Μουζάλας: Δεν αποκλείεται να ξανάχουμε νεκρούς από το κρύο στη Μόρια

 Η κατάσταση στα ελληνικά νησιά για τους πρόσφυγες εφιαλτική. Και ο αρμόδιος υπουργός, ο Γιάννης Μουζάλας εν προκειμένω, δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξουν ξανά
νεκροί.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μίλησε στο γερμανικό περιοδικό Spiegel για τα hotspot στα ελληνικά νησιά αλλά και τη συμφωνία με την Τουρκία. Όταν ρωτήθηκε αν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να πεθάνουν ξανά πρόσφυγες ή μετανάστες στη Μόρια από το κρύο!


Σε ερώτηση εάν η Μόρια της Λέσβου έχει προετοιμαστεί καλύτερα ενόψει του χειμώνα σε σύγκριση με πέρσι, όταν πρόσφυγες πέθαναν από το κρύο, ο υπουργός απάντησε ότι το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία.

«Ήδη στέλνουμε περισσότερο εξοπλισμό και τρόφιμα στον καταυλισμό. Ωστόσο το κλειδί είναι ο αριθμός των νεοαφιχθέντων. Εάν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, τότε πιστεύω ότι έχουμε προετοιμαστεί καλά. Σκεφτόμαστε να κλείσουμε και δωμάτια ξενοδοχείων», είπε αρχικά ο Γιάννης Μουζάλας.

Και όταν ρωτήθηκε αν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξουν και πάλι θύματα, απάντησε: «Όχι, δεν μπορώ να το κάνω. Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε αυτή την κατάσταση». Μουζάλας
Η συμφωνία με την Τουρκία

Γιατί όμως η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρά σε μετεγκατάσταση των προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα προκειμένου να αποσυμφοριστούν τα νησιά; «Η συμφωνία μεταξύ ΕΕ-Τουρκία προβλέπει αυτό τον περιορισμό σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές. (σ.σ όλοι οι αιτούντες άσυλο πλην ελαχίστων εξαιρέσεων πρέπει να μένουν στα hotspot των νησιών μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους). Η συμφωνία είναι δεσμευτική και για τις δυο πλευρές. Θα έπρεπε να διαλύσουμε τους προσφυγικούς καταυλισμούς και να αφήσουμε να καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία; Όχι, δεν θα το κάνουμε. Αυτό είναι προς το συμφέρον και της ΕΕ».

«Να πάτε στις Βρυξέλλες»

Ο Γ. Μουζάλας παραδέχεται μεν ότι πρόκειται για μια διαφιλονικούμενη συμφωνία, ωστόσο «[…] είναι επίσης αλήθεια ότι η συμφωνία έχει οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των νεοαφιχθέντων προσφύγων κατά 97%. Όλοι όσοι ανησυχούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα έπρεπε να πάνε στις Βρυξέλλες και να διαμαρτυρηθούν εκεί προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των άμεσων επαναπροωθήσεων από την Τουρκία στην Ευρώπη μέσω του μηχανισμού μετεγκατάστασης. Όσο αυτό δεν συμβαίνει, θα χτίζουμε και άλλους καταυλισμούς όπως αυτόν στη Μόρια».

πηγή: newsit

_