Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ειδικό εμφύτευμα εγκεφάλου μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά του βιασμού και των αυτοκτονιών



Μ' ένα ειδικό εμφύτευμα εγκεφάλου μπορούν, απ' ότι φαίνεται, να αποφευχθούν ο βιασμός και οι αυτοκτονίες.

Όπως όλα δείχνουν αυτό το εμφύτευμα μπορεί να ανιχνεύσει μία «στιγμή αδυναμίας» και με τη βοήθεια ενός «μίνι ηλεκτρο-σοκ» να εμποδίσει τις επιβλαβείς παρορμήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ έχουν ανακαλύψει ότι ο εγκέφαλος «στέλνει» ένα ξεχωριστό σήμα λίγα δευτερόλεπτα πριν από μια έκρηξη παρορμητικής συμπεριφοράς. Η ηλεκτρική δραστηριότητα συμβαίνει σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται nucleus accumbens και είναι το κέντρο ανταμοιβής που ενισχύει τις δράσεις που προωθούν την επιβίωση, όπως η απόκτηση φαγητού ή το σεξ.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η παροχή ενός μικρού ηλεκτρικού παλμού στον πυρήνα accumbens μόλις εμφανιστεί το σήμα, αποτρέπει την παρορμητική συμπεριφορά. Η μέθοδος αυτή θα μπορούσε, στην πραγματικότητα, να καταπολεμήσει την παχυσαρκία, τις διαταραχές από την κατάχρηση ουσιών, τον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια, το σεξουαλικό εθισμό, τις εκρήξεις θυμού και την κατάθλιψη.

Ο επίκουρος καθηγητής νευροχειρουργικής στο Stanford επισημαίνει: «Φανταστείτε αν θα μπορούσατε να προβλέψετε και να αποφύγετε μια απόπειρα αυτοκτονίας, μια ένεση ηρωίνης, μια έκρηξη φαγητού ή κατανάλωσης οινοπνεύματος ή μια ξαφνική στιγμή ανεξέλεγκτης οργής» και προσθέτει: «Δεν υπάρχει ακόμα διαθέσιμη παρέμβαση νευροδιεγέρσεων για επικίνδυνη παρορμητική συμπεριφορά... Έχουμε εντοπίσει έναν βιο-δείκτη που μπορεί να εμποδίσει την παρορμητική συμπεριφορά».

Τα εμφυτεύματα εγκεφάλου χρησιμοποιούνται ήδη για να βοηθήσουν ασθενείς με τη νόσο του Parkinson. Αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που έχει αποδειχθεί ότι τα εμφυτεύματα μπορούν να σταματήσουν τις επιβλαβείς συμπεριφορές.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academies of Sciences.


Πηγή: protothema.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια