Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κενά στο σχέδιο φύλαξης της πρεσβείας του Ισραήλ


Κενά στο σχέδιο φύλαξης της πρεσβείας του Ισραήλ ανέδειξε η καταδρομική επίθεση, με μπογιές, μελών της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» εναντίον του κτιρίου της ισραηλινής διπλωματικής
αντιπροσωπείας, νωρίς το πρωί των Xριστουγέννων. Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», τη στιγμή του «ντου», στις σκοπιές έξω από την πρεσβεία υπήρχαν δύο αστυνομικοί σκοποί, οι οποίοι ειδοποίησαν –όπως προβλέπεται– το κέντρο της Αμεσης Δράσης, δίχως ωστόσο να αποπειραθούν να παρεμποδίσουν ή να καταδιώξουν τους δράστες. Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., που ρωτήθηκε σχετικά, δήλωσε για τους δύο φρουρούς ότι «η αντίδρασή τους αξιολογείται», ενώ συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών διευκρίνισαν ότι «ενήργησαν όπως προβλέπεται». Προέκυψε ακόμα ότι, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει μόνιμη παρουσία περιπολικού έξω από την πρεσβεία, τη στιγμή της επίθεσης το όχημα της ΕΛ.ΑΣ. δεν βρισκόταν στο σημείο, καθώς «κάλυπτε» δεύτερο στόχο, στην ίδια περιοχή. «Τα μέλη της αναρχικής ομάδας είχαν παρακολουθήσει τις κινήσεις του πληρώματος και έδρασαν την κατάλληλη στιγμή. Στα 52 δευτερόλεπτα που διήρκεσε η καταδρομική επίθεση, δεν προλάβαμε να αντιδράσουμε», σχολίασε χθες στην «Κ» αρμόδια αστυνομική πηγή.
Η επανεμφάνιση του «Ρουβίκωνα», τα ξημερώματα της 25ης Δεκεμβρίου, είχε και πολιτικά «απόνερα». Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας διαβεβαίωσε την πρέσβη του Ισραήλ Ιρίτ Μπεν Αμπα ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη σύλληψη των δραστών, ενώ το ίδιο επανέλαβε σε χθεσινή συνέντευξή του στον Real FM: «Ηταν μια πράξη ανεπίτρεπτη και απαράδεκτη και θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για τη σύλληψη των δραστών και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη», τόνισε. «Η ομάδα παίζει στα όρια της νομιμότητας, αλλά όποτε τα υπερβαίνει πληρώνει και θα πληρώσει και σ’ αυτή την περίπτωση», πρόσθεσε, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συσχετιστούν όλες οι ενέργειες της οργάνωσης και να παραπεμφθούν τα μέλη της για κακούργημα. «Θα πρέπει να συνεννοηθούμε με το υπουργείο Δικαιοσύνης, είναι θέμα Δικαιοσύνης. Θα εξαντληθούν όλα τα νομικά μέσα», υπογράμμισε. Με αφορμή την έφοδο μελών της αναρχικής ομάδας στον «Ευαγγελισμό» (25 Οκτωβρίου) και τη φραστική επίθεση κατά γιατρού του νοσοκομείου, η εισαγγελέας του Αρ. Πάγου Ξένη Δημητρίου είχε ζητήσει τη συνένωση όλων των δικογραφιών που αφορούν τις δράσεις του «Ρουβίκωνα». Αξιωματικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής διευκρινίζουν πάντως ότι, κάθε φορά που συντάσσουν δικογραφία εις βάρος μελών της συλλογικότητας, επισυνάπτουν και κοινοποιούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και όλες τις προηγούμενες δικογραφίες, δίχως ποτέ μέχρι σήμερα να υπάρξει συνένωσή τους.
Χθες, τα μέλη του «Ρουβίκωνα» ανήρτησαν στο Athens Indymedia εκτενές κείμενο «περί ατιμωρησίας, ανοχής και άλλων καινών δαιμονίων». Σε αυτό υποστηρίζουν ότι δεν χαίρουν επιεικούς μεταχείρισης από την κυβέρνηση και παραθέτουν πληροφορίες για τις συλλήψεις και καταδίκες τους. «Ο μόνος λόγος που μπήκαμε στη διαδικασία να κάνουμε αυτόν τον άχαρο απολογισμό είναι για να απαντήσουμε σε όλη αυτή τη χυδαία προπαγάνδα που μας παρουσιάζει ως χαϊδεμένα παιδιά», αναφέρεται στο κείμενο.
Προβληματισμός
Σημειώνεται ότι στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις συνέπειες που ενδεχομένως να έχει για την εσωτερική ασφάλεια και τάξη η σταδιακή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από μεγάλες ευρωπαϊκές και μη χώρες. Κι αυτό, διότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ασφαλείας και άλλων πρεσβειών (πλην του Ισραήλ και των ΗΠΑ), δοκιμάζοντας τα όρια των δυνατοτήτων της ΕΛ.ΑΣ.
Γιάννης Σουλιώτης - kathimerini.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια