Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αβέβαιο το μέλλον για το γύρο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης!



Το μέλλον του γύρου στην Ευρώπη διαγράφεται αβέβαιο, έπειτα από τη σύγχυση που επικρατεί λόγω της αντίδρασης της επιτροπής Υγείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε μία πρόταση της Κομισιόν.

Το γεγονός αυτό κατά πολλούς μπορεί να σημάνει ακόμα και το τέλος του αγαπημένου street food πολλών Ευρωπαίων (και φυσικά πάρα πολλών Ελλήνων).

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η επιτροπή Υγείας απέρριψε την  προηγούμενη εβδομάδα την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτραπεί στο κατεψυγμένο κρέας η χρήση φωσφορικών αλάτων. Τα φωσφορικά (φωσφορικό οξύ, πολυφωσφορικά κλπ) χρησιμοποιούνται ευρέως στο γύρο, δίνοντάς του, κατά πολλούς, τη χαρακτηριστική του γεύση και το άρωμά του. Η χρήση τους επιτρέπεται σε φρέσκο κρέας, όμως υπάρχει νομικό κενό ως προς το κατεψυγμένο κρέας.

Σύμφωνα με την επιτροπή, όμως, η χρήση των φωσφορικών έχει συνδεθεί με σοβαρά προβλήματα υγείας, με τα μέλη της επιτροπής να επικαλούνται μία μελέτη του 2012 που συνδέει τα φωσφορικά με καρδιολογικά προβλήματα, αν και έκτοτε έχουν υπάρξει και άλλες έρευνες που διαψεύδουν τα ευρήματα αυτά.

Πλέον, το «μπαλάκι» είναι στα χέρια των ευρωβουλευτών: στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί το αργότερο έως τις 14 Δεκεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα κριθεί αν η πρόταση της Κομισιόν θα περάσει ή θα απορριφθεί με βάση τις αιτιάσεις της επιτροπής.


Είναι χαρακτηριστικό ότι η γερμανική εφημερίδα Bild ανέφερε σε άρθρο της ότι οι «σοσιαλιστές και οι πράσινοι» της επιτροπής προσπαθούν να απαγορεύσουν το ντονέρ, κάτι που ωστόσο αρνείται η ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Σουζάνε Μέλιορ, εξηγώντας στην Tagespiegel πως «τίποτα δεν συμβαίνει και κανένα ντονέρ δεν κινδυνεύει» και διευκρινίζοντας: «Αυτή τη στιγμή απλά θέλουμε να περιμένουμε μέχρι τα δημοσιευθούν τα αποτελέσματα της μελέτης. Γιατί να κάνουμε τη χρήση των φωσφορικών πιο διαδεδομένη προτού δούμε τα αποτελέσματα;».

Ωστόσο, οι δηλώσεις αυτές δεν αρκούν για να καθησυχάσουν τους καταστηματάρχες στη Γερμανία και σε άλλες χώρες που ζουν από το ντονέρ και φοβούνται πως θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο στα μαγαζιά τους.

«Αν περάσει η άποψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αυτό θα είναι η θανατική καταδίκη για ολόκληρη τη βιομηχανία του ντονέρ στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε στην Bild ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Παραγωγών Ντονέρ, Κενάν Κογιουντσού.

Από την πλευρά της, η Ρενάτε Ζόμερ, ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών, σε ανάρτησή της στο Facebook υπογράμμισε πως «η απαγόρευση της προσθήκης φωσφορικών θα είναι το τέλος της παραγωγής ντονέρ και θα οδηγήσει στην απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας».


Πηγή: news.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια