Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Νέα αναβολή στη δίκη του Κώστα Πάσσαρη - Στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 το επόμενο "ραντεβού" με τη Δικαιοσύνη


Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας που επρόκειτο να δικάσει σήμερα Δευτέρα τον Κώστα 


Πάσσαρη για πέντε ανθρωποκτονίες μεταξύ των οποίων και η δολοφονία δύο αστυνομικών το 2001 και οκτώ απόπειρες ανθρωποκτονιών  ανέβαλε για άλλη μία φορά την εκδίκαση της υπόθιεσης. 
Το δικαστήριο έκρινε ότι η αναβολή είναι αναγκαία, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία έκδοσης του Κώστα Πάσσαρη από τις ρουμανικές αρχές, προκειμένου να έρθει στην Ελλάδα και να δικαστεί για τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται. Έτσι, όρισε ως νέο "ραντεβού"  της Δικαιοσύνης με τον Κώστα Πάσσαρη την 21η Σεπτεμβρίου 2018, ελπίζοντας ότι μέχρι τότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες της έκδοσης . 
Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι την έκδοσή του στην Ελλάδα για να βρεθεί ενώπιος ενωπίω με τη Δικαιοσύνη και να ζητήσει συγγνώμη από τους ανθρώπους που έβλαψε, καθώς και για να εκτίσει σε ελληνικές φυλακές το υπόλοιπο της ποινής που του έχει επιβάλει δικαστήριο της Ρουμανίας  έχει ζητήσει και ο ίδιος ο Κώστας Πάσσαρης. 
Όπως αναφέρει το dikografies.blogspot.gr, η απόφαση του δικαστηρίου για εκ νέου αναβολή της δίκης ξεσήκωσε διαμαρτυρίες και αντιδράσεις από τους μάρτυρες που έρχονται και ξανάρχονται στο ακροατήριο χωρίς αποτέλεσμα, λόγω της καθυστέρησης στη διεκπεραίωση του αιτήματος των ελληνικών αρχών για έκδοση του Κώστα Πάσσαρη στην Ελλάδα από τη Ρουμανία. 
Η προηγούμενη αναβολή και το "φιάσκο" με τις μεταφράσεις
Τον Ιανουάριο του 2017 η δίκη του Κώστα Πάσσαρη είχε αναβληθεί για άλλη μία φορά, καθώς τότε είχε διαπιστωθεί ότι δεν είχαν μεταφραστεί τα απαραίτητα έγγραφα για την έκδοσή του από τη Ρουμανία.
Όπως είχε σχολιαστεί τότε κάθε αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης φέρνει όλο και πιο κοντά τον  κίνδυνο της παραγραφής των αδικημάτων, αφού σύμφωνα με το νόμο, παραγράφονται μόλις συμπληρωθεί 20ετία από την τέλεση των εγκλημάτων.
Τα αδικήματα που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο αυτής της υπόθεσης φέρονται να τελέστηκαν από το 2000 έως και το 2001, χρονιά κατά την οποία απέδρασε. 
Ο Κώστας Πάσσαρης, συγκεκριμένα,  είχε δραπετεύσει στις 26 Φεβρουαρίου 2001 καά τη μεταγωγή του στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», όπου είχε μεταφερθεί για εξετάσεις, δολοφονώντας εν ψυχρώ τους δύο αστυνομικούς που τον συνόδευαν, τους Διονύσιο Αλεβιζόπουλο και Αθανάσιο Δρακόπουλο και τραυματίζοντας σοβαρά τον σωφρονιστικό υπάλληλο Ανδρέα Φυσέκη.
Παρά το ανθρωποκυνηγητό που ακολούθησε, τελικώς κατάφερε να διαφύγει στη Ρουμανία, όπου και συνελήφθη μετά από ληστεία σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος στο Βουκουρέστι, κατά την οποία σκότωσε τον ιδιοκτήτη και έναν υπάλληλο, αφαιρώντας 16.000 δολάρια. Συνεργός του είχε οδηγήσει τη ρουμανική αστυνομία στο κρησφύγετό του και έκτοτε κρατείται φυλακισμένος στην Κραϊόβα.
Την έκδοση του κακοποιού είχε ζητήσει το 2006 η οικογένεια του Διονύση Αλεβιζόπουλου, αλλά οι ελληνικές αρχές δεν είχαν ανταποκριθεί, αρνούμενες να ενεργοποιήσουν διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Ρουμανίας για προσωρινή έκδοση στη χώρα μας.
Μπροστά στον κίνδυνο παραγραφής, η οικογένεια υπέβαλε νέο αίτημα τον Δεκέμβριο του 2015. Οι ελληνικές αρχές απέστειλαν στη Ρουμανία αίτημα για προσωρινή έκδοση του κακοποιού, ώστε να δικαστεί στην Ελλάδα για τα εγκλήματα που διέπραξε και η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών προσδιόρισε  δικάσιμο με ημερομηνία την 11η Ιανουαρίου 2017, θεωρώντας ότι υπάρχει επαρκής χρόνος για την ολοκλήρωση των διαδικασιών.
Όμως, τελικά, αποδείχθηκε ότι ο χρόνος δεν ήταν αρκετός, καθώς οι ρουμανικές αρχές, ζήτησαν εγγράφως  επιπρόσθετες πληροφορίες από την Εισαγγελία Εφετών σχετικά με το αίτημα. Τα διευκρινιστικά έγγραφα δεν είχαν τότε  μεταφραστεί, ώστε να αποσταλούν στο ρουμανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
directnews.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια