Χρήσιμοι κανόνες για την υγιεινή κατά την προετοιμασία των χριστουγεννιάτικων εδεσμάτων!Τις περισσότερες φορές, ειδικά αν έχετε καλεσμένους, αυτό που σας αγχώνει περισσότερο είναι αν τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα που ετοιμάζετε θα αρέσουν σε όλους.

Ακόμη πιο σημαντικό είναι όμως να έχετε κατά νου την υγιεινή και την ασφάλεια κατά το μαγείρεμα προκειμένου να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις για εσάς και τους αγαπημένους σας.

Παρακάτω θα δείτε τους συνηθέστερους κινδύνους που «παραμονεύουν» στην κουζίνα τα Χριστούγεννα και ποιοι είναι οι κανόνες που πρέπει να τηρήσετε για να τους αποφύγετε.

1. Μην πλένετε τη γαλοπούλα και το κοτόπουλο πριν τα μαγειρέψετε

Τα ωμά πουλερικά μπορεί να κουβαλούν παθογόνα βακτήρια που προκαλούν δηλητηριάσεις, όπως η σαλμονέλα και το καμπυλοβακτηρίδιο. Τα μικρόβια εξουδετερώνονται με το ψήσιμο στην κατάλληλη θερμοκρασία γι’ αυτό και δεν χρειάζεται να ξεπλύνετε το κρέας πριν το βάλετε στο φούρνο. Βάζοντας το πουλερικό κάτω από το τρεχούμενο νερό της βρύσης είναι πολύ πιθανό να εξαπλώσετε τα μικρόβια σε όλες τις γύρω επιφάνειες της κουζίνας. Χρησιμοποιήστε ειδικό θερμόμετρο κουζίνας για να εξασφαλίσετε ότι η γαλοπούλα ή το κοτόπουλο έχουν φτάσει σε θερμοκρασία περίπου 70 βαθμών στον πυρήνα τους και θα είστε απόλυτα ασφαλείς!


2. Μην χρησιμοποιείτε πολλές φορές την ίδια πετσέτα

Να αλλάζετε συχνότερα απ’ ό,τι συνήθως τις πετσέτες τις κουζίνας αφού πιθανότατα θα τις χρησιμοποιήσετε περισσότερες φορές και επομένως κουβαλούν περισσότερα μικρόβια. Μια καλή εναλλακτική είναι να χρησιμοποιήσετε το χαρτί κουζίνας για το σκούπισμα των χεριών ή των διαφόρων επιφανειών για να αποφύγετε τη συσσώρευση μικροβίων.

3. Να πλένετε τα χέρια σας μετά το χειρισμό των ωμών λαχανικών

Η επαφή με τα ωμά λαχανικά μπορεί να σας εκθέσει στο βακτήριο εσερίχια κόλι, το οποίο προκαλεί στομαχόπονους, ναυτία και εμετό. Θα πρέπει λοιπόν να χειρίζεστε τα ωμά λαχανικά όπως και το ωμό κρέας: δηλαδή να πλένετε καλά τα χέρια σας μετά την επαφή και επίσης να χρησιμοποιείτε διαφορετικά εργαλεία κοπής για τα ωμά λαχανικά και άλλα ωμά ή έτοιμα προϊόντα.


Πηγές: dailymail.co.uk, onmed.gr
_