωτικά φυλλάδια.

 

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ:

 

 

Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κ.Ο.Κ..

 

Δεν οδηγώ όταν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά.

 

Σέβομαι τα όρια ταχύτητας.

 

Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα.

 

Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη.

 

Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα.

 

Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς και στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

 

Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

 

Φορώ πάντοτε ζώνη ασφαλείας.

 

Τοποθετώ τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας.

 

Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα, φορώ πάντα κράνος.

 

Πριν ξεκινήσω για ταξίδι, ελέγχω το όχημα που θα οδηγήσω.

 

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΛΟΠΩΝ:

 

…όταν λείπετε από το σπίτι, φεύγοντας:

 

 

Ενημερώστε για την απουσία σας μόνο συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονες που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας και αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας.

 

Μην αφήνετε σημειώματα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε.

 

Το σπίτι ή το διαμέρισμα σας να μην δείχνει "εντελώς κλειστό", υποδηλώνοντας έτσι την απουσία σας.

 

Μην αφήνετε χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας και εάν υποχρεωτικά πρέπει να αφήσετε μην τα αφήνετε σε συρτάρια ή ντουλάπες, αλλά σε μέρη ασυνήθιστα και που δύσκολα τα υποπτεύεται κανείς.

 

 

…Στο ταξίδι:

 

 

Μην αφήνετε ποτέ εκτεθειμένα τσάντα, πορτοφόλι, χρήματα, πιστωτικές κάρτες, γυαλιά ηλίου, κλειδιά μηχανής ή αυτοκινήτου, όπου κι αν βρίσκεστε.

 

Μην αφήνετε ποτέ ασυνόδευτες τις αποσκευές σας, παρά μόνον όταν μπορείτε να τις ασφαλίσετε σε κάποιο χώρο υποδοχής.

 

Μην αφήνετε ποτέ τα κλειδιά της μηχανής ή του αυτοκινήτου σας επάνω σ' αυτά, ακόμη και εάν πρόκειται να λείψετε για ελάχιστο χρόνο.

 

Να φροντίζετε πάντοτε να παρκάρετε σε οδούς, εάν είναι δυνατόν καλά φωτιζόμενες τις νυκτερινές ώρες και ποτέ σε ερημικά μέρη. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε να ενεργοποιείτε το σύστημα συναγερμού, εφόσον διαθέτετε.

 

 

…Στη διαμονή:

 

 

Να ασφαλίζετε κατά την έξοδο σας, το δωμάτιο του ξενοδοχείου ή το ενοικιαζόμενο δωμάτιο - διαμέρισμα όπου διαμένετε, ακόμη και εάν λείψετε για ελάχιστο χρόνο.

 

Να εξασφαλίζετε την τοποθέτηση σε ασφαλές μέρος, στο χώρο της διαμονής σας, των χρημάτων ή των αντικειμένων αξίας που δεν θα χρειαστείτε στην έξοδο σας.

 

 

…Στη διασκέδαση:

 

 

Στην διασκέδαση σας σε Κέντρα διασκεδάσεως - Καφετερίες - Εστιατόρια - υπαίθριους χώρους εκδηλώσεων, μην αφήνετε ποτέ το πορτοφόλι, τα γυαλιά ηλίου, το κινητό, τα κλειδιά σας έκθετα επάνω σε τραπέζι, καθώς και τη ζακέτα ή το σακάκι σας, τη τσάντα ή το τσαντάκι μέσης επάνω σε διπλανά καθίσματα ή κρεμασμένα σε αυτά.

 

 

…ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ:

 

 

Εάν χάσετε ή σας έχουν κλέψει οτιδήποτε ή εάν ο χώρος που διαμένετε έχει παραβιασθεί, να ενημερώσετε αμέσως την Αστυνομία (100).

 

 

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ ΤΟΥΣ

 

 

Η Διεύθυνση Αστυνομίας Πέλλας, στο πλαίσιο της πρόληψης του φαινομένου εξαπάτησης ατόμων από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά, συνιστά και παρακαλεί τους πολίτες και ιδίως τους ηλικιωμένους:

 

 

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν είτε αυτοπρόσωπα είτε τηλεφωνικά να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού με οποιοδήποτε πρόσχημα.

 

Σε περιπτώσεις που οι άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού ή συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκεται πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό ή συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι. Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.

 

Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο παρελθόν δράστες έχουν μεταφέρει με αυτοκίνητο ηλικιωμένους ακόμα και σε Τράπεζες, προκειμένου να αναλάβουν μεγάλα χρηματικά ποσά και να τους τα παραδώσουν.

 

Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

 

Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.

 

Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

 

 

…Παράλληλα ενημερώνουμε τους πολίτες ότι οι δράστες για την πραγματοποίηση της απάτης χρησιμοποιούν συνήθως την εξής μεθοδολογία:

 

 

Επιλέγουν κυρίως ηλικιωμένους ανθρώπους, για τους οποίους πληροφορούνται με οποιανδήποτε τρόπο τα στοιχεία ταυτότητας τόσο των ιδίων, όσο και προσφιλών συγγενικών τους προσώπων, συνήθως των παιδιών ή των εγγονιών τους.

 

Τους προσεγγίζουν «δήθεν» ως απεσταλμένοι των συγγενών τους και με το πρόσχημα άμεσης και επείγουσας ανάγκης χρημάτων, επιδιώκουν να τους αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Η προσέγγιση συνήθως γίνεται κατά την έξοδο ή λίγο πριν την είσοδο στην κατοικία τους, έξω από Τράπεζες ή εμπορικά καταστήματα κ.λπ.

 

Οι τεχνικές, που χρησιμοποιούν οι δράστες για να πείσουν τους ηλικιωμένους να τους δώσουν τα χρήματα για λογαριασμό των οικείων τους, είναι ο αιφνιδιασμός και η παρουσίαση μιας αληθοφανούς οικονομικής ανάγκης που πρέπει να ικανοποιηθεί χωρίς αναβολή. Με τον τρόπο αυτό, αλλά και με την αναφορά σε συγγενικά πρόσωπα με ιδιαίτερη οικειότητα, επιδιώκουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και να μην αφήσουν περιθώρια δεύτερης σκέψης. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι δράστες για να ισχυροποιήσουν τα επιχειρήματα τους, προσποιούνται πως τηλεφωνούν στα οικεία πρόσωπα για να επιβεβαιώσουν την οικονομική ανάγκη, πλην όμως οι ηλικιωμένοι μέσα στην αναστάτωση τους δεν αντιλαμβάνονται ότι συνομιλούν με συνεργούς των δραστών και όχι με τους συγγενείς τους. Επίσης, σε άλλες περιπτώσεις τηλεφωνούν σε συνταξιούχους ιερωμένους και επικαλούμενοι δήθεν γρηγορότερη λήψη εφάπαξ ή άλλων χρηματικών ποσών από τα ταμεία ασφαλίσεως τους, αποσπούν διάφορα χρηματικά ποσά.

 

Οι λόγοι που επικαλούνται οι δράστες για να αποσπάσουν χρήματα είναι συνήθως η εξόφληση ενός χρέους, η πληρωμή ασφαλιστηρίων συμβολαίων, η αγορά ηλεκτρικών συσκευών, ανταλλακτικών αυτοκινήτων ή η εισαγωγή προσφιλών προσώπων τους στο νοσοκομείο κ.λπ., για λογαριασμό «δήθεν» συγγενικών προσώπων.

 

Τα χρηματικά ποσά, που ζητούν οι δράστες κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες έως αρκετές χιλιάδες Ευρώ, ποσά τα οποία μεταβάλλονται και προσαρμόζονται ανάλογα με τη δεκτικότητα και ευπιστία των ηλικιωμένων.

 

 

http://www.karatzova.com/2017/12/blog-post_389.html

 

Με εκτίμηση,

karatzova.com | karatzova@hotmail.com


_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια