Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Το κοινωνικό επίδομα - Άποψη του Κωνσταντίνου Τζέκη


Όταν η Κυβέρνηση αποφασίζει να δώσει ένα κοινωνικό επίδομα ή θα πρέπει να το διανέμει σωστά ή καλύτερα να μην το δίνει καθόλου. Πέρυσι έγιναν τεράστια λάθη στους  «δικαιούμενους» που
πολλοί αν όχι οι περισσότεροι είτε δεν τον δικαιούνταν είτε το χειρότερο  δεν το είχαν καν ανάγκη.
Έτσι το πήραν ένα σωρό συνταξιούχοι, όπως, παράγοντες που ασκούσαν δεύτερη δουλειά και τους είχε μειωθεί η σύνταξη (Βουλευτές, Γενικοί Γραμματείς, Πρόεδροι Δημόσιων ή εξαρτώμενων από το Δημόσιο φορέων, Στελέχη υψηλόμισθα Επιχειρήσεων που ασχολήθηκαν με δεύτερη δουλειά όταν συνταξιοδοτήθηκαν, συνταξιούχοι εξωτερικού που με λίγα ένσημα στη χώρα μας, πριν φύγουν, τους έδιναν μια ελληνική πενιχρή σύνταξη, αλλά και επιχειρηματίες και επαγγελματίες που δήλωναν καταφανώς λιγότερα απ’ όσα κέρδιζαν στη μαύρη αγορά και σε επαγγέλματα που συστηματικά φοροδιαφεύγουν.
Έχοντας τα παραπάνω υπ’ όψη της η Κυβέρνηση που αμφιβάλω αν ζήτησε πίσω τα περυσινά, παρανόμως χορηγηθέντα επιδόματα «αλληλεγγύης» (μπαίνουν σε εισαγωγικά, αφού μάλλον σε πολλούς ήταν επιδόματα Ελληνικής βλακείας), θα έπρεπε να βάλει δικλείδες ασφαλείας ώστε να χορηγηθούν σε πραγματικά ενδεείς και φτωχούς συνανθρώπους μας, που πράγματι τα είχαν ανάγκη.
Οι δικλείδες θα έπρεπε να αποκλείσουν τους μη δικαιούχους αλλά να τεθούν τόσα ευαίσθητα ερωτήματα, ώστε κανένας  δικαιούμενος να μην αδικηθεί. Είναι όμως έτσι;
Μητέρα δύο παιδιών παρακαλώ, χωρίς σύζυγο, που είναι γραμμένη στο Ταμείο ανεργίας του ΟΑΕΔ και παίρνει βοήθημα από τον Δήμο, αποκλείσθηκε, επειδή ευρισκόμενη σε αδυναμία, βρέθηκε φιλοξενούμενη για δύο μόνο μήνες, ώσπου να βρει σπίτι προς ενοικίαση, αφού κανένας δεν της ενοικίαζε μη έχοντας σταθερό εισόδημα.
Πατέρας παιδιού μονογονεϊκής  οικογένειας, που δηλώνει μηδέν εισόδημα, αφού είναι άνεργος, αποκλείσθηκε επειδή πλήρωνε το ενοίκιο για τρεις μήνες ο συνταξιούχος πατέρας του.
Ελεύθερος επαγγελματίας που μόλις πριν ένα χρόνο άνοιξε δικό του γραφείο, χωρίς σοβαρό εισόδημα, αποκλείσθηκε επειδή οι γονείς του   πλήρωναν το ενοίκιό του.
Σαφώς υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που δεν θα κάνουν φέτος Χριστούγεννα, αφού οι δικλείδες φανερώνουν ότι μάλλον αποκλείσθηκαν πολλοί για να δοθούν αξιοπρεπή επιδόματα σε λιγότερους.
Όμως, αυτή είναι δικαιοσύνη; Φανερώνει στοργική πολιτεία;
Δεν αμφισβητείται καθόλου η διάθεση του Πρωθυπουργού και μερικών στελεχών του, αλλά γιατί τόση επιπολαιότητα;
Γιατί τόσα λάθη συσσωρευμένα;
Χωρίς να θέλω να σπείρω ζιζάνια, θα μπορούσα κάλλιστα να ισχυρισθώ ότι ορισμένοι στην Κυβέρνηση, μάλλον με τις ανοησίες τους, αντιμάχονται την ίδια τους την Κυβέρνηση.  Είμαι δε πεπεισμένος ότι αν, λέω αν, ο Πρωθυπουργός ανέθετε το μέρισμα να το διαμοιράσει η ΝΔ θα γίνονταν λιγότερα λάθη από αυτά που έγιναν από ανθρώπους της.

Και εις άλλα με υγείαν, όπως λέγανε και οι παππούδες μας.
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια