Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αυξάνονται οι καταγγελίες για τις δύσκολες συνθήκες στα στρατόπεδα.


Αναδημοσιεύουμε από το rizospastis.gr
 

•Ιδιαίτερα την περίοδο των γιορτών, που οι φαντάροι παίρνουν τις άδειές τους για να πάνε στις οικογένειές τους, το οικονομικό βάρος γίνεται δυσβάστακτο. Ενδεικτικά, φαντάρος από τα Καρδάμυλα της Χίου, για να φτάσει σπίτι του στην Πάτρα, πρέπει να ξοδέψει μαζί με την επιστροφή του περισσότερα από 100 ευρώ. Δεν συζητάμε να είναι από την Κρήτη ή από τη Φλώρινα ή να χρειάζεται να πάρει και φοιτητική ή αγροτική άδεια. Υπάρχουν διαμαρτυρίες από στρατιώτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην κάλυψη αυτών των μεγάλων εξόδων. Ακόμη και οι Κάρτες Δωρεάν Επιβίβασης που δικαιούνται οι στρατευμένοι, έχουν περιοριστεί σε μόλις μία για τους 9 μήνες της θητείας και η επιλογή είναι με το οικονομικότερο μέσο.

 

Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να λύσει άμεσα αυτό το πρόβλημα των στρατευμένων και των οικογενειών τους. Πρέπει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε το κράτος να αναλαμβάνει όλα τα έξοδα μετακίνησης των οπλιτών από και προς το στρατόπεδο. Οι μετακινήσεις λόγω μετάθεσης, τοποθέτησης, απόσπασης να γίνονται με υπηρεσιακά μέσα ή δωρεάν με λεωφορείο, τρένο, πλοίο, αεροπλάνο. Οι μετακινήσεις λόγω άδειας να γίνονται είτε με υπηρεσιακά μέσα, είτε με κάλυψη του συνόλου του τιμήματος των εισιτηρίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς από τη μονάδα στον τόπο διαμονής και αντίστροφα. Οι μετακινήσεις λόγω εξόδου να γίνονται με υπηρεσιακά μέσα. Σε διαφορετική περίπτωση, να καλύπτονται πλήρως τα έξοδα μετακίνησης από το στρατόπεδο στην πλησιέστερη έδρα δήμου και αντίστροφα. Οι στρατευμένοι να μετακινούνται δωρεάν σ' όλες τις αστικές συγκοινωνίες. Το ΚΚΕ ήδη στις 4 Σεπτέμβρη κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τα προβλήματα των στρατευμένων και η κυβέρνηση δεν απάντησε. Επανήλθε με Επίκαιρη Ερώτηση στις 18 Δεκέμβρη, σχετικά με τα προβλήματα των μετακινήσεων που αντιμετωπίζουν οι στρατευμένοι.

•Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Υλικού Πολέμου (ΚΕΥΠ) στη Λαμία, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από ανθυπολοχαγό, και μάλιστα γυναίκα, του Στρατολογικού Γραφείου, φαντάρος ρώτησε αν δικαιούται μετάθεση επειδή η γυναίκα του είναι στο μήνα της να γεννήσει. Η απάντηση που πήρε ήταν ότι δεν δικαιούται τίποτα προς το παρόν. «Εφόσον το βρέφος γεννηθεί και... ζήσει... (!) τότε μπορεί να ζητήσεις μετάθεση κατ' εξαίρεση». Σε επιμονή του φαντάρου η ανθυπολοχαγός τού απάντησε: «Ας πρόσεχες».

•Στο ίδιο στρατόπεδο (ΚΕΥΠ, Λαμία) το ιατρείο υπολειτουργούσε. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση φαντάρου, ο οποίος επί μια βδομάδα ψηνόταν στον πυρετό και πηγαινοερχόταν από το ιατρείο στο θάλαμο και αντίστροφα, για να του δίνουν μόνο αντιπυρετικά. Χρειάστηκε να περάσει μια βδομάδα, να φτάσει στη διοίκηση και τελικά να διακομιστεί ο φαντάρος στο νοσοκομείο. Αντίστοιχα, σε άλλες περιπτώσεις, τους έλεγαν να αγοράσουν παυσίπονα στην έξοδό τους από φαρμακεία της πόλης.

•Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού (ΚΕΠΒ) στη Θήβα, χρυσαυγίτες φαντάροι «διαμαρτυρήθηκαν» γιατί φαντάροι κατόρθωσαν να κερδίσουν να διαβάζουν ελεύθερα τον «Ριζοσπάστη» μέσα στο στρατόπεδο. Ενοχλήθηκαν οι χρυσαυγίτες και επεδίωξαν να καταργηθεί αυτό το δικαίωμα, λέγοντας ότι οι εφημερίδες απαγορεύονται. Οι τρεις συγκεκριμένοι χρυσαυγίτες απομονώθηκαν γρήγορα από τους υπόλοιπους φαντάρους. Τελικά κατέληξαν να γυρνάνε μόνοι τους σαν γραφικά φαντάσματα στο Κέντρο αναμένοντας τη μετάθεσή τους.

•Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ) στον Αυλώνα, σε τουλάχιστον 35 νεοσύλλεκτους, τους έβαλαν να υπογράψουν ότι παρέλαβαν 3 χιτώνια όπως προβλέπεται, αλλά τους έδωσαν 1 ή 2, γιατί δεν είχαν άλλα. Τους είπαν μάλιστα ότι στο Μοναστηράκι έχει τα πιο φτηνά! Οταν διαμαρτυρήθηκαν έντονα κάποιοι, πήραν ακόμη 1, ενώ σε όλους «έγινε σαφές» από τον διοικητή ότι «αυτό πρέπει να μείνει μεταξύ μας».

•Σε μονάδα της Αττικής φαντάρος γιατρός απειλήθηκε από λοχία γιατί τόλμησε να ενεργοποιήσει τη θέρμανση στο αναρρωτήριο της μονάδας που φιλοξενούσε ασθενή. Δεν έκανε πίσω, βγήκε αναφορά. Στην προσπάθεια να βρει το δίκιο του, τηλεφώνησε στο «Γραφείο Στήριξης Οπλιτών» και έπεσε πάνω στην ίδια λοχία που τον είχε απειλήσει με ποινή τις προηγούμενες μέρες στη μονάδα του... Αυτό αποδεικνύει ότι οι φαντάροι δεν θα βρουν το δίκιο τους στα διάφορα γραφεία στήριξης, που στήνουν οι διοικήσεις, αλλά μέσα από τη συλλογική διεκδίκηση.

•Από την 3η Επιλαρχία Αναγνωρίσεως (Γ' ΕΑΝ) της Αλεξανδρούπολης, φαντάροι κατήγγειλαν με επιστολή τους τη ΝΑΤΟική εμπλοκή της χώρας και τη δημιουργία ΝΑΤΟικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη. Οι ίδιοι αρνήθηκαν να κάνουν σκοπιές στο λιμάνι της πόλης που σταθμεύουν ελικόπτερα του αμερικανικού στρατού.

Πηγή: Ριζοσπάστης


_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια