Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τέσσερις σημαντικοί λόγοι για να καταναλώνετε χυμό ντομάτας!



Τόσο η ντομάτα όσο και ο χυμός της είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ελληνική διατροφή, αποτελώντας βασικά συστατικά πολλών καθημερινών συνταγών.

Βέβαια, δεν είναι λίγες οι φορές που ακούγεται η άποψη ότι η ντομάτα δεν πρέπει να αποτελεί καθημερινό συστατικό στη διατροφή μας καθώς «παχαίνει»… η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική! Τόσο η ντομάτα όσο και ο χυμός της, όχι μόνο δεν είναι «παχυντικά», αλλά είναι άκρως θρεπτικά συμβάλλοντας στην καθημερινή ποιότητα της διατροφής μας!

1. Βόμβα Βιταμινών

Μια μέτρια ντομάτα ή 1 ποτήρι ντοματοχυμός αποτελεί μια πολύ καλή πηγή φυλλικού οξέος, καλίου αλλά και αντιοξειδωτικών βιταμινών A, D και Κ. Επιπλέον, οι ντομάτες περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C μιας ισχυρής αντιοξειδωτικής ουσίας που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού θωρακίζοντας την υγεία μας. Η περιεκτικότητα της ντομάτας σε νάτριο, κορεσμένα λίπη αλλά και χοληστερόλη είναι χαμηλή καθιστώντας την καθημερινή της κατανάλωση προστατευτική ενάντια στην ανάπτυξη προβλημάτων υγείας όπως είναι η υψηλή πίεση, τα καρδιαγγειακά προβλήματα και οι υπερλιπιδαιμίες. Τέλος, είναι άριστη πηγή βιταμινών συμπλέγματος Β, ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου και φωσφόρου που συμβάλλουν στη γενικότερη υγεία και ευεξία του οργανισμού.

2. Πλούσια πηγή φυτικών ινών

Μια μεγάλη ντομάτα παρέχει στον οργανισμό μας περίπου 1,5-2 γραμμάρια φυτικών ινών, περίπου δηλαδή το 7% της μέσης ημερήσιας πρόσληψης! Η καθημερινή κατανάλωση ντομάτας στις σαλάτες αλλά και στη μαγειρική μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη συμπλήρωση των απαραίτητων φυτικών ινών για την καλύτερη λειτουργία του εντέρου, τη μείωση της χοληστερίνης ενώ ταυτόχρονα αποτελεί καλό σύμμαχο κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας λόγω του μεγάλου δείκτη κορεσμού που έχει, δηλαδή της ικανότητάς της να μας χορταίνει.

3. Έντονο χρώμα σημαίνει πολλά ισχυρά αντιοξειδωτικά

Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τη ντομάτα ένα οπλοστάσιο από ωφέλιμα αντιοξειδωτικά στοιχεία. Το κόκκινο χρώμα της ντομάτας οφείλεται κυρίως στο λυκοπένιο που περιέχει. Το λυκοπένιο είναι μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία με σημαντικές δράσεις στον οργανισμό. Έρευνες δείχνουν ότι η συστηματική πρόσληψη λυκοπενίου σχετίζεται με μείωση του κινδύνου για διάφορους καρκίνους, όπως ο καρκίνος του προστάτη, του μαστού και του γαστρεντερικού συστήματος. Επίσης, το λυκοπένιο της ντομάτας σχετίζεται με λιγότερο κίνδυνο για ανάπτυξη παθήσεων της καρδιάς, των αγγείων, με καλύτερη υγεία των πνευμόνων και των οστών, αλλά και μείωση του κινδύνου τύφλωσης εξαιτίας του εκφυλισμού του οφθαλμού.


Όταν η ντομάτα μαγειρεύεται απελευθερώνει ακόμη περισσότερο λυκοπένιο. Αυτό οφείλεται στη διάσπαση των μεμβρανών των κυττάρων της κατά το μαγείρεμα που επιτρέπει στο πεπτικό σύστημα να απορροφά μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή τη σημαντική ουσία. Το ίδιο ισχύει και για παράγωγα της ντομάτας, όπως ο χυμός, ο πολτός και η σάλτσα.

Περιεκτικότητα σε λυκοπένιο (mg/100 gr τροφίμου)
  • Πάστα ντομάτας: 42,2
  • Χυμός ντομάτας: 9,5
  • Ωμή ντομάτα: 3,0

4. Πονοκέφαλος και χανγκόβερ

Αν τα παραπάνω θρεπτικά οφέλη δεν σας έπεισαν για να έχετε πάντα στο σπίτι σας ένα αρκετό απόθεμα από ντομάτες, τότε ίσως να σας πείσει το γεγονός ότι ο ντοματοχυμός θεραπεύει το χανγκόβερ ή τουλάχιστον βοηθά στη μείωση του πονοκεφάλου. Αυτό συμβαίνει διότι βοηθά ν’ αναπληρωθούν κάποια από τα θρεπτικά συστατικά που χάθηκαν το προηγούμενο βράδυ. Πιείτε το πριν κοιμηθείτε αναμιγνύοντάς το με χυμό αγγουριού, χυμό από σπανάκι και μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.


Πηγή: inspireyourlife.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια